Sfaturi practice pentru prepararea unui grătar reușit

Acest articol va detalia nouăsprezece sfaturi practice în vederea pregătirii unui grătar reușit – Nu vom vorbi despre trucuri sau secrete, ci despre lucruri simple pe care toți ar trebui să le cunoaștem.

Grătar

Acum un milion de ani, omul a descoperit focul. Nu știm exact dacă a fost zi, dacă a fost noapte, iarnă sau vară, toamnă sau primăvară… Cert este că s-a descoperit. Nu s-a găsit încă rasa, tribul sau neamul, din care făcea parte acel individ, dar dacă îl găsește careva, îl rog frumos să mă anunțe: fac cinste cu o sticlă de vin.

Şi ca să trecem mai departe, îți spun așa:

La o perioadă, oarecum relativă, după descoperirea focul, s-a descoperit „grătarul omului preistoric”. Atunci, carnea se prepara pe pietre încinse, sau se prăjea direct la flacăra focului. Deci se mergea pe două variante, în funcție de preferințe. V-ați putea imagina, ce gust ar fi putut avea, carnea preparată așa? Probabil nu ar fi fost la fel de savuroasă și gustoasă ca în zilele noastre, dar cu siguranță era mult mai sănătoasă. Oricum ar fi, evoluția ne-a deşteptat. Prezentul ne-a oferit posibilitatea diversificării (modurilor de preparare) în sute și sute de feluri. Dar fie vorba între noi, din când în când, tot la grătar ne întoarcem. Se pare că obiceiul se trage din strămoși.

În următoarele rânduri vom vorbi despre grătar la modul general. Indiferent unde l-am face (acasă sau la pădure), îndrumările sunt aceleași. Scopul principal este să ne facem viața cât mai ușoară evitând problemele și situațiile neplăcute.

Grătar la pădure

19 SFATURI PRACTICE PENTRU PREPARAREA UNUI GRĂTAR REUȘIT

1. Asigură-te că ai lângă tine cea mai bună companie.

Secretul unui grătar reușit are la bază două caracteristici: savoarea mâncării pe care o gătești și compania persoanelor cu care petreci. Pentru a avea siguranța unui grătar reușit, alege-ți oamenii în compania cărora te simți cel mai bine.

2. Fii organizat.
Dacă-ți vei face un plan, ai posibilitatea să câștigi timp. Timpul câștigat te ajută să eviți momentele neplăcute.

Să presupunem că faci un grătar la tine acasă – „Ai grădină și condiții”. Te gândești să inviți câteva persoane dragi. Ce faci ca totul să iasă perfect? Te organizezi ca tot omul, nu? Faci curat în curte, verifici grătarul și tot ce ține de el, îți calculezi cheltuielile, faci o listă cu toate produsele care trebuiesc cumpărate… și tot așa, până când, pui la punct toate lucrurile care urmează să fie făcute.

Nu ți se pare logic să fie așa? Altfel, ce te faci dacă chemi invitații și tu de fapt ai uitat că nu ai grătarul acasă sau ai uitat că banii pe care credeai că îi mai ai pe card de fapt nu-i mai ai ? În fine. Ideea este că trebuie să te organizezi cât să nu ai parte de situații nedorite.

După ce treci de prima etapă (invitații făcute și detalii stabilite), cu câteva ore înainte să-ți vină invitații, ca o gazdă inteligentă și implicată ce ești, nu faci altceva decât să îți pregătești terenul: duci masa lângă grătar (masă pe care vor sta toate vasele și ustensilele de care te vei folosi), poziționezi în jurul grătarului toate lucrurile utile, condimentezi carnea, faci focul, te asiguri că băuturile sunt la rece etc.

3. Păstrează grătarul curat.
Dacă păstrezi în permanență grătarul curat , nu vei mai pierde timp niciodată pentru al freca sau curăța. Atunci când te simți cel mai bine, cu poftă de viață și de mici, primul lucru la care te gândești este: „cum să arunci mai repede o fleică de carne pe grătar”, nicidecum, cum să freci motanu’, pardon, grătaru’.

Dacă după fiecare utilizare, grătarul este aranjat, totul va merge ca pe roate (fără stres și timp pierdut). Deci freacă grătarul cu peria de sârmă, șterge-l cu un prosop, unge frumos grilul cu o bucată de șuncă, și gata. Nimic mai simplu!

4. Verifică stabilitatea grătarului.
Se verifică poziția și stabilitatea „picioarelor” plus îmbinările componentelor detașabile.
Cât timp totul este fixat corespunzător, poți evita multe incidente.
În cazul grătarelor fixe, sari direct la pasul nr. 5.

5. Renunță la mijloacele chimice de aprindere.
Cea mai indicată modalitate de aprindere este cea clasică (hârtii și lemne subțiri). După ce aprinderea propriu-zisă a avut loc, focul se întreține cu lemne puțin mai groase, urmând mai apoi adăugarea cărbunilor. Dacă suntem la pădure, ne putem folosi numai de lemne – că doar suntem în mijlocul naturii, nu? Ar fi culmea să nu vrem să profităm din plin de toate avantajele pe care pădurea ni le oferă. Mai mult de atât, să știi că flacăra lemnelor uscate de pădure va da mâncării o savoare și un gust aparte. Încearcă și o să înțelegi de ce.

6. Nu uita să-ți speli mâinile – Înainte de a pune preparatele pe grătar, este musai să-ți speli mâinile ori de câte ori situația o cere. Fie că începi cu așezarea cărnii, fie că începi cu legumele, spală-te bine pe mâini înainte.

7. Pentru gust și savoare folosim condimente.
Pentru un gust mai intens, carnea se condimentează cu câteva ore înainte – Aroma va intra în preparat iar gustul rezultat te va satisface necondiționat – Prin urmare, nu vă sfiiți să folosiți: sare, usturoi, ardei, lămâie (în cazul peștelui), ulei de măsline, piper, și altele…

8. Alege-ți ustensilele potrivite.
Pentru manevrarea în siguranță a cărnii, a cârnaților, a micilor sau a legumelor, asigură-te că ustensilele „din dotare” au lungimea potrivită (potrivită cât să poți evita eventualele arsuri). Ustensilele specifice te pot scăpa de foarte multe situații neplăcute.

9. Când faci grătar, evită să porți haine din material sintetic – Când spun material sintetic mă refer la: acril, nylon, poliester, și altele din aceeași gamă. Dacă nu ești atent, ai posibilitatea să topești hainele. Nu cred că ai de gând, să-ți schimbi și hainele, și rândul de piele… De preferat sunt hainele din fibre naturale (hainele de bumbac sunt cele mai potrivite).

10. Încearcă pe cât posibil să ții copiii departe de foc.
Copii vor avea tendința de a se juca în jurul focului, iar noi, ca părinti responsabili ce suntem, avem datoria de ai supraveghea. Lipsa atenției poate transforma ziua de relaxare într-o cursă cronometru către Serviciul de Urgențe. Nimeni nu cred că și-ar dori așa ceva…

11. Asigură bună-dispoziție.
Pentru ca totul să iasă perfect, cât timp fripturile și cârnații sfârâie pe grătar, ia inițiativa de a face puțină atmosferă. Atmosfera se face cu o glumă bună, cu o discuție relaxantă, cu o muzică potrivită și nu în ultimul rând, cu o băutură pe măsură. Băutura se alege în funcție de tipul și numărul persoanelor participante. Dacă participanții sunt numai de sex masculin, tipul de băutură preferat se va stabili la comun (în general bărbații optează pentru bere). În cazul grătarului făcut „în familie”, băuturile vor fi alese în funcție de preferințele fiecărui membru în parte (copil, soție, bunică, bunic, și tot așa…).

12. Nu omite micile detalii.
Micile detalii fac viața mai frumoasă! De exemplu: o sămânță, o alună, un chips sau un brezel, parcă ar completa mai bine atmosfera. Pe lângă faptul că sunt binevenite, îți creează senzația de sete cât să bei cu poftă o bere rece gata desfăcută.

13. Carnea pe care o vei prepara să fie proaspătă – Doar nu o să te apuci să scoți din combina frigorifică carnea congelată acum 3 luni… Cu siguranță nu o să iasă ce trebuie. Ca și sfat general, carnea congelată nu se pune niciodată pe grătar! Pentru un grătar reușit, fleicile de carne (fie ele de porc, pui, vită sau vânat) trebuiesc puse, pe foc, proaspete, nu congelate sau refrigerate.

14. Preparatele se pun pe grătar abia atunci când flăcările jarului se domolesc.
În primul rând te asiguri să ai jar suficient pentru întreaga cantitate de carne pe care vrei să o pregătești. Dacă intensitatea căldurii este mare, răscolești jarul și verifici în permanență căldura degajată.
Când jarul s-a domolit, poți începe…

15. Nu uita să ai, în permanență, bidoane cu apă lângă tine.
După cum bine știm, carnea conține grăsime. Datorită căldurii degajate, grăsimile se topesc. Picăturile de grăsime ajung pe jarul încins provocând flăcări, iar flăcările după cum bine știm, ard carnea – Așa că pentru a rezolva problema, adică pentru a elimina apariția flăcărilor, jarul se stropește cu apă – Deci apa să fie, în permanență, lângă grătar.

16. Carnea, cu procent de grăsime mare, se pune pe gril abia atunci când jarul își reduce semnificativ intensitatea căldurii – de exemplu: micii se pun pe gril abia la sfârșit (atunci când intensitatea căldurii este mai redusă). Dacă sunt puși primii, riști să-i arzi la exterior (din cauza jarului puternic, se ard la exterior și rămân nefăcuți în interior). Cineva spunea odată că „orice curiozitate merită încercată”. O fi bună și zicala asta, nu zic nu, dar în cazul de față, ar fi bine să învățăm din greșelile altora, nu din greșelile noastre.

17. Fii cu ochii în permanență la preparatele de pe grătar.
Dacă te iei cu prietenii la vorbă, fără să mai supraveghezi mersul lucrurilor, ai mari șanse să nu mai mănânci – Ceea ce nu cred că îți dorești.

Să știi că s-au întâmplat cazuri când invitații sau rezumat doar la semințe și băutură. De ce? Pentru că grătaragiul șef s-a îmbătat primul și a uitat să mai aibă grijă de grătar. A uitat și de el, și de mici, și de tot. „Mama lui de grătar…”

Sfat util: ca totul să iasă perfect, întoarce carnea pe ambele părți, de mai multe ori – Dacă este cu os, se crestează, dacă este prea groasă, se secționează. Se procedează în funcție de situație. Dacă atenția ta este distributivă, cu siguranță va ieșii exact ce trebuie.

18. Când preparatele sunt aproape gata, asigură-te că ai lângă tine un vas.
Înainte de a lua carnea de pe grill, cere-i soției, mamei sau prietenei, un vas încăpător pentru a pune preparatele gata făcute. Vasul poate fi de orice tip.

Sfat util: dacă vasul nu are capac, improvizează unul: poate fi folie de staniol, fund de tocat, farfurie, șervețele menajere etc.

19. Fii pregătit cu un desert pentru toată lumea.
După o masă copioasă, e timpul să ne îndulcim!
În general, dulciurile conferă o stare de bine. Bineînțeles, un lucrul dulce care aduce o stare de bine poate fi și soția, dar în alte conjuncturi…

Revenim la desert și spunem că este recomandat să ai cu tine: cornuri cu ciocolată, produse de patiserie, prăjituri, sau orice alt tip de produs dulce care te-ar satisface. Decizia îţi aparține. Oricum, indiferent de decizia luată, copiii se vor bucura pentru orice lucru dulce cumpărat.

Concluzie:

Dacă te implici întru totul și îți organizezi în detaliu propriile plăceri, nu are cum să nu iasă bine.
Cât timp există pasiune și implicare, cu siguranță va fi și bună-dispoziție.

„Indiferent de situație sau conjunctură, fie la oraș, la sat sau la comună, grătarul face viața omului bună.”

Nu ezita! Pune cele nouăsprezece sfaturi practice în aplicare și cu siguranță ziua ta la grătar va fi una reușită.
Să ai o zi frumoasă și un grătar așa cum îți dorești. Spor la treabă!