La ce să fii atent când cumperi un telefon second hand

Telefonul a devenit un accesoriu indispensabil. Orice ai face și oricum te-ai învârți, ai nevoie de el! Este adevărat, în ziua de astăzi, prețul unui smartphone, de ultimă generație, este destul de piperat. Dar chiar și așa, cine vrea să găsească soluții… găsește! Așadar, una din soluțiile viabile, pentru a cumpăra un smartphone performant, la preț bun, este telefonul second hand. Această variantă este riscantă, dar totodată poate fi și câștigătoare. Prin urmare, ca să fie câștigătoare, iată la ce să fii atent când cumperi un telefon second hand:

Telefon

1. Fii atent la evoluția tehnologică!

Achiziționarea unui smartphone, la mâna a doua, trebuie gândită, de la bun început, ca fiind o investiție pe termen scurt – când spun scurt mă gândesc la 12 – 18 luni. Știi foarte bine cât de repede evoluează tehnologia! „Ăștia sunt în stare să scoată câte un telefon nou în fiecare lună!”

Evoluția tehnologică va fi atât de rapidă încât, vei rămâne mirat, cum – în câteva luni – telefonul tău „performant” va deveni lent și enervant – firește, în comparație cu cele noi apărute în momentul respectiv.  

2. Înainte de a căuta vânzătorul potrivit, interesează-te și fii atent care este configurația originală a modelului telefonului pe care dorești să ți-l achiziționezi.

Configurația originală și toate detaliile specifice, smartphonului în cauză, le vei găsi pe siteurile de specialitate. Te sfătuiesc să faci lucrul ăsta pentru a nu omite nimic. De exemplu, sunt anumite smartphonuri care au 5 modele de serie aproape identice (ca și nume). Diferențele, între ele, sunt legate de soft, viteză procesor sau de țara în care sunt livrate companiilor de telefonie mobilă. O să găsești (adăugate în titlu) mici numere de cod, pe care dacă le neglijezi ai mari șanse să „o gafezi”.

3. Fii atent la feedbackul vânzătorului

După ce ai făcut research amănunțit despre modelul de telefon pe care vrei să ți-l achiziționezi, este momentul să cauți „vânzătorul potrivit”.

Atunci când îți iei un telefon la mâna a doua, riscurile (de a nimerii unul prost) sunt destul de mari. De aceea, ca și măsură de precauție (înainte de a trece la etapa cu telefonul) asigură-te că vânzătorul este unul serios.

 • află cât mai multe informații posibile despre vânzător (informații de profil, date personale etc).  
 • verifică dacă siteul, unde acesta vinde produse, este unul de încredere.
 • verifică dacă istoricul de profil, al celui care vinde (pe siteul respectiv), este unul ok.
 • vezi dacă descrierea produsului este corectă (corectă în sensul de „adevărată”). 
 • verifică dacă vânzătorul specifică informații detaliate despre produsul sau produsele pe care le vinde.

Să nu fii impresionat de fraze precum: „SUPER OFERTĂ”, „VÂND URGENT”, „CEL MAI MIC PREȚ”, „CA NOU”, și altele… În principiu, un vânzător serios nu folosește strategii de marketing agresive. Ideea este că, în funcție de cuvintele pe care le găsești, în descrierea produsului, îți poți da seama (oarecum) dacă cel care vinde smartphonul intenționează să te păcălească sau nu.

„Detaliile cele mai importante, la un telefon SH, nu se găsesc niciodată în descriere…”

Până acum nu am specificat nimic despre poze pentru că le consider irelevante. Ele sunt doar așa… informative („informative” în sensul că autenticitatea lor nu poate fi verificată). Deci trebuie să crezi cumpărătorul „pe cuvânt”, că pozele ataşate anunţului sunt cele reale. Şi apropo de treaba asta, unii nici măcar nu pun poze „home made”- să justifice o oarecare realitate a ceea ce vând. Pun „imagini oficiale”, copiate de pe cine știe ce site-uri. Prin urmare: mare atenție!

Nu cumpăra niciodată un telefon la mâna a doua până nu-l verifici!

4. Atenție mare la atitudinea vânzătorului

Atunci când ai o discuție telefonică cu el, studiază-i comportamentul. Lasă-l să vorbească. Lasă-l să spună tot ce are de spus. Vezi cum gândește, cum vorbește, cum își laudă produsul, cum încearcă să te convingă să i-l cumperi etc.

5. Mare grijă la tranzacțiile cu vânzătorii care nu sunt din aceeași localitate cu tine.

În cazul în care vânzătorul nu este din aceeași localitate, e clar că trebuie să-ți trimită mobilul prin poștă sau curierat. Bon. Deci dacă ai ajuns la momentul ăsta, este lesne de înțeles că trebuie să iei atitudine! Ce înseamnă atitudine (în cazul ăsta)? Păi atitudine înseamnă „întrebări clare și directe din partea ta”. 

Înainte de ai adresa „setul de întrebări aferente” fii sigur că acceptă livrarea cu verificare – verificarea fără de care nu se poate încheia o tranzacție care să vă avantajeze pe amândoi.

 • întreabă-l dacă telefonul este codat.
 • dacă este rootat.
 • dacă prezintă vreo urmă de uzură sau lovitură.
 • roagă-l să dea o notă telefonului (din punct de vedere estetic).
 • întreabă-l dacă mai are garanție.
 • dacă este unic proprietar; și dacă da, de la ce magazin a achiziționat telefonul.
 • studiază-i istoricul și vezi dacă a mai vândut produse similare.
 • întreabă-l de ce-l vinde.
 • spune-i să-ți dea un argument că nu cumperi un telefon furat.

Bon. Să spunem că am trecut peste toate etapele astea…

Deci te decizi să cumperi telefonul!

Ce faci atunci când curierul ajunge la tine acasă?

Păi îl inviți în casă, îl rogi să aștepte 10 minute, îl servești cu ceva, îi plătești telefonul (îi lași și lui o șpagă acolo), îl rogi să nu taie nici o chitanță și te apuci de treabă. 

6. Fii foarte atent la detaliile telefonului.

Aici ajungem la cele 8 lucruri pe care ar trebui să le faci atunci când cumperi un telefon second hand. Şi anume:

 • verifică ecranul (să nu fie crăpat, ciobit sau zgâriat).
 • verifică-i muchiile laterale (să nu fie uzate, lovite sau crăpate).
 • studiază-i bine capacul (prinderea de telefon, a celor 4 colţuri, să fie perfectă).
 • în cazul în care bateria este detașabila, fă-i o verificare (asta așa… să te convingi că bateria nu a fost înlocuită cu un fake). Apropo de verificări, este indicat să cunoști câteva coduri pentru verificările informațiilor de bază. (Cu o zi înainte să testezi telefonul, cauți și tu pe net „secret code list for smartphones”. Codurile aste se introduc din tastatură. Sunt foarte simplu de introdus. Ele te ajută să cunoști informațiile de bază ale telefonului: să depistezi dacă este fake sau original, să vezi informații detaliate despre software și hardware, să faci teste de ecran, și multe altele…
 • dacă telefonul are garanție, codurile înscrise în garanție să coincidă cu cele scris pe telefon. 
 • șuruburile (la care ai acces) să nu prezinte urme de uzură – cu ocazia asta vezi dacă carcasa telefonului a fost scoasă.
 • îi verifici calitatea sunetului (difuzor, receptor, boxe).
 • și nu în ultimul rând, calitatea semnalului.

Atunci când cercetezi, testezi, probezi, te informezi, șansele tale de a nimerii un celular bun (cum i se spunea telefonului odinioară) sunt foarte mari. 

Avantajul accesului la smartphonul pe care-l cumperi te poate ajuta să depistezi toate problemele și defectele pe care deviceul ar putea să le ascundă. Acestea, bineînțeles, te vor determina să iei o decizie cât mai pertinentă. Eventual refuzi produsul – sau de ce nu, renegociezi prețul! 

Dacă ai temele făcute, nu îți i-a mai mult de 5-10 minute să faci exact ce te-am îndrumat! Nimic nu este greu dacă pui mâna și te documentezi! – Exact cum ai făcut tu acum. Oricum, tot pentru tine ai făcut ce ai făcut. 

Te salut și ai grijă ce cumperi!