De ce nu este bine să te uiți la televizor

Se pare că în ultima perioadă am devenit dependenți de televizor! Dimineața, în timp ce servim micul dejun, ne uităm la TV, seara, când suntem acasă, ne uităm la TV, în zilele libere procedăm la fel, copiii procedează la fel, părinții la fel, cunoștințele și rudele la fel, și uite așa trece viața și nu înțelegem nimic din ea. Prin urmare, dacă chiar ești interesat să știi de ce nu este bine să te uiți la televizor, te invit să citești următoarele rânduri.

Televizor

Cel mai întemeiat motiv pentru care nu ar trebui sa te uiți la televizor este faptul că îți este ascunsă realitatea. Realitatea la TV nu este aceea pe care o cunoști tu, ci una pe care EI ar vrea ca tu să o cunoști. Cu alte cuvinte, este o realitate plină de „nerealități”. Îți dau un exemplu:

Acum câțiva ani, într-un sat de lângă Marea Neagră, a plouat foarte tare. A plouat atât de tare încât câteva case s-au inundat – s-au cufundat cam un metru, de la sol, în apă. Casele respective erau situate într-o depresiune. Era oarecum logic să se întâmple ce s-a întâmplat, în urma unei astfel de ploi torențiale abundente. Bașca, de-a lungul timpului, localnicii respectivi au mai pățit așa ceva, deci știau la ce să se aștepte. În fine, ca să nu fiu plictisitor, o să scurtez povestea.

Întâmplător, în zona respectivă locuiește o rudă apropiată, și bineînțeles am fost acolo să văd ce-i cu ea. De fapt, am văzut știrea „șocantă” la televizor, m-am alarmat, am luat mașina, și am fugit acolo să salvez ce mai e de salvat.
Când am ajuns acolo, sora mamei mele nu suferise nici o pagubă – nici fizică, nici materială. Paguba a fost doar la vreo 4 case… Nimic ieșit din comun. Dar, ca printr-o minune, televiziunea a făcut cazul să pară o adevărată nenorocire. La televizor văzusem un reporter care transmitea, de la locul cu pricina, fiind jumătate în apă (era cu apa până la brâu). Și automat m-am gândit cu așa e tot satul! Numai că apa aia se cumulase pe o stradă care dădea într-o vale. Deci a căutat valea, a găsit locul unde s-a strâns apa, și a transmis ca și cum era o adevărată nenorocire în tot satul. Deci ce să înțeleg din asta? „Realitate ireală”, dacă aș putea să spun așa… Nu?

Pe lângă faptul că realitatea oferită de televiziuni este „distorsionată”, în general, televizorul este un foarte bun consumator de timp util. O să-ți explic cum vine asta adresându-ți o întrebare.

Ce vezi tu seara la TV?
Vezi tot felul de show-uri, talk-show-uri, telenovele, jocuri interactive, și așa mai departe. DA? Păi unde-i relevanța? Unde-i substanța? Ce ai tu de învățat din toate astea?

Cu excepția câtorva posturi TV, restul sunt pierdere de timp. Chiar nu ai cu ce să rămâi! Pe bune dacă înveți ceva util! De asta îți spun că nu este bine să te uiți la televizor…

Să nu mai vorbim de știri…
Știrile doar se pretind a fi știri! Ele nu se mai pot numi știri! Sunt pur și simplu opinii (opiniile văzute de „unii” sau de „alții”, și prezentate în felul în care doresc EI să le percepi tu).

Opiniile nu ajută pe nimeni! Și știi de ce? Pentru că, o opinie, spusă de cineva, pe tine te poate revolta, pe altul îl poate încânta, pe alții amuza, și așa mai departe. Asta ce naște? – Naște discuții! Discuțiile nasc critici, criticile provocări, și tot așa până se face târziu și trebuie să te culci.

Iar a trecut o seară în care ți-ai bătut gura de pomană!
Iar ai înjurat politicieni toată seara fără rost!

Dacă în anii trecuți televizorul era un dispozitiv public de informare, acum este o adevărată unealtă de marketing și manipulare. Când spui televizor, spui publicitate. „Care mai de care vrea să-ți vândă câte ceva” – că parcă dacă vrei ceva nu poți să te duci singur să-ți cumperi… Deci ești obligat să primești o recomandare, tu fiind în pat în pijamale. „Halal evoluție și relaxare.”

Nu știu cum gândești tu, dar eu trag o singură concluzie:
Televizorul poate fi bun doar pe post de sonor de fundal, și eventual, să te mai minunezi din când în când. Dar nu mai mult de o oră – maxim două pe zi! În timpul liber ai putea face mult mai multe lucruri utile. Poți ieși la plimbare cu persoana dragă, poți merge la un film care știi că este bun, și din care poți învăța o lecție de viață, poți face sport, poți dormi (lucru care mie îmi lipsește), și câte și mai câte. Dar nu face prostia să te izolezi cu televizorul în față. Vei pierde foarte mult dacă faci lucrul ăsta.

„Televizorul este magie curată, întrucât majoritatea telespectatorilor de seara devin autori de știri, dimineața.” (Octav Bibere).