Cum să-ți gestionezi timpul pentru a dezvolta o afacere

În acest articol vom discuta despre timpul tău liber și posibilitatea dezvoltării unei afaceri pe internet. Mai exact, cum să-ți gestionezi timpul liber pentru a dezvolta o afacere online. Da! Mi-ai spune că ai un job care nu-ți permite să lucrezi de acasă pentru alte proiecte, dar uiți că majoritatea am avut și încă avem joburi, și uite, unii, folosim timpul liber, pe lângă jobul zilnic, și pentru alte proiecte. Cum se poate face așa ceva? Citește și vei vedea.

Timpul

Care sunt cele mai importante lucruri atunci când vrei să îți dezvolți o afacere online

Dacă ești un om obișnuit și ai un loc de muncă ca oricare altul, singurul lucru la care te gândești, atunci când ajungi seara acasă, este cum să te relaxezi mai bine. La lucrul ăsta mă gândeam și eu. După o zi de muncă stresantă și solicitantă nu-mi ardea să fac altceva decât să mă relaxez.

Acum câțiva ani, vreau să-ți spun că am avut câteva scăpări – ca orice om, am tastat pe google: cum să devii independent financiar. Eram într-o stare destul de proastă. Nu mai aveam nici o satisfacție, de pe urma jobului pe care-l prestam lunar – munceam ca berilă și câștigam cât să-mi plătesc doar datoriile. Prin urmare, am căutat pe internet tot ce se putea găsi despre posibilitatea de a devenii independent financiar.

Am găsit multe variante, care mai de care mai aberante, dar una mi-a captat atenția, și anume: „bani din blogging”. Blogul mi se părea varianta cea mai potrivită pentru mine. Așa că am trecut la treabă.

La început am fost foarte entuziasmat și totodată motivat, citind poveștile altora, numai că nu realizam cât de multe lucruri implică acest blog. Dar mi-am dat seama pe parcurs….

Citind și tot citind am văzut cât de multe lucruri implică blogul. Adunând toate aceste lucruri, depășeam cifra 10. O cifră destul de mare, ținând cont de timpul meu liber care nu prea era. 

După o zi grea la locul de muncă, seara când vii acasă, este foarte greu sa mai poți lucra și pe blog. Dar să știi că nu m-am descurajat. Chiar voiam să am afacerea mea, să fiu independent, să sper la ziua în care banii nu vor mai fi o problemă.

Şi m-am apucat de treabă: am învățat cum să-mi fac blogul, cum să mi-l întrețin, cum să scriu un articol, cum să-l corectez, cum să îl manageriez, și multe multe altele… Până când, am clacat! Ajunsesem să fac atât de multe lucruri încât mă transformasem. Erau atât de multe de învățat încât nu mai știam care le este ordinea. Pe lângă faptul că ajunsesem să îmi neglijez foarte mult prietena (pe atunci nu-mi era soție – acum îmi este), ajunsesem să-mi neglijez și propria persoană.

Cum îți spuneam, ajunsesem să lucrez aproape non-stop.
Să-ți spun ce făceam: mă ocupam de designul blogului, scriam articole, citeam articole, scriam comentarii pe alte bloguri, citeam forumuri, studiam despre networking și despre „cum pot siteurile de socializare să te facă popular”, citeam despre cum să-ți construiești propriul tău produs, scriam mailuri, răspundeam la mailuri, urmăream tot felul de tutoriale video despre „cum să manageriezi un blog”, despre „cum să monetizezi un blog”, codding, HTML, CSS, javascript, PHP, jquery, și multe multe altele.

De mine nu mă mai ocupam, cu prietena nu prea mai stăteam, în casă nu mai făceam nimic, și a venit momentul în care am spus STOP. Am renunțat la tot ce însemna blog și am luat o pauză.

În timpul în care m-am relaxat am conștientizat ca făceam multe lucruri prost. Din când în când, este bine să te relaxezi, să analizezi și să meditezi. Te ajută foarte mult.

De ce este bine sa meditezi?

Este bine să meditezi pentru că în felul ăsta vei știi cum să te organizezi.
Este bine să te axezi doar pe „o parte” din toate lucrurile pe care le ai de făcut. Spun asta pentru că, dacă ai încerca să le faci singur pe toate, ori compromiți totul, ori riști sa faci multe lucruri prost.

Cum să decizi care este cel mai important lucru

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci, este să-ți notezi, undeva, tot ce ai de făcut pentru business-ul tău online – adică îți faci o listă. Îți dau un exemplu:

 1. scriu câte un articol în fiecare zi
 2. mă ocup de aspectul și întreținerea blogului
 3. scriu comentarii pe alte bloguri de nișă
 4. studiez despre cum să-mi monetizez blogul
 5. citesc despre marketing și cum să vând un produs
 6. citesc mailuri
 7. răspund la mailuri
 8. vorbesc cu ceilalți bloggeri din branșă
 9. învăț despre SEO și optimizare
 10. citesc despre tot ce apare nou legat de teme și pluginuri
 11. fac research cu privire la key words

După ce ai conceput această listă, îți stabilești prioritățile – ce lucruri din lista ta te-ar avantaja, pe termen lung, să evoluezi. Bineînțeles, probabil toate te-ar avantaja să poți evolua, dar vorbim de primele trei cele mai importante.

De exemplu, primele trei lucruri cele mai importante, pe lista mea, sunt următoarele:

 1. documentare (pentru scrierea articolului zilnic)
 2. scrierea articolului propriu-zis
 3. documentare, scris și studiu (toate în paralel) pentru produsul pe care-l voi crea și pe care-l voi monetiza.

Toate aceste 3 lucruri sunt în topul listei mele. Să știi că mă gândesc mereu cum să-mi gestionez timpul liber pentru a fi eficient și productiv. Același lucru ar trebui să-l faci și tu. 

Din câte observi, prioritatea mea este să mă documentez înainte de a scrie. Vreau să fiu sigur că articolul meu, care va urma, se bazează pe ceva. Intenția mea este să nu ofer informații greșite, ci probate! Prin urmare, înainte de a-mi dedica timp scrisului, mă documentez să văd dacă ideile mele au consistență. Deci documentarea și scrisul sunt pe primul plan. 

Să știi că și eu am făcut greșeli la început. Să nu crezi că le-am știut pe toate. Am pierdut o grămadă de nopți, fără să fac mai nimic. Stăteam ca fraierul și modificam tema blogului de sute de ori. Tot timpul aveam ceva de reproșat. Până când am citit un articol care m-a trezit la realitate. M-a făcut să înțeleg că evoluția unei afaceri nu constă, în totalitate, în aspect și culoare, ci treaba asta cu aspectul este doar o mică parte din întregul nucleu. Este ca și cum ai invita întreaga lume să-ți viziteze extraordinara bibliotecă – extraordinară ca și aspect – dar tu în interior să nu ai nici o carte – în cazul nostru, nici un articol.   

Este bine sa ai design frumos, dar să nu devină o obsesie. Obsesia pentru altceva, decât „conținut”, te va devia de la drumul spre succes. 

Conținutul și valoarea oferită sunt cele mai importante lucruri într-un business online. Numai ele te pot ajuta să progresezi. Mai ales când ești la început…

Dacă vrei să știi cum să-ți gestionezi timpul pentru a dezvolta o afacere online, axează-te pe cele mai importante lucruri, din lista ta, care generează productivitate. Această productivitate, în timp, îți va aduce public, iar publicul te va ajuta să evoluezi.

Atunci când ești „evoluat” – din toate punctele de vedere – o să ai bani să-ți angajezi freelanceri (persoane pe care-i vei plăti, pentru a se ocupa de celelalte aspecte – lucruri de care tu nu te poți ocupa). Deci nu-ți face griji. Totul se va rezolva. Ai tu grijă să oferi informații importante, că restul va venii de la sine.