Cum să pui bazele unei afaceri profitabile

De câte ori nu ți-a venit să boscorodești din cauza situației în care te afli? De câte ori nu ți-a venit să înjuri din cauza datoriilor multe pe care le ai? Știu! Este foarte greu să poți face față vremurilor, de aceea am venit în întâmpinarea ta cu câteva sfaturi salvatoare. Ele nu te vor îmbogății instant, așa ca printr-o minune, ele te vor ajuta doar să ieși la suprafață – te vor ghida spre drumul corect pe care un antreprenor trebuie să pășească. Așa că, pentru a înțelege exact cum să pui bazele unei afaceri profitabile, pregătește-te să muncești, pune în aplicare tot ce îți voi spune, și viitorul tău business va putea fi  numit „afacere de succes”.

Business

Dacă vrei să ajungi să câștigi bani din propria afacere, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să-ți îndrepți atenția către un domeniu căutat. Când spun domeniu căutat mă gândesc strict la profitabilitate. Ce înseamnă asta? Păi ce îl doare pe om? Ce caută el cel mai mult? La ce râvnesc cel mai tare prietenii, vecinii, rudele și amicii tăi? Care sunt acele lucruri pe care majoritatea oamenilor și le doresc? 

Domeniile cele mai căutate sunt acelea la care oamenii apelează să-și rezolve problemele, să-și aline durerile, să-și atingă scopurile, să-și urmeze visele, să-și satisfacă curiozitățile, și așa mai departe. Pentru asta, ei sunt dispuși să plătească! Rolul tău în acest „joc” este acela al salvatorului – vei fi persoana care vine în întâmpinarea oamenilor să îi ajute.

Domeniul odată ales, te ghidează spre următoarea etapă, și anume: dobândirea deprinderilor specifice în branșa aleasă.

Pentru a pune bazele unei afaceri profitabile, și pentru a putea câștiga mai mult decât câștigi în prezent, trebuie să investești ceva timp, și bani, în dobândirea unor deprinderi specifice domeniului ales. Cu alte cuvinte, trebuie să te pui cu burta pe carte (sau pe practică), să înveți ceea ce mulți nu cunosc încă.

Pentru a învăța ceea ce mulți nu știu, trebuie să investești bani. Dar ca să înțelegi mai bine cum stă treaba cu investiția, îți prezint un mic exemplu:

Dacă ai o moștenire de 100.000 de euro de la bunica, și mintea ta îți spune că ar fi cazul să îi investești într-o mașină sport, cu două locuri, de ultimă fiță, pentru că așa se poartă, investiția ta este una foarte proastă. Spun proastă pentru că banii aruncați pe o astfel de mașină sunt irecuperabili – că doar nu o să-ți producă bani mașina sport cu două uși. Cele care produc bani sunt altele… Mașina cu două locuri o cumperi pentru a te plimba – eventual pentru a agăța ceva. Deci acest tip de mașină, consumă! Nu produce! Mai bine ai investii 1000 de euro în cărți și în cursuri care să te învețe cum să construiești mașini sau cum să repari mașini, decât să arunci bani în vânt, de 100 de ori mai mult, pe o mașină care oricum într-un an se învechește. Deci ideal este să investești bani în dobândirea unor cunoștințe noi – cunoștințe care la rândul lor, mai devreme sau mai târziu, vor începe să genereze bani pe termen lung – aici avantajul cel mai mare este că: informațiile odată asimilate pot genera profit constant (adică investiția făcută va fi oricum recuperată). Pe când investiția într-o mașină foarte scumpă, nu va fi recuperată niciodată.

Să îți mai dau un exemplu de investiție proastă:

Acum câțiva ani, nevasta mea lucra șefă de recepție la un hotel cu multe stele. Șeful hotelului, la un an după ce s-a angajat nevasta mea, probabil din plictiseală, și-a cumpărat o șalupă – o șalupă care valora nici mai mult nici mai puțin decât 100.000 de mii de euro (la fel ca ăla cu moștenirea de la bunicuța). Șalupa o ținea undeva în spatele hotelului. În spatele hotelului era un lac. De fapt este… Zona este superbă. În fine, trecem peste, ideea la care am vrut să ajung este că, acel patron, nu și-a cumpărat acea șalupă pentru a produce bani cu ea, ci a luat-o strict în scop personal. Adică: „Ce dacă se plimbă de 3 ori cu ea pe an! Are șalupă! Ce pana lui! Că doar e patron!” – Înțelegi?

Vezi cum stau lucrurile? În unele situații, banii strică omul! Nu a ales să investească banii în ceva care să îi aducă alți bani, ci a ales să dea 100.000 de mii de euro pe un „accesoriu” cu care să se plimbe de câteva ori pe an. „De ce domnule să închirieze o șalupă de 3 ori pe an? Să se facă omu’ de râs? E drăcie!!!”

Concluzia este următoarea:
Dacă în viață ai șansa să câștigi o sumă de bani, prietene, nu-i irosi pe lucruri care se devalorizează în timp! Ci investește în TINE, în capacitatea ta de dezvoltare pe termen lung, în lucruri care îți pot garanta un minim pe profit. Nu în accesorii și bunuri de consum! Aici fac o mică paranteză (nu aș vrea să mă înțelegi greșit), bunurile de consum sunt și ele bune în felul lor, ideea mea este să nu investești sume enorme în ele, pentru că, în timp, cel care va avea de pierdut vei fi TU.

Perfecționează-ți cel puțin două calități în același domeniu. Adică dacă ai investit bani într-o vacă, învață cum se crește corespunzător un astfel de animal, și pe lângă asta, mai învață și arta negocierii (în vederea ulterioară a comercializării laptelui). De știut va trebui să știi mai multe, dar principalul aspect este să îți perfecționezi minim două însușiri. Încă ceva: nu am spus nimic despre „mulsul laptelui” pentru că, „ce Dumnezeu”, doar trăim în secolul tehnologiei – nu mai stă nimeni să mulgă vaca la mână – sunt aparate ultra performante care pot face treaba asta. Doar nu o să stai acum să înveți să mulgi vaca…

Prin activitatea pe care o vei desfășura, caută să oferi de la bun început calitate. În felul ăsta ai șansa să devii cunoscut. Dacă ești cunoscut ca fiind om de încredere, vei fi căutat. Lumea te va căuta pentru serviciile tale iar tu vei câștiga suficienți bani cât să nu-ți mai faci probleme.

Balanța câștigurilor tale lunare să fie egală cu balanța cheltuielilor. Spun asta pentru că alții cheltuiesc lunar mai mult decât produc. Ăștia sunt ăia care tot timpul se plâng că nu au bani – cheltuiesc, jumătate din bugetul familiei, pe vicii și distracții nejustificate, și ajung să se împrumute lunar ca să-și plătească întreținerea. Pe ăștia nu îi interesează ce fac mâine, pe ăștia îi interesează doar cum petrec azi. Sper să nu te încadrezi în categoria asta…

Ca să înveți cum să pui bazele unei afaceri profitabile trebuie să fii atent și disciplinat. Nu toți pot construi companii de succes – asta este și motivul pentru care nu toți suntem bogați.

„Businessul profitabil este acela care se axează de la bun început pe un plan de afacere elaborat și pe un studiu practic minuțios detaliat.”