Cum să-ți îndeplinești mai ușor planurile zilnice

Dacă nu te-a interesat până acum cum să-ți îndeplinești mai ușor planurile zilnice, află că este mult mai eficient să-ți notezi, undeva, planul pe care vrei să-l desfășori (a doua zi), decât să-l spui în minte. Când îți faci planul în minte, nu-i tot una cu atunci când îl scrii. Și asta nu o spun doar eu, o spun sute de specialiști în dezvoltare personală. Lucrul ăsta chiar a fost testat!

Scris

De ce este eficientă varianta cu notatul? Păi simplu! Te ajută în fiecare moment să-ți reamintești ce vrei să întreprinzi, fără să uiți nimic. O variantă simplă, pe care ai putea să o urmezi, este următoarea:

Seara, înainte de culcare, sau eventual dimineața după ce te-ai trezit – ambele variante sunt valabile – iți notezi undeva (poate fi pe o foaie de hârtie, telefon, sau orice alt dispozitiv) lucrurile pe care le ai de făcut. De exemplu, eu mâine mi-am propus să citesc câteva articole despre dezvoltare personală, câteva articole despre noutăți în domeniul IT, aș vrea să scriu un articol pe blogul personal (nu are importanță despre ce, ideea este să-l finalizez până la sfârșitul zilei), să citesc 10 pagini din cartea pe care am început-o acum două zile, să cumpăr pentru copil mașinuța pe care i-am promis-o (este bine, ca atunci când promiți ceva unui copil, să ai cadoul pregătit cu o zi /două înainte de ziua în care i l-ai promis), ar trebui ca mâine să plătesc și factura telefonică, și curentul, eventual să-mi anunț părinții că în weekend merg cu soția și copilul la ei să mâncăm împreuna, și aș mai vrea ca mâine să îmi petrec cel puțin o oră cu copilul.

Lucrurile pe care ți-am spus mai sus că vreau să le fac, eu personal le notez în telefon – sub formă de subpuncte – cu o seară înainte de a le face. Pentru mine să-mi notez planul de bătaie în dimineața cu pricina nu este o variantă pe care să o agreez.

Dacă îți notezi, din start elimini riscul de a uita ceva. Prin urmare, avantajul apare din primul moment în care ai început să acrii. Treaba cu memoria, și cu expresia „lasă că țin minte”, la mine nu e valabilă! Nu neapărat că aș avea o problemă, ci mai degrabă că nu este „sigură” – mai ales când ai mai multe lucruri de rezolvat. Doar am fost pățit, ce naiba… Și poate nu numai eu! Nu m-aș mira dacă ai pățit-o și tu…

Până aici lucrurile sunt simple și oarecum cunoscute. Interesant este ceea ce urmează:

Acum câteva zile am descoperit o metodă extraordinară. Nu-i nimic complicat, dar rezultatul este scontat! Am făcut testul, care mi-a fost sugerat în cartea pe care am citit-o, și se pare că a funcționat. Nu-i nimic ieșit din comun… Este vorba despre o simplă aplicație pe care o instalezi pe telefonul mobil. Aceasta te anunță, la ora sau orele stabilite de tine, printr-un mesaj text, ceea ce i-ai spus să te anunțe. Eu de exemplu mi-am setat să-mi trimită notificări la ora 12 ziua, 3 după-amiaza, 6 seara și nouă seara. Notificarea care îmi apare pe ecranul telefonului este de fapt o întrebare. Întrebarea sună cam așa: „Ai făcut tot din ceea ce ți-ai propus să faci astăzi?”

Notificarea de care-ți spun este un fel de motivație care mă ambiționează, în fiecare minut, să fac ceea ce am spus că fac.  Vreau să fiu un om de încredere, atât pentru lumea din jur cât și pentru propria-mi persoană, și pentru asta sunt obligat să fiu serios. Va să zică, dacă spun ceva, păi să mă țin de promisiune! Nu să trag de timp sau să las pe mâine ceea ce am spus, cu gura mea, că fac astăzi! 

Notificările te fac mai responsabil. Mai disciplinat. Mai atent – te atenționează să-ți îndeplinești mai ușor planurile zilnice. Prin urmare, o notiță, urmată de o notificare, va fi secretul reușitei tale.