Lecții de poker vs. lecții de viață

Articolul de față prezintă o lecție de viață petrecută în anul 1998. Făptașul principal sunt chiar eu. Este vorba despre câteva lecții de poker învățate, care au fost foarte bine exemplificate. Acestea, peste ani, m-au ajutat să înțeleg multe lucruri importante la nivel de percepție și gândire. Pot spune că mi-au schimbat adolescența. De aceea, la momentul potrivit, o voi împărtăși, cu cea mai mare dragoste, și copilului meu. Impactul lecției de atunci a declanșat în mintea mea înțelegerea corectă a realității lucrurilor, înțelegere de care și urmașul meu va aveam mare nevoie peste ani… Probabil și urmașul tău.

Poker

Începând cu vârsta de cincisprezece ani, conjuncturile vieții m-au învățat să trec relativ repede, peste câteva situații de viață. Părinții au fost destul de implicați (în educația mea). De-a lungul timpului, au reușit să-mi mențină comportamentul pe linia de plutire cât să nu deviez de la făgașul normal al lucrurilor. Cu toate că au existat tot felul de posibile tentații, ei au știut să îmi explice de ce este bine să procedez ca ei, și în final „m-au câștigat”: ei și-au atins scopul iar eu am învățat ce era de învățat. 

Întâmplarea pe care o voi povesti s-a desfășurat într-o zi de duminică. Era o zi obișnuită. Eram la început de primăvară. Ţin minte că luam micul dejun în familie, când, la un moment dat, taică-miu se uită la maică-mea și-i zice:

– Nevastă, după ce servim micul dejun plec cu băiatu’ în oraș. Vreau sa-i arăt acolo ceva. Nu-ți faci griji! Nu lipsim mult.

Mama, o femeie cât se poate de normală din fire, fără să pună prea multe întrebări, spune simplu:

– Bine dragă. Să aveți grijă de voi și să vă îmbrăcați bine.

„Zis şi făcut!” Mâncăm, după care plecăm.
……………………………………………………………….

La un moment dat, ajungem în faţa unui bar. Intrăm acolo, ne facem comozi, ne cumpărăm câte un suc, studiem atmosfera, după care taică-miu zice:

– Vezi că astăzi o să înveți ceva nou. Aparatul ăla electronic din fața ta se numește poker. Astăzi o să înveți să joci poker electronic. În primă fază o să încărcăm aparatul cu 1000 de lei (1000 de lei era echivalentul la 3 euro acum) . În felul ăsta o să înțelegi ideea principală și regulile de bază.

Merg cu taică-miu la aparat, îmi bagă 1000 de lei (așa cum mi-a spus), mă învață cum să joc, după care se uita fix în ochii mei și-mi spune:

– Vreau să știi un lucru clar de la bun început! Banii pe care ți i-am băgat la aparat, mai devreme sau mai târziu o să-i pierzi! Teoretic, sunt șanse ca aparatul să te ajute sa-i dublezi, dar practic, sunt mult mai multe șanse ca tu să-i pierzi. Vreau să ții minte un lucru elementar: principiul de funcționare al aparatului de poker are la bază un soft care poate fi controlat – Deci, când vrei să bagi bani la un astfel de aparat, te gândești din start că nu-i mai ai…

– Acum relaxează-te și intră în farmecul jocului. Destinde-te! Încearcă să te distrezi. Nu te gândi la posibilități de câștig. Ia lucrurile așa cum sunt și privește jocul ca pe o distracție – Nu ca pe o mașinărie de făcut bani! Jocul ăsta nu a fost făcut ca tu să te îmbogățești! Jocul ăsta a fost făcut ca tu să te distrezi! Vezi ce faci… Eu plec la masă.

Într-adevăr! S-a întâmplat exact așa cum mi s-a spus. Am pierdut toți banii! Oricum, nu mi-a părut rău, dar nici bine nu mi-a fost… Am acceptat repede situația pentru că știam, de la bun început, la ce să mă aștept.

Acele lecții de poker simple m-au făcut să înțeleg din start esența lucrurilor.

M-au ajutat foarte mult peste ani, atunci când prietenii mei de generație pierdeau până și ultimii bani din buzunar, enervați, stresați, disperați …fără să înțeleagă nici măcar un moment că acel joc este conceput ca noi să ne distrăm, nicidecum ca noi să facem averi peste noapte. La un moment dat, mă uitam la ei mirat și… nu înțelegeam prea bine „mreaja dependenței”.

Da, într-adevăr, tentația este foarte mare! În momentele alea ești în stare de aproape orice. Mulți o iau razna de la bani! Dar asta este o altă discuție…

Din păcate, nu toți putem fi salvați. Nu toți avem ocazia să discutăm cu părinții despre toate aceste aspecte – drept dovadă diferența de atitudine și comportament între adolescenți – de aceea, transformarea de comportament a adolescenților va depinde, întotdeauna, de viziunea și implicarea părinților lor.

„Un pui de vultur se naște și crește cu foarte mari sacrificii… dar încet, încet, învățând să zboare, va putea ajunge să planeze deasupra celor mai înalte piscuri de pe pământ.” 

Pokerul este un joc frumos, dar dacă ești lacom și calic, frumusețea pokerului poate să-ți ruineze întreaga viață. Dacă vrei să înțelegi corect farmecul jocului, caută să iei lecții pe poker de la cei experimentați în lecții de viață – Numai în felul ăsta, lecțiile de poker pot fi transformate în extraordinare lecții de viață…