Lecții de viață pe care ar trebui să le ştii

Unii oameni învață din greșelile lor, alții… din greșelile altora. Cu siguranță varianta a doua ar fi cea mai la îndemână, dar știm cu toții că nu se întâmplă așa. Oricum ar fi, iată câteva lecții de viață pe care ar trebui să le știi:

Lecții de viață

Nu uita cine ai fost. Dacă, peste ani, vei ajunge “cineva”, nu uita niciodată de unde ai plecat și cum ai ajuns unde ai ajuns. Respectul față de oameni ar trebui să existe în orice conjunctură: și când ești sărac, dar și când ești bogat – mai ales atunci când oamenii cu care te-ai intersectat, de-a lungul timpului, te-au ajutat…

Respectă-ți familia. O lecție de viață veche spune că dacă-ți respecți familia te respecți pe tine însuți.

De multe ori, sărim calul. Lucrul ăsta se întâmplă din ce în ce mai des – atât de des încât nici nu realizăm că se întâmplă. Ajungem să reproșăm soției sau copilului tot felul de banalități, tot felul de lucruri mărunte – lucruri care, în timp, nu-ți pot face decât rău.
Respectă-i pe cei dragi și o să ai parte numai de bucurii.

Fii cumpătat! Știi vorba, “ce-i mult strică”? Atunci când faci abuz, când depășești normalitatea sau când ieși din tiparele omului cumpătat, lucrurile se vor răzvrăti împotriva ta. Esențial este să te ponderezi și să nu exagerezi.

Nu lăsa tentațiile să te domine. În general, tentațiile se transformă în vicii și vice versa. Un prieten vechi îmi spunea acum câțiva ani că se poate lăsa de fumat oricând, numai că nu are de gând. Mai nou, același prieten și-a propus să se lase de fumat. Problema este că nu-i iese. Se tot chinuie de vreo jumătate de an dar în zadar. Aici este vorba de voință și de lupta cu tine. Nu de altceva…
Dacă lași tentațiile să-ți controleze mintea, o să ajungi să faci doar ce vrea drăcușorul din tine.

Ai grijă de sănătatea ta. Cel mai important aspect, pe care ar trebui să-l iei foarte în serios, este sănătatea ta. Mănâncă ce știi că-ți face bine, bea alcool cu măsură, fă mișcare în fiecare săptămână și o să devii un om strașnic care va trăi îndeajuns cât să nu regrete nimic.

Manageriază-ți inteligent banii. Cineva spunea odată că banii sunt importanți doar atunci când știi să-i folosești. Cu toate că fraza nu spune prea multe, adică nu-ți exemplifică propriu-zis „ce ar trebui să faci cu banii”, totuși dă de gândit…
Acum, în funcție de viziunea ta, dacă te-ai gândi să elimini din viața ta cheltuielile pe vicii și pe lucrurile care nu-ți aduc nici un beneficiu, tot ai avea de câștigat ceva… Dar dacă vrei cu adevărat să știi cum să-ți cheltuiești banii cu folos, te sfătuiesc să citești câteva cărți în domeniu. Vei fi surprins cât de multe poți învăța…

Fii cinstit! Corectitudinea, pe termen scurt, poate nu te va ajuta, dar pe termen lung te va defini ca om. Părerea celorlalți, despre tine și despre tot ce reprezinți, se formează în timp – zi după zi, an după an. Fi corect, cu toate persoanele din jurul tău, și cu certitudine vei avea avantaje.

Fii om de încredere! Când spui ceva să te ții de cuvânt. Nu ca Gheorghiță, un amic care spune ceva şi peste două ore se ceartă cu tine că el nu a spus așa ceva. „- Vezi Doamne, s-a interpretat greșit.” Oamenii ăștia cu două fețe sunt periculoși. Nu fi ca ei!

Nu te plânge. Ce-ar mai fi să te plângi din orice?! Să te plângi de starea vremii, de faptul să nu-ți place mâncarea gătită de soție, de faptul că nu stai în casa visurilor tale, de lumea din jurul tău, și așa mai departe. Nu ar  însemna nimic să știi! Te-ai face: ori de rușine, ori ai devenii antipatic. Și asta nu cred că ți-ar conveni.

Asumă-ți riscuri. Asta este o lecție de viață esențială. Problema cu riscurile ar trebui văzută din toate punctele de vedere. Gândește-te bine la iminentele eșecuri. Mai toți care am încercat, să realizăm ceva, am dat de ele. Nimic nu-i sigur pe lumea asta! Să nu mergi niciodată pe ideea „lasă că mie nu o să mi se întâmple”!

Nu renunța la idealurile tale. Atunci când ai în gând să realizezi ceva, oricât de multe obstacole ai avea, în calea ta, nu renunța! Succesul triumfă după încercări nereușite. Câteodată după FOARTE MULTE încercări nereușite…

Ai grijă de sentimentele tale. Nu împărtăși sentimentele tale tuturor. În general oamenii sunt răi. Râd de orice vulnerabilitate… Și sentimentele chiar sunt o vulnerabilitate. Una din lecțiile de viață pe care mi le-a spus tata a fost asta. 
Păstrează sentimentele doar pentru tine și cei dragi. Numai ei le pot înțelege…

Pune banii pe locul doi. Câteodată ești atât de ahtiat după bani încât uiți de tot și de toate. Uiți de demnitate, de familie, de prieteni, uiți că trebuie să fii sănătos, atent, prietenos…
Banii îți pot lua mințile. Nu-i lăsa să te distrugă.

Ajută-i pe cei care au nevoie disperată de ajutor. Nu ajuta orice cerșetor de pe stradă, sau orice bețiv. Ajută-i pe cei care au într-adevăr nevoie de tine.
Nu trebuie neapărat să dai bani. O pâine caldă câteodată face minuni. Poate pentru tine o pâine nu contează, dar pentru alții contează enorm.

Nu uita să iubești. Dacă vrei să fii iubit, și tu la rândul tău trebuie să oferi iubire. Așa funcționează viața asta. “Oferi iubire, primești iubire.” Bineînțeles, nu în toate cazurile, dar în majoritatea cazurilor cam așa se întâmplă.

Încearcă să-ți folosești imaginația pentru a vedea în viitor. Unde te vezi peste un an? Dar peste 5? Pe baza activităților tale prezente, ai putea estima ceea ce se va întâmpla în viitor. Sau ai putea pur și simplu schimba ceea ce ai gândit că se va întâmpla. Activitățile pe care tu le vei face vor putea schimba file viitoare din viața ta.

Cât trăim experimentăm. Aproape în fiecare zi facem sau aflăm lucruri noi. Ce este important, din toată povestea asta, este să rămânem cu ceva din fiecare experiență aflată sau trăită.

Aceste lecții de viață, pe care ar trebui să le știi, sunt experiențe trăite și retrăite. Deci este cel mai bine să învățăm din suferința altora, nu din a noastră.