Idee despre cum să-ți administrezi responsabil banii câștigați lunar

Banii au fost și vor fi întotdeauna o problemă. Salariile sunt destul de mici, iar lucrul ăsta face ca viața să fie foarte dificilă. Oricum ar fi, indiferent de situație, suntem nevoiți să ne adaptăm vremurilor. Adaptarea, în adevăratul sens al cuvântului, înseamnă „capacitatea omului de a știi cum să-ți cheltuiești, responsabil, banii câștigați lunar”. Dacă vrei să știi cum să-ți administrezi responsabil banii câștigați lunar, analizează cu atenție procentajele de mai jos și vezi unde greșești.

Economii

Când te-ai întrebat ultima oară: „De ce nu îmi ajung banii?” Te întreb pentru că vreau să înțelegi de unde ar trebui să începi…

Dacă banii câștigați lunar, nu îți ajung, o să fii nevoit să îi faci să îți ajungă. Pentru asta va trebui să iei taurul de coarne (o să trebuiască să te lupți cu tine și cu tentațiile tale). Va trebui să îți analizezi, în amănunt, toate cheltuielile lunare. Dacă îți raportezi banii câștigați lunar, la cheltuieli, o să reușești să determini cauza: unde sunt cheltuielile inutile, câți bani am dat pe vicii, ce am consumat în exces etc.

Gândește-te bine la aceste întrebări! Numai în felul ăsta poți găsi cauza – numai în felul ăsta te poți responsabiliza! 

Ideea generală, despre cum să îți administrezi responsabil banii câștigați lunar, ți-o voi prezenta sub formă de procente – mă gândesc că o să-ți fie mai simplu…

Ea sună în felul următor:

50% din bugetul familiei să cuprindă cheltuielile curente: rate, impozite, abonamente, facturi, combustibil, cheltuieli copil, cheltuieli uz casnic etc.

25% din venitul lunar va trebui alocat alimentației zilnice. Hrana de zi cu zi să nu reprezinte mai mult de 25% din bugetul familiei. Atunci când te arunci să cumperi produse pe care nu ți le permiți, riști să cheltuiești mult mai mult decât te gândești. Şi asta poate reprezenta o adevărată problemă.  

10% cheltuieli imprevizibile – Doamne ferește, te îmbolnăvești sau apare o problemă în familie (trebuie să cumperi urgent un tratament)… Nimeni nu știe ce se poate întâmpla, de aceea, este bine să pui deoparte o sumă de bani (oricât de mică ar fi).

5% bani pentru haine sau accesorii – nu spun că o să îți cumperi în fiecare lună câte ceva scump, dar totuși… , orice om are nevoie de o pereche de ciorapi, de o lenjerie intimă, de un tricou, un pulover etc.

5% investiții în dezvoltare personală sau în pasiuni. 
Din câte observi, nu am pus la socoteală viciile… Articolul este despre cum să îți administrezi „responsabil” banii, nu despre cum să îi risipești pe lucruri care oricum îți fac rău. Ideea este că orice exces și orice abatere de la regula de bază, nu sunt altceva decât acte reprobabile.
Odată depășit procentul alocat, nu vei mai putea fi organizat. Deci ai mare grijă cu procentul.

Ca să ai o idee simplă despre ce ar trebui să faci, ai putea să: 

  • cumperi o carte care să te ajuta să-ți rezolvi problemele.
  • mergi la un curs care te poate ajuta să evoluezi…
  • investești, o mică sumă din banii, câștigați lunar, într-un hobby (îți cumperi mingii de tenis noi, sau adaugi o nouă achiziție în colecția ta de timbre).

5% din banii câștigați lunar ar trebui puși deoparte pentru concedii sau cadouri. Orice om are nevoie de un concediu pe an – în felul ăsta poți strânge o sumă rezonabilă fără să faci mari sacrificii („puțin câte puțin se adună…”). Nu uita de persoana cu care conviețuiești! Un cadou spontan îi va bucura sufletul. Sau ne-am putea gândi la copil: am putea să-i facem o surpriză. 

Concluzia acestui articol este că: evidența detaliată a cheltuielilor lunare te ajută să depistezi cauzele cheltuielilor lipsite de simțul răspunderii. 

Dacă te vei raporta la realitate și la responsabilitate, autocontrolul te va determina să nu te mai împrumuți niciodată.