De ce este bine să îți notezi lucruri

În urma unui incident, cei drept destul de neplăcut, am suportat câteva reproșuri usturătoare din partea soției. Totul a pornit de la o așa zisă neglijență. Spun „așa zisă”, pentru că în mod normal nu aveam de ce să îmi notez acele lucruri… Teoretic, în anumite „conjuncturi”, nu ai motive să îți notezi detalii, dar practic, dacă știi bine ce ai acasă, ești nevoit să o faci și p’asta. Dacă îmi notam undeva, ceea ce trebuia, nu mai aveam discuții… Dar uite că am omis să notez, și a ieșit o ceartă de toată frumusețea. Așadar, ca tu să nu pățești la fel, citește în continuare și vezi de ce este bine să îți notezi lucruri.

Notițe

Cum este când începe soția să vocifereze? – Cred că te simți extraordinar! Atât de extraordinar încât îmi imaginez cum îți ies nervii prin piele. Îți vine să-i…. dar tu nu-i faci nimic, că tu ești băiat deștept: știi foarte bine cum să-ți ții cumpătul. Stai calm și asculți. Taci, asculți cuvintele frumoase și iei poziția statuii din parc. Te gândești în sinea ta: „De ce naibii nu am notat undeva, pe un carnețel, pe ce s-au cheltuit toți banii?” – În felul ăsta soția nu mai avea ce comenta. Câteodată ajungi singur la concluzia că este bine să îți notezi lucruri, dar de multe ori gândești ideea prea târziu.

Aşa cum se întâmplă în fiecare familie, sunt anumite momente când făptura minunată numită femeie (în cazul de față soția), începe scandalul. De fapt, dacă stau bine și mă gândesc, ia-l începe mereu – Cum dracu se întâmplă nu știu. În fine, excludem detaliile problemei și trecem mai departe:

A început nevastă-mea să mă torpileze cu întrebări, de mi-a pierit cheful, și de mâncare, și de dispoziție, și de tot. Mai ales de ea. Totul a început de la simplul fapt că nu am știut să-i răspund la întrebări. Ea zicea că întrebările sunt firești. „Din punctul ei de vedere tot ce zice este firesc…” Păi mi se pare normal – ar fi fost culmea să fie altfel. Din același punct de vedere, răspunsurile mele la întrebările ei, ar fi trebuit să fie la fel de firești. Numai că nu au fost. Uite că nu am știut cum să-i răspund concret la subiect și a ieșit o ceartă de mama focului.

Din acel moment și până în prezent, m-am deșteptat. Adopt o strategie ultra inteligentă. Dacă vrei să pui în practică strategia mea inteligentă, citește ce urmează și convinge-te de ce este bine să îți notezi lucruri.

Notepad

Este bine să-ți notezi lucruri pentru că poți evita certuri în familie. Eu evitam să îmi notez pe ce cheltuiam salariul lunar, pentru că toți banii erau cheltuiți în familie. Până într-o zi, când m-a luat nevastă-mea la bani mărunți. Nu-i ieşea ei cum de am cheltuit atâția bani luna asta. „Uite femeie, ăștia au fost banii și ăștia mai sunt.” Nu și nu! Eu eram suspectul numărul unu și ea trebuia să știe exact cum şi unde s-au cheltuit atâția bani. Bineînțeles că nu am avut cum să-i justific – în fiecare zi se duceau pe tot felul de prostii – Cine stătea să le țină contul? Culmea știi care era? Culmea era că banii, în mare parte, se cheltuiau în familie: datorii, facturi, piață, dulciuri, lucruri pentru copil etc. Mie îmi rămâneau doar o mică parte: mai un pachet, mai o apă plată (un leuț de buzunar ca tot omul) – că doar n-o să-i cer bani nevesti-mii de fiecare dată când vreau să-mi cumpăr un covrig! Laso-n colo de treabă… Dar să ne calmăm. Ce rost are să ne enervăm?

Şi cum spuneam, am început să îmi notez fiecare detaliu: de la prima zi (din momentul în care luam salariul), și până la ultima. Dar știi cum? Cu lux de amănunt. Nu așa oarecum…
Vreau să-ți spun că din clipa aia nu am mai avut probleme cu nevastă-mea. Nu spun că nu a mai avut tentative să mă ia la întrebări, spun doar că nu a mai avut comentarii. De fapt comentarii ies și cu lista în față, dar să trecem peste. Ce am vrut să punctez este următorul fapt: notițele făcute zilnic, te fac în anumite situații, să eviți nenumăratele tatonări în familie.

Când citești pe internet lucruri interesante, și gândești că ar fi bine să le pui în practică, nu ezita să îți iei notițe. Te pot ajuta mai târziu. Poate fi o dietă, o rețetă, un citat, un tutorial, sau orice altceva. Nu-ți va strica niciodată un carnețel și un pix pe care să le ții în permanență pe birou – oricând se poate întâmpla să citești texte pe care dorești să le pui în practică (vorbesc din experiență).

Apropo de subiect: într-o zi am citit un citat care m-a impresionat, am zis că-l țin minte fără să-l mai notez, și rău am făcut! Am vrut să mă folosesc de el într-o discuție, dar pur și simplu am uitat detaliile. Curios din fire, după aceea discuție amicală, am căutat pe internet din nou să văd exact cum suna propoziția (îmi amintisem că am citit acel citat pe un forum). Am căutat vreo 20 de minute dar degeaba – nu am mai găsit nimic. Care a fost greșeala? Nu mi-am notat ceea ce trebuia notat, și anume: „detaliile concrete”. De ce nu le-am notat? Din comoditate… Deci comoditatea mea, la nevoie, nu m-a putut ajuta. În ziua respectivă am mai învățat o lecție de viață. Sper ca tu să nu înveți ca mine!

Când vrei să te urnești la piață, este bine să îți notezi undeva, lista produselor pe care urmează să le cumperi. În felul ăsta te vei întoarce acasă cu toate produsele dorite. Notându-ți lucruri, nu vei rata, nimic de pe lista ta. Când se termină uleiul, zahărul, orezul, pâinea, cartofii, ceapa… trebuie să mergi la piață să faci aprovizionări. Dacă ți-ai notat, tot ce trebuie cumpărat, nu ai cum să uiți. Dacă nu îți notezi, uiți sigur! O să ajungi ca vecină-miu: la trimis nevastă-sa să cumpere sare de lămâie, ceapă și pâine neagră, și sa întors acasă cu ceapă, zahăr vanilat, și fără pâine…  

Să trecem la următorul exemplu:

Când ești într-o ședință, sau pur și simplu într-o discuție cu prietenii, în caz că urmează să fii invitat, sau anunțat de o întâlnire importantă, nu omite să îți notezi ziua și ora evenimentului – pentru notițe poți folosi telefonul. La ce viață agitată avem, nu te mira dacă te iei cu treabă și uiți. Câteodată smartphone-ul este sfânt – Ce te costă să îți notezi, undeva într-o listă din telefon, evenimentele, programările, sau întâlnirile pe care urmează să le ai? 

Este bine să îți notezi lucruri pentru că, în felul ăsta, vei reuşii să te organizezi bine. 
Să spunem că astăzi ai de rezolvat o grămadă de probleme prin oraș. Dacă ți-ai nota undeva locațiile pe care ar trebui să le vizitezi, vei putea organiza un circuit care să te facă să fii foarte eficient – în felul ăsta vei câștiga: și timp, și bani; Bani în sensul că vei consuma mai puțin combustibil. Deci îți notezi, și vei știi mult mai bine cum să te organizezi.

Creierul omului nu poate stoca multe informații în același timp. De aici și vorba „Uiți de la mână până la gură!”. Prin urmare, ca să-ți fie bine, trebuie să-ți formezi un obicei de ați nota frecvent ceea ce consideri că îți va fi util pe viitor. De ce este bine să faci așa ceva? Este bine pentru că mintea ta nu are capacitatea unui calculator. Deci „capul trebuie ajutat”. Cum faci asta? Păi simplu: formează-ți un obicei de ați nota lucruri.

„Dacă ești atent, și-ți iei notițe, în timp, vigilența îți va deschide portițe.”