De ce uităm?

Într-o lume atât de agitată, este aproape imposibil să nu uiți! Informațiile sunt multe iar timpul de reacție prea mic. Dacă mâine ți-ai planificat să rezolvi 15 lucruri, probabil unul dintre ele o să-l uiți. De ce uităm? Păi dacă vrei să afli de ce uiți, sau cum rezolvi problemele uitării, citește în continuare și află mai multe.

Uitare

CE ESTE UITAREA?

Uitarea este scutul care protejează memoria pentru a nu se supraîncărca. Este firesc să uiți! Când spun firesc, asta nu înseamnă că i-au în calcul și cazurile extreme (boli sau alte afecțiuni), ci discut de situațiile normale cu care toți ne confruntăm.

Noi oamenii, uităm pentru că mintea nu are puterea să stocheze multe informații în același timp. Când uiți, înseamnă că informațiile vechi și nefolositoare sunt înlocuite cu altele noi, eventual informații actuale. Uitarea este un proces cât se poate de natural – cum spuneam mai sus, asta în cazul în care nu discutăm de vreo boală…

CAUZELE UITĂRII:

  • învățarea irațională
  • suprasolicitarea creierului cu informații noi
  • desfășurarea concomitentă a mai multor activități
  • starea de oboseală
  • durerea de cap
  • boala
  • alcoolul
  • stresul

CUM REZOLVĂM PROBLEMA UITĂRII

1). Dacă mâine ai de susținut un examen, și te decizi tu așa… de bună voie, să mergi să înveți pe plajă (unde-i muzică și lume multă), faci o mare greșeală. În cazul în care ai de învățat, mediul unde alegi să înveți este cel mai important. Ai face cel mai bun lucru dacă ai rămâne să studiezi într-un loc liniștit, fără muzică sau televizor.

2). Dacă vrei să înveți limba engleză în 3 zile, nu vei reuşii! Orice ai face sau oricât de mult te-ai strădui!

Creierul uman nu este card de memorie. De aceea, totul trebuie procesat sistematic. Nu încerca să stochezi multe informații noi într-un timp scurt. Învață inteligent și nu te grăbii. Altfel vei uita.

3). Din dorința de a rezolva toate problemele în aceeași zi, vei avea tendința să faci mai multe activități. Inevitabil, nu le vei face bine. Vei uita cu siguranță ceva. Ca să nu ajungi în situații delicate, cel mai bine este să te axezi pe o singură activitate pe care să o faci cât mai bine posibil.

4). Dacă vrei să înveți (despre ceva anume…) când ești obosit, faci cea mai mare greșeală! De ce? Pentru că pierzi timpul degeaba! Ţi se poate întâmpla să înveți un curs întreg toată seara, iar a doua zi dimineața, când te trezești, să nu mai știi nimic. Odihna este cel mai bun lucru pentru creier. Odihnește-te îndeajuns și creierul te va ajuta să nu uiți.

5). Durerea de cap te face să-ți pierzi concentrarea. Dacă îți pierzi concentrarea, automat îți dereglezi și capacitatea de a memora. Dacă astăzi ai dureri de cap, este lesne de înțeles că nu o să te mai poți concentra la capacitate maximă. Deci teoretic, nu are rost să te chinui să reții zeci și zeci de informații, pentru că nu o să-ți iasă.

Când te doare capul, cel mai bine este să te odihnești sau să consulți un medic.

6). Boala te poate face să-ți pierzi conștiința. Dacă ți-ai pierdut mințile, automat ți-ai pierdut și capul. În cazul ăsta situația este gravă – doar doctorii specializați în domeniu, te pot rezolva. Dacă ai probleme grave cu memoria, nu ezita să mergi să consulți un specialist. În cazurile de boală, recomandarea este una singură: doctorul specialist.

7). Când bei alcool mai mult decât poate duce organismul, înseamnă că ai exagerat. Această exagerare te poate face să uiți. O să fii pus în ipostaza aia ciudată când te trezești dimineața și nu îți mai amintești ce ai făcut aseară… Ce îți amintești sunt doar secvențe vagi. Cine a spus că băutura zăpăcește, a spus bine! Ăla care a zis-o știa foarte bine care-i treaba… Dacă vrei să nu ajungi „acolo”, te sfătuiesc să bei în limita bunului simț.

8). Când ești stresat și îngrijorat, grija către această frustrare îți captează atenția. Sunt situații când ești solicitat, confirmi că ajungi la locație în 30 de minute, după care, te iei cu treabă și uiți ce ai stabilit. Aşa se întâmplă când îți este gândul la ceva și pe parcurs intervin altele… Dar în situația asta, nu ai decât să îți notezi, în telefon sau pe un carnețel, toate lucrurile care urmează să le faci. Tot timpul te vei uita pe carnețel și le vei efectua în ordine cronologică. Altfel, mintea îți va juca feste.

De ce uităm? Uităm pentru că suntem făcuți să uităm. Aşa a fost creat omul și mintea lui. Nu este nici un defect. Uitarea face parte din sistemul de funcționare al creierului uman.

„Astăzi a fost o zi extrem de agitată. Atât de agitată încât am uitat să mănânc…”