Cum să scrii un articol pentru site sau blog

Rândurile următoare vor explica, simplu și concis, etapele procesului de alcătuire ale unui articol. Mai exact: cum să scrii un articol pentru site sau blog.

Scris

Articolul de față este adresat bloggeri-lor bine intenționați – fie ei începători sau foarte experimentați. Acelora cu gânduri serioase, care doresc să împărtășească celorlalți, în cele mai bune condiții, toate cunoștințele lor.

În continuare vom enumera 18 etape ale procesului de alcătuire în vederea postării unui articol online. Începem cu ideea de bază, trecem mai apoi prin toate etapele de structurare și formare, optimizăm textul pentru motoarele de căutare, și nu în ultimul rând, încheiem cu câteva sugestii importante pe care merită din plin să le încerci.

Dacă dorești să concepi un articol pentru noul tău blog, iată mai jos ghidul care te învață cum să procedezi:

ETAPELE PROCESULUI DE ALCĂTUIRE ÎN VEDEREA STRUCTURĂRII UNUI ARTICOL PENTRU SITE SAU BLOG

Înainte de a trece la enumerarea propriu-zisă, explicăm, în câteva cuvinte, noțiunea de articol:

Articolul este o expunere scrisă cu caracter publicistic. În cazul de față, ne referim la un articol online cu caracter informativ (o exprimare originală împărtășită public celor interesați de subiect). Scrierea articolului pentru site sau blog se face în felul următor:

1. Schițezi în minte ideea de bază. 

Ideea de bază reprezintă subiectul de la care vrei să pleci:
Care este subiectul despre care ai vrea să scrii? Care este genul de cititor pe care ai vrea să îl atragi?

În funcție de subiectul ales, direct sau indirect, îți determini drumul către popularitate, sau după caz, către anonimat. Așadar, ai mare grijă cum îți alegi subiectul.

Pe baza răspunsurilor tale (la întrebările de mai sus), vei știi exact cum să începi. Ideal ar fi să scrii ceva ce crezi că ar atrage atenția – ceva de interes general. Pune-ți mintea să gândească și dezvoltă-ți o idee pe care să o transformi într-un articol. De exemplu, tu ce ai alege să citești astăzi? Ce subiect te-ar interesa în mod special?

2. Alcătuiești variantele de titlul.

Pur și simplu te gândești la câteva variante atrăgătoare de titlu – Să nu omiți un aspect: „Titlul corect este acela care justifică întregul conținut al articolului” – Dacă conținutul postat vorbește despre o nouă tehnologie (să spunem în domeniul IT: calculatoare, tablete, și altele), titlul ar trebui să fie de genul: „Totul despre noua tehnologie a calculatoarelor inteligente”, sau „Informații utile despre noua tehnologie a tabletelor” (bănuiesc că ai înțeles ideea). Alegi câteva variante de titlu și le notezi exact cum le-ai gândit.

De știut: Titlul final va fi definitivat abia după terminarea completă a articolului (va fi gândit strict în funcție de conținutul general al întregii postări).

3. Studiezi în detaliu subiectul ales.

Nu te grăbi să începi scrierea articolului, așa… fără nici o bază. Studiază bine subiectul înainte!

Începe prin ați lua notițe ca la școală.

În funcție de tema aleasă, citește cele mai importante articole găsite, cele mai populare cursuri, cărți, reviste, ziare – asimilează informația și găsește inspirația.

Înainte de a începe scrierea, este indicat să citești ce au scris și alții.
În felul ăsta vei cunoaște 3 lucruri importante: ce s-a scris, ce nu s-a scris, și ce ar fi indicat să se scrie.

Pentru ca subiectul să poată fi structurat, în felul tău, tu… ca om cult și inteligent ce ești, te informezi în prealabil: studiezi tot ce ai la îndemână despre subiect, cumulezi informațiile găsite cu cele știute, și pe baza acestora, alcătuiești articolul despre care vrei să vorbești.

4. Începi scrierea propriu-zisă (introducerea). 

Începutul articolului ar trebui să cuprindă o frază în care cititorul este informat despre ce urmează să citească. De aceea, introducerea se face sub formă de șapou (adică concentrezi, într-o frază simplă, explicații generale despre text). Nu trebuie să te lungești – faci doar o scurtă prezentare a subiectului tratat.

Ca să ai o introducere reușită trebuie să-l faci pe cititor să fie acaparat de ceea ce urmează să citească. Atrage-l prin stilul tău propriu. Folosește o modalitate de exprimare care să-l facă să fie interesat.

5. Continui cu un cuprins elaborat. 

Reține un lucru foarte important: textul pe care urmează să îl scrii trebuie să fie 100% original (generat de abilitatea și talentul gândirii tale). Nu are importanță de unde te inspiri, sau cât de mult te inspiri, important este ca articolul să fie 100% autentic (alcătuit de îndemânarea și iscusința mânuțelor tale).

Cum îți spuneam mai sus, „înainte de a începe scrierea, subiectul tratat ar trebui îndeajuns studiat”. De ce spuneam așa ceva? Spuneam așa ceva pentru că articolul de calitate se poate alcătui doar prin cumularea masivă de informații. Ca să cunoști subiectul despre care vrei să scrii, trebuie să te documentezi foarte bine – Alcătuirea corectă a cuprinsului articolului se clădește pe baza unei documentări solide (trebuie să îți placă să citești).

Studiind domeniul, cumulezi informații – Cumulând informații, îți pregătești mintea pentru scris. Având această bază, poți începe cu încredere „exprimarea în stil propriu”.

Sfat util: Dacă vrei să-ți ușurezi munca, folosește cu încredere dicționarul (cu ajutorul lui vei găsi mai ușor sinonimele cuvintelor dorite). Pentru a evita folosirea acelorași cuvinte, sau folosirea acelorași exprimări, folosește fără ezitare dicționarul explicativ al limbii în cauză. Dicționarul te ajută să-ți dezvolți capacitatea de a comunica. Cu ajutorul lui vei fi inspirat să folosești cuvinte pe care nu le-ai mai folosit niciodată, sau eventual, alternative de fraze ori cuvinte pe care mintea ta nu le procesează în acel moment.

6. Închei textul cu o concluzie generală. 

Articolul ar trebui finalizat cu o simplă concluzie generală (se prezintă o părere personală dedusă din argumentele scrise în articol). Nu este complicat. Concluzia în sine este rezultatul procesului de gândire – deci, teoretic, dacă ai minte să concepi un articol, cu siguranță vei avea și inteligență să concepi o concluzie.

7. Urmează așezarea, ordonarea și structurarea textului în pagină. În funcție de preferințe sau situație, folosim următoarele caracteristici:

  • Citate – cuvintele frumoase pot schimba stări sufletești. Citatul potrivit la locul potrivit poate face minuni. În funcție de conjunctură, încearcă să introduci în text, citate pe subiect – Dacă postezi citate copiate, nu uita să specifici sursa.
  • Poze – adăugăm poze doar dacă situația o cere. La adăugarea pozelor nu uita un aspect important: „redimensionarea”. Înainte ca poza să fie adăugată, în postare, asigură-te că este redimensionată (te poți folosi și de un plugin pentru asta) – Redimensionarea se face pentru a reduce dimensiunea – Logic, nu? – În timp, pozele pot îngreuna deschiderea paginilor, de aceea, este indicat să luăm în vedere și aspectul ăsta.
  • Subtitluri sau așa numitele titluri secundare. Ele sunt necesare în condițiile în care dorim să avem un text plăcut, concis și bine organizat. Subtitlurile ușurează foarte mult citirea.
  • Bold text – Dacă vrei să atragi privirile asupra unei fraze importante, te folosești de opțiunea bold. Bold înseamnă „îngroșare”. Bold text este o opțiune destul de utilă – te ajută să scoți în evidență cele mai importante cuvinte, citate sau propoziții.
  • Cifre – cifrele vor structura textul în așa fel încât citirea să fie cât mai simplă. Exact cum vedem în acest articol (textul este așezat în pagină cu ajutorul cifrelor).

NU UITA:  Pe lângă corectarea articolului, verifică ortografia cuvintelor adăugate pozelor, sau ortografia descrierilor (ex: post search description)

8. Optimizezi articolul din punct de vedere SEO (optimizare SEO I).

SEO (Search Engine Optimization) este serviciul de optimizare a poziționării paginilor web în motoarele de căutare. Cu alte cuvinte, este procesul care poate favoriza vizibilitatea paginilor web pe internet. Dacă înțelegi algoritmul, articolul tău ar putea fi indexat în top 10 pagini web pe internet (pe tema discutată). Strategia de optimizare are la bază conținutul de calitate – Fii cât mai dedicat în procesul de alcătuire și optimizarea paginii web va depăși orice așteptare.

Pentru a optimiza corect conținutul articolului, trebuiesc incluse în text cuvinte cheie. Cuvintele cheie sunt de fapt cuvintele titlului postat (plus sinonimele aferente). Acestea se adaugă, într-o formă cât se poate de naturală, propozițiilor incluse în text.

Pentru mai multe informații legate de optimizarea, caută cu încredere pe internet. Te vei lămurii acolo. Eventual, dacă nu știi ce să cauți, scrie simplu pe google „Optimizare SEO„. Sau dacă știi engleză, scrie „SEO tips for bloggers„. Este imposibil să nu găsești informații.

Nu vreau să te sperii cu denumiri complicate, dar ca să înveți cum să scrii un articol corect ești nevoit să parcurgi mai multe etape…

Stai liniștit! Nimeni nu a învățat totul din prima! O să-ți iasă și ție, o să vezi.

9. Adaugi meta-descrieri rubricilor implicite (SEO II):

  • Categoria articolului: adaugi rubrica din care face parte postarea.
  • Denumirea linkului: de regulă se trece exact titlul articolului.
  • Descrierea paginii web: în principiu, descrierea ar trebui să justifice conținutul postat.
  • Indexarea robots.txt: stabilești dacă vrei ca pagina web să fie vizibilă, sau nu.

Aceste meta-descrieri au rolul de a oferii detalii importante roboților de indexare (detalii pe baza cărora paginile web sunt promovate). Completând aceste câmpuri, motoarele de căutare vor înțelege mult mai ușor conținutul paginilor postate. Promovarea ta va depinde enorm de aceste rubrici. Nu le neglija!

10. Adaugi linkuri cuvintelor sau grupurilor de cuvinte din text (SEO III). 

Unde consideri că situația o cere, poți folosi cuvinte din text pentru a adăuga linkuri către alte pagini sau adrese web. Prin intermediul acestei facilități, blogul permite cititorului vizualizarea altor pagini web accesând direct cuvântul setat.

11. Revizualizezi textul final. 

În principiu, la acest sub-punct se verifică cursivitatea frazelor… Dacă exprimarea este corectă, dacă ideile sunt potrivite, și altele…

12. Corectezi ortografia.

În această etapă corectăm articolul de eventualele greșeli gramaticale. Dacă nu ne pricepem la gramatică, putem apela la un profesor (asta în cazul în care dorim servicii de cea mai bună calitate). Dacă nu ne permitem așa ceva, putem apela la anumite programe special concepute pentru corectare ortografică (acestea se pot găsi cu ușurință pe internet).

NU UITA:  În cazul în care, ulterior, vei aduce modificări textului, verifică din nou ortografia.

13. Recitești articolul.

Citește-l ca și cum ai fi un critic literar care are dreptul să modifice ceea ce nu-i place.

Există posibilitatea să ștergi sau să adaugi fraze, cuvinte, semne de punctuație, poze etc. Fii propriul tău critic. Fii exigent cu tine însuți!

14. Publici textul final.

Aici nu este mare lucru de spus: efectiv apeși butonul de publicare.

15. Cere sugestii și păreri.

După ce ai fost propriul tău critic, urmează să asculți o părere de la cei apropiați (poate fi mama, tata, sora, soția, mătușa, prietena…). O părere sinceră din partea celor dragi nu va strica niciodată. Pune-i să citească ce ai scris și cere-le să exprime cinstit tot ceea ce gândesc. Sfaturile și sugestiile sincere îți vor fi de un real folos.

În cazul în care primești idei excelente, la care tu încă nu te-ai gândit, pune-le în aplicare cu încredere. „Omul cât trăiește învață.” Bineînțeles, nu toți învățăm. De învățat învață doar cei care știu ce își doresc.

16. Arhivează articolul.

Acest sub-punct îl aplici doar dacă site-ul sau blogul deține arhivă personalizată – cea automată arhivează singură tot ce este de arhivat – ai nevoie doar de un Gadget standard (nimic deosebit).

17. Caută pe Google poziția articolului postat.

La câteva zile după publicare, este bine să dai o căutare, scriind în bara de navigare, titlul articolului postat – prin această modalitate vei afla ce valoare de indexare are pagina ta web în motoarele de căutare. Dacă nu îți găsești postarea în primele 20 de pagini afișate, înseamnă că alcătuirea paginii nu a fost făcută corespunzător. Când pățești așa ceva, revii la draftul inițial și reevaluezi textul (editezi cuvintele cheie plasate, linkurile, meta-descrierile etc).

Sfat util:  Căutarea articolului să fie efectuată în mai multe browsere. De preferat primele trei cele mai importante. În funcție de browser, felul prezentării paginii web poate diferi – de aceea este recomandată verificarea.

18. Salvează articolul terminat într-un folder separat – mai exact, într-un folder din calculatorul personal sau pe un server unde se pot stoca fișiere online. Un blogger fără experiență poate pierde într-o clipă tot ce a clădit într-un an. O setare făcută greșit îți poate șterge toate articolele postate – Poți ajunge în situația de a nu mai putea recupera nimic – adică „dacă nu ești atent… rămâi cu capul gol”).

Sunt sute, poate chiar mii, de cazuri care au pățit-o. Exact cum am pățit și eu. O setare făcută greșit, fără backup la temă, și munca pe jumătate de an s-a șters ca printr-o minune. În fine, nu vreau să-mi mai amintesc – Este un moment de tristă amintire – de aceea, ca să nu faci parte din gașca celor „veseli”, copiază-ți și salvează-ți, separat, fiecare articol postat. Fii calculat și precaut. Va fi numai în avantajul tău.

Ca să poți scrie un articol reușit, în primul rând ar trebui să-ți placă scrisul. Din câte se pare, sunt destul de multe etape de urmat… Nu putem spune că este ușor, dar satisfacția pe care o vei simții, ajutând oamenii, va fi de 1000 de ori mai mare decât oricare altă satisfacție uzuală de zi cu zi. Recunoștința oamenilor te va ajuta să mergi mai departe și te va determina să îți dorești să scrii din ce în ce mai mult. Scriind mult, vei căpăta experiența. La un moment dat, așa cum și eu la rândul meu am procedat, vei scrie din pură pasiune pentru scris.

Scrisul din plăcere, mai devreme sau mai târziu, te va ajuta să câștigi bani. Dacă asta îți dorești, învață cum să alcătuiești prima idee de articol la care te gândești.

Dacă ai înțeles cum să scrii un articol pentru site sau blog, nu mai pierde timpul și apucă-te de treabă.