Principii de viață

Viața este o lungă înșiruire de principii. Despre ele se poate discuta la nesfârșit. Ele pot fi bune sau mai puțin bune – depinde foarte mult cine le gândește. Se știe din moși strămoși că omul este construit să-și călăuzească propriile convingeri – Bune, rele, fiecare știe, în pătrățica lui, ce are de făcut… Bineînțeles, modalitatea prin care fiecare alege să trăiască este o opțiune strict personală (aspectul se rezumă strict la principiile și concepțiile de viață ale fiecăruia). Articolul de față prezinte caracterul ființei umane în trei conjuncturi diferite – Mai bine spus, evidențiază 3 principii de viață, total opuse, pe care oamenii aleg să le urmeze. Sunt curios, tu ce principiu de viață alegi să urmezi?

Răscruce de drumuri

Faptele, deciziile și acțiunile pe care oamenii aleg să le întreprindă, sunt extrem de vaste. De regulă, omul în viață alege cum îi dictează conștiința… În principiu, aici se cam cern caracterele (cei mai buni de cei mai răi, cei mai proști de cei mai deștepți… și tot așa). Diferența dintre tine și ceilalți este dată de felul cum te exprimi, de felul cum te comporți, de deciziile pe care le iei și de acțiunile pe care le întreprinzi. 

Din proprie experiență, am învățat că viața este o luptă continuă cu mine și cu situațiile în care sunt implicat. Zilnic trebuiesc luate decizii. Zilnic trebuiesc luate hotărâri. Trăim într-un secol al vitezei în care soluțiile trebuiesc gândite pe moment; și la cât de multe probleme avem pe cap, din păcate nu prea mai stă nimeni să cântărească în detaliu deciziile luate. Corecte sau incorecte, tu ca om normal ce ești, nu faci altceva decât să exprimi ce gândești pe moment. De multe ori uiți să mai cântărești lucrurile de două ori înainte de a le face. Nu ne mai complicăm să cugetăm prea mult asupra actelor întreprinse. Majoritatea lasă lucrurile să decurgă așa cum au picat – ceea ce este foarte rău.

Următoarele rânduri vor evidenția 3 principii de viață esențiale. Acestea sunt cele trei principii care înclină balanța între oameni. Dacă știi să îți alegi varianta corectă, ai șansa să rezolvi multe probleme existențiale. În cazul unora, alegerea principiului corect poate schimba radical cursul gândirii personale. Cele trei rațiuni sunt explicate în felul următor:

1. Persoanele inteligente discută idei (dezbat planuri de viață, proiecte personale, exprimă dorințe, rațiuni, convingeri).
2. Persoanele mediocre discută evenimente (evenimente politice, mondene, întâmplări locale, zonale etc).
3. Persoanele reduse discută persoane (ăștia sunt bârfitorii clasici care nu fac altceva decât să bârfească și să judece orice – indiferent de context sau conjunctură). Pe ăștia îi interesează mai degrabă viața altora, decât a lor.

Tu în ce categorie te încadrezi? Sau cel puțin spune-mi ce crezi că ți s-ar potrivii? Să pui în discuție planuri şi idei care pot schimba radical mentalități, să discuți știri sau evenimente uzuale de peste zi, sau să discuți persoanele din jurul tău, judecându-le pentru ceea ce fac sau pentru ceea ce sunt?

Marea majoritate au ales un drum total greșit (cei drept, fără prea multă cugetare). Mă refer la drumul pavat cu bârfe, scandal și răutăți. Vedem bârfă și scandal la televizor, bârfă și scandal la bloc, bârfă la muncă, bârfă la Mall… „Bârfă peste tot!”

Mă întreb, unde ne îndreptăm oare? Unde putem ajunge în ritmul ăsta? Așa credeți că putem clădi ceva? Ei bine, nu! În felul ăsta nu vom putea clădi nimic, niciodată! Propriile noastre principii de viață ar trebui să funcționeze într-un mod constructiv, nu distructiv.

Îmbătrânim oameni buni… Schimbări multe în viața noastră nu vor mai fi. Schimbări în viața și mentalitatea copiilor noștri, cu certitudine vor fi. Totul va depinde de comportamentul și atitudinea noastră de adulți (bine… unii sunt adulți doar în buletin; în realitate lucrurile stau cu totul altfel). 

Modul prin care decidem să trăim, să conviețuim și să dăruim, este problema fiecăruia. Mai pe românește: „Fiecare este liber să facă ce dorește”. Suntem majori, direct răspunzători de toate faptele (bune sau rele) pe carele le săvârșim. La nivel de atitudine, înainte de a lua o decizie, ar trebui să analizăm foarte bine posibilitățile. Bineînțeles, fiecare are dreptul să decidă și să facă ce dorește cu viața lui – nimeni nu are cum să îi îngrădească dreptul ăsta. Ideea principală este că, dacă îți urmezi drumul cum îți dictează sufletul, și dacă îți susții ideile cum îți dictează rațiunea, vei înțelege că, „în viață, nimic nu este întâmplător”.

Dacă ai de gând să schimbi ceva în lume, în primul rând începe cu o reevaluare a propriei persoane. După aceea, te poți gândi și la celelalte probleme…