Lista lucrurilor necesare pentru un grătar la pădure

Ce frumos sună când spui: „Să mergem la grătar!” Daaa! Toți suntem topiți după o carne la grătar! Teoretic, grătarul se face imediat – Practic, organizarea ne omoară! Pentru ați fi cât mai ușor și pentru a te urnii cât mai repede, ți-am pregătit o listă cu toate lucrurile necesare pentru prepararea unui grătar la pădure. Lista de mai jos este una standard (pur informativă): fiecare poate elimina sau adăuga, orice dorește. Ideea principală este să te poți organiza, în așa fel încât, să nu uiți nimic acasă. Lista poate fi printată, și pusă bine la loc sigur. Când vrei să mergi la un grătar, o poți consulta – În felul ăsta știi de unde să începi și unde să termini. Acestea fiind spuse, să vedem care sunt cele 44 de lucruri necesare:

Grătar

LISTA CELOR 44 DE LUCRURI NECESARE PENTRU UN GRĂTAR LA PĂDURE

1. Grătar – Păi cum ar fi să mergem la grătar fără grătar? Nu râdeți că au fost cazuri când s-au dus oamenii la pădure, au ajuns bine mersi… toate bune și frumoase, până când, s-au uitat în portbagaj, și… ce să vezi? „I-a grătarul de unde nu-i!” Pur și simplu l-au uitat acasă. Ce să facă și ei… „Oameni suntem domnule.” Se poate întâmpla oricui. Sper să nu se întâmple și în cazul tău. Oricum, rolul principal al acestei listei este ca ție să nu ți se întâmple niciodată.


2. Perie de sârmă – Știți foarte bine că, în timp, grătarul se uzează. Rugina depusă periodic va trebui îndepărtată. Pe lângă această rugină, mai găsim și diverse depuneri (acele urme rămase de la carnea prăjită). Ele trebuiesc, bineînțeles, îndepărtate. Cu ce le putem îndepărta? Mmmda! Exact! Ați ghicit! Cu acel accesoriu minunat numit „perie de sârmă”.


3. Hârtii sau pastile speciale pentru aprins – De câte ori nu ai pățit-o? Cine se gândește să ia hârtii la el? Eu unul nu am pus preț pe ele, până când s-a întâmplat, într-o zi, să rămân în pană de idei pentru a aprinde focul. Pur și simplu nu găseam cu ce să-l aprind. Culmea, nu sunt nici fumător. Poate-l aprindeam cu pachetul de țigări. Noroc că am fost într-o pădure unde mai erau și alte familii la grătar. Am cerut de la ei, vă dați seama… Deci vorbind despre aprins focul, să știi că este unul dintre cele mai importante aspecte. Nu-l neglija.


4. Toporișcă: lucrul cel mai util într-o pădure plină de uscături, vreascuri și copaci.


5. Lemne și cărbuni – Poți folosi numai lemne sau de ce nu, numai cărbuni. Nu am idee dacă știi, dar focul se poate aprinde chiar și în condițiile în care nu se folosesc lemne. Îți cumperi un mini arzător pe gaz butan, și gata – dai foc cu mini arzătorul și insiști pe cărbuni până când se aprind.


6. Chibrit sau brichetă – Degeaba ai hârtii, dacă nu ai brichetă. Dar asta nu cred că ar fi o problemă. Cu siguranță în gașcă va fi și un fumător…


7. Fier pentru răscolit jarul – Putem folosi și un băț oarecare. Bățul nu este cea mai bună soluție, dar în lipsă de altceva, cu toate că scoate fum, merge și ăla.


8. Paletă pentru făcut vânt – La această categorie avem și altă alternativă: „varianta cartonului improvizat”. Oricum, paleta specială este puțin mai bună – nu că vreau să o laud dar am folosit-o și, indirect, am făcut diferențe – Nu se compară… Un grătar la pădure complet trebuie să cuprindă și o paletă de făcut vânt – asta în cazul în care ești băiat serios și știi ce vrei de la tine.


9. Șuncă pentru curățat grilul – Este vorba de acel pătrățel de șuncă pe care-l uităm mereu acasă. Acel pătrățel de șuncă cu ajutorul căruia curățăm grătarul când este încins. Grilul, după ce este curățat cu peria de sârmă, trebuie curățat și de rugină. Aceea rugină păcătoasă se curăță cel mai bine cu ajutorul grăsimii (bineînțeles, când grilul este încins). Din câte știți, grăsimea gresează și întreține (unge fierul și îl face să nu ruginească). Exact de ce avem nevoie: „un grătar curat, bine aranjat”.


10. Saci de gunoi – Dacă vorbim despre gunoi, sunt convins că situația devine sensibilă. Dar oricum ar fi, că ți-ar conveni sau că nu ți-ar convenii, trebuie să-l strângi și să-l iei acasă – bineînțeles, în condiții adecvate.


11. Bidoane cu apă – În caz că focul se întețește, și arde friptura, bidonul cu apa ar trebui să fie nelipsit – Să fie chiar și desfăcut (pentru orice eventualitate). Apa respectivă o mai putem folosi și pentru spălatul pe mâini… Sigur o să avem nevoie.


12. Prosop – Orice „meseriaș” ar trebui să aibă în dotare, un prosop sau cel puțin o cârpă curată – Nu de alta dar, când faci grătar este indicat să ai în permanență mâinile curate.


13. Ustensile pentru grătar – Dacă vrei să nu te arzi la degete, tratează cu seriozitate subiectul.


14. Oală cu capac – Aceasta este necesară pentru carnea care urmează a se prepara. De exemplu: dacă ai ceafa de porc ambalată direct de la magazin, după prepararea ei, normal și firesc ar fi să o pui într-un loc sigur. Unde o poți pune altundeva decât într-o oală cu capac. Că doar nu o pui la loc în ambalajul cu care ai adus-o. Oala cu capac este destul de eficientă pentru că păstrează carnea caldă o perioadă mai lungă de timp.


15. Platou sau castron (altă variantă de depozitare pentru alimentele care urmează să le scoatem de pe grătar). Pe platou poate fi pus peștele, pot fi puse legumele, frigăruile, și altele…


16. Folie de aluminiu – folia este necesară în cazul în care dorim să facem pește, cartofi copți, roșii, legume sau orice altceva care necesită împachetare. Folia de aluminiu se poate folosi și la manipularea grătarului, sau dacă nu există oală cu capac, se poate folosi acoperind carnea pur și simplu (după ce scoatem carnea de pe grătar, o punem pe o farfurie, o învelim cu folia de aluminiu, și gata. În felul ăsta carnea se va păstra caldă o perioadă mai lungă de timp.


17. Legume – Pe lângă carnea propriu-zisă, ne-ar prinde bine și o salată. Poate fi salată de varză, de roșii, asortată, și așa mai departe… Sau de ce nu, am putea lua de acasă un borcănel de castraveți murați. Unii probabil vor râde. Vor spune: „Cum să plec eu de acasă cu borcanul de castraveți la mine?” Da ce dragă să nu pleci? Îl duci cumva în spate? Îl duci cu maina. Să nu mai vorbim de castraveți murați că mi se face apă-n gură!


18. Tocător – Dacă ai masă extensibilă și vrei să-ți faci viața mai ușoară, ia-ți cu tine un tocător. O să-ți fie tare util.


19. Carne – cel mai important lucru în peisaj. Ar fi excelent dacă ai putea să o cumperi proaspătă (în dimineața respectivă). O pregătești cu mirodenii și condimente și o lași să se odihnească – până ajungi la pădure…. După care o iei la perpelit.


 

20. Condimente – asta în cazul în care nu ai condimentat carnea de acasă. Dar oricum, există posibilitatea ca unii să mănânce mult mai condimentat decât alții – Deci, este foarte recomandat să aveți la voi și condimente.


21. Masă extensibilă – Este mult mai indicată o masă extensibilă decât o pătură pe care să stea, și fundul, și mâncarea. Este adevărat, masa extensibilă implică o investiție. Costă ceva… dar asta este situația! Confortul se plătește! Dacă faci periodic grătare la pădure, se cam merită. Pentru a avea un grătar reușit, pentru început, suntem nevoiți să facem o investiție decentă. Da… Știu! Nu este plăcut să dai bani pe o masă cu care te duci doar la pădure, dar investiția se face o singură dată. După aceea… cine este șef? Cine va fi acela care va profita din plin de bună dispoziție chiar și în mijlocul naturii?


22. Față de masă – Dacă luați la voi o masă detașabilă sau extensibilă, să nu omiteți să aveți la ea și față de masă. Totuși… Așa se cuvine.


23. Scaune extensibile – Scaunele le puteți lua, cu sau fără masă. Este cert că, statul pe scaun nu se compară cu statul pe iarbă (mai ales când mâncăm). Statul pe iarbă te relaxează, este perfect adevărat, dar nu poți sta, de când ajungi și până pleci, numai cu fundul pe iarbă.


24. Pătură – Dacă vrei să te întinzi puțin, o pătură este binevenită. Şi încă ceva: dacă ai o prietenă nonconformistă, deschisă la lucruri noi, ia-ți la tine și un rucsac. Poate o convingi să mergeți cu pătura și cu rucsacul, în pădure, să culegeți fragi și mure. Să-i arăți acolo în pădure, cât de frumos cântă cucul…


25. Boxă externă – Asta în cazul în care dorim să ne relaxăm ascultând muzica preferată sau radio direct de pe telefonul mobil. În cazul ăsta nu vom mai fi nevoiți să folosim mașina – Evităm solicitarea bateriei, și știi foarte bine ca, în general, ușile sau geamurile deschise pot ademeni tot felul de gâze. Cu ajutorul acestei boxe vei rezolva multe probleme (mai ales cele de atmosferă) – Deci profită din plin de tehnologie.


26. Minge – Dacă vrei să te distrezi la o miuța, sau de ce nu, la un volei, nu uita să iei cu tine o minge.


27. Ladă pentru băuturi – în care bineînțeles vom pune gheața. Cum este oare să bei o bere rece, la pădure, în mijlocul naturii? „Vai ce mi-ar mai plăceaaa!”


28. Boluri – Acestea le putem folosi pentru: alune, semințe, chipsuri, și altele. Alunele, semințele, chipsurile, pot fi servite și din pungile originale – Dar una este când pui aluna într-un bol, și alta este când mănânci direct dintr-o pungă (sau de pe o pungă).


29. Ibric – Păi normal! Că doar nu o să faci cafeaua în oala de friptură. O pui într-un ibric, o faci bine mersi (la un ochi de aragaz portabil), și o lași pe grătar să se mențină caldă. Bineînțeles, cafeaua se poate face și pe grătar, dar în cazul ăsta treaba este puțin mai complicată – și spun asta pentru că, atunci când jarul este puternic, treaba ta este să meșterești lucrurile pentru grătar, nicidecum să stai de cafele… Nu omiteți faptul că varianta cea mai simplă este cafeaua instant. Eu unul o prefer pe ceea la ibric. Mi se pare mult mai savuroasă și mult mai gustoasă, dar pentru grătarul la pădure fac o excepție și mă rezum la varianta cea mai practică, și anume: cafeaua solubilă.


30. Farfurii și pahare de unică folosință – „Doar nu o să-ți pui nevasta să bea din sticlă!” Nu că nu ar putea, de putut ar putea orice (dacă vrea ea) dar nu prea se cuvine. Treaba asta se face doar când sunteți voi doi singurei. Este ca și cum ai merge gol prin casă…

Când sunteți într-un cerc de prieteni, fie el și apropiat, este cât se poate de firesc ca sexul feminin să servească băutura din pahar, nu din sticlă.


31. Tacâmuri – Când pleci la pădure în familie, sau într-un cerc restrâns de prieteni, tacâmurile nu sunt o prioritate. Nu ne trebuiesc cine știe ce fonfleuri, dar totuși, sunt momente când ne sunt necesare. Nu trebuie să mănânci neapărat carne cu furculița, dar un cuțit îți este necesar. Oricum, dacă luați tacâmuri la voi, să fie de unică folosință. La categoria cuțit, treaba să fie mai serioasă. Cuțitul va fi o unealtă foarte importantă pentru „bucătarul șef”. Nu-l uitați acasă – nici pe unul nici pe altul.


32. Scobitori – De ce să îți bagi degetele în gură când poți să-ți iei la tine scobitori? O să-mi spui: „Pai cine naiba se mai gândește la scobitori?” Uite, mă gândesc eu! Deci le punem pe listă să nu le uiți.


33. Şervețele – Cu ce te ștergi la gură? „Cu ce mă șterg? Cu mâneca de la pulover. Doar nu ai vrea cu șervețele!” Bănuiesc că ai înțeles ideea… Pe lângă treaba asta, șervețelele pot fi practice și în alte conjuncturi, mult mai delicate. Știți voi foarte bine la ce mă refer.


34. Pâine – De preferat ar fi cea faliată. Când gașca petrecăreților este mare, pâinea feliată este cea mai recomandată. De ce? Păi dacă vrei să mănânci friptura pe o felie de pâine prăjită, o pui pe grătar, o pârjolești, și o mănânci caldă și crocantă așa cum dorești. Pâinea faliată este foarte practică (ținând cont de faptul că probabil vor venii și femei). Femeile sunt pretențioase. Doar știți foarte bine ce aveți acasă…


35. Ketchup și muștar – Mititeii fără muștar sunt asemenea ciorbei de burtă fără usturoi. „Să nu mai vorbim de mâncare că mi-e o foame de aș mânca și mici cu muștar!”


36. Sare și piper – Fără de care mâncarea nu are gust.


37. Ulei și oțet – Uleiul se poate folosi la ungerea cărnii înainte de a fi așezată pe grătar. Se poate folosi și la disc (asta în cazul în care vrei să prăjești cartofi sau orice altceva). Uleiul îl folosești și la salate. Cine nu ar vrea să mănânce, la o masă cu carne făcută la grătar, o salată proaspătă cu sare, piper, ulei și oțet?


38. Zahăr – Dacă vrei să bei cafeaua mai dulce, zahărul te scoate din impas. Este bine să îl ai la tine. Nu știi niciodată la ce îți poate folosi.


39. Lămâi – Dacă gătiți pește, este musai să aveți și lămâi. Nu de alta dar de ce să vă stricați ziua? Există posibilitatea ca peștele să fie gras (mă refer la carne – nu la el ca pește obez ce e) – deci, de ce să vi se aplece de la pește, în miezul zilei, când puteți să vă distrați toată ziulica, fără să aveți nimic. Este normal să vă luați toate măsurile de precauție. Lămâia se poate folosi și la limonadă, sau de ce nu, feliată și aruncată direct în paharul cu apă.


40. Dulciuri – La domeniul dulciuri, eu sunt pentru. Orice dulce ar fi, nu spun nu.


41. Cafea – Dacă va fi o zi plăcută, există posibilitatea să stai la grătar toată ziua. În cazul ăsta, după ce vei mânca, s-ar putea să te fure somnul. De dormit nu vei dormi. Una: ești la grătar. A doua: dacă ești într-un cerc de prieteni, doar nu o să le dai lor stingerea că te-a luat pe tine somnul. Sau ai putea! În fine, ideea este că o cafeluță caldă îți dă energie să treci repede peste starea de moleșeală.


42. Semințe, alune, brezel, chipsuri – Cum să pleci la grătar fără semințe? Dacă nu-ți iei la tine ceva de ronțăit faci cea mai mare greșeală. Ia nu-ți lua nimic, să vezi cum o să fie.


43. Fructe – La un moment dat, o să simți nevoia de un fruct. Sunt convins că nu o să fie cazul tuturor… De exemplu, în cazul bărbaților, nu o să fie nevoie sigur! De ce? Păi cum de ce? După ce ai băut 3 sau 4 beri reci, o să simți nevoia de un fruct de nu o să mai știi pe unde o să dormi la noapte (în pat sau la toaletă). Serios vorbind, dacă consideri că fructele sunt necesare, ia-le! Dacă nu, …anulează-le de pe listă.


44. Băuturi – Era odată o zicală: „dacă ai băutură și femei, te doare-n… bascheți”. Încă ceva: pe lângă băutura preferată, nu uita să iei de acasă (sau de la magazin) apă plată.


Dacă ești un om organizat și știi bine cum să-ți calculezi lucrurile, grătarul la pădure nu are cum să nu iasă bine. Printează-ţi lista, adapteaz-o la necesitățile și nevoile tale, fii ordonat, discută detaliile cu prietenii, prietena, soția, bunica, bunicu’, pisica, pisicu’ (depinde cu cine te decizi să pleci)… și gata. În felul ăsta vei avea un grătar reușit pentru că nu vei uita niciodată nimic acasă. Cam atât! Sper ca sfaturile și îndrumările mele să-ți fi fost de folos.

PS: dacă vrei să ai, în permanență, în buzunar, lista scurtă cu titlurile lucrurilor necesare, uite-o mai jos:

LISTA CELOR 44 DE LUCRURI NECESARE PENTRU UN GRĂTAR LA PĂDURE

1). grătar

2). perie de sârmă

3). hârtii sau pastile speciale pentru aprins

4). toporișcă

5). lemne și cărbuni

6). chibrit sau brichetă

7). fier pentru răscolit jarul

8). paletă specială pentru făcut vânt

9). șuncă pentru curățat grilul

10). saci de gunoi

11). bidoane cu apă

12). prosop

13). ustensile pentru grătar

14). oală cu capac

15). platou sau castron

16). folie de aluminiu

17). legume

18). tocător

19). carne

20). condimente

21). masă extensibilă

22). față de masă

23). scaune extensibile

24). pătură

25). boxă externă

26). minge

27). ladă cu gheață pentru băuturi

28). boluri

29). ibric

30). farfurii și pahare de unică folosință

31). tacâmuri

32). scobitori

33). șervețele

34). pâine

35). ketchup și muștar

36). sare și piper

37). ulei și oțet

38). zahăr

39). lămâi

40). dulciuri

41). cafea

42). semințe, alune, brezel, chipsuri

43). fructe

44). băuturi