Cum să organizezi un grătar la pădure

Ţi-ar surâde un grătar în aer liber la sfârșit de săptămână? Ai vrea să-ți potolești setea cu o bere rece lângă un grătar savuros? Eu sunt convins că ți-ai dori, dar probabil nu ești hotărât dacă ai vrei să fii TU cel care ia inițiativa… Dacă ești curios sau dispus, să înveți cum să organizezi un grătar la pădure, rândurile următoare îți sunt dedicate.

Grătar

Sfârșitul săptămânii este gura de aer bine meritată de care toți, fără excepție, ar trebui să profităm. Ce este mai frumos și mai relaxant la sfârșit de săptămână, decât un grătar în aer liber? Este adevărat… sunt foarte multe lucruri frumoase pe care le putem face, dar unul dintre ele este relaxarea alături de familie, prieteni, rude, bunici, căței sau pisici… la un grătar cu bere, fripturi și carne de mici. Zic bine, sau nu?

Acel obicei pe care-l practicam (obiceiul de a face grătar cu rudele sau prietenii) nu mai este chiar atât de popular. Te întrebi, …oare de ce lucrurile nu mai sunt ca înainte? Răspunsul simplu la întrebare ar fi că „în ziua de astăzi nimeni nu mai ia inițiativa” – Nimeni nu mai sună, nimeni nu mai propune. În general, ăsta este și motivul care ne face să ne vedem foarte rar.

Dacă realizăm ceea ce se întâmplă, să știi că niciodată nu va fi prea târziu să remediem situația. Până la urmă, de ce să nu luăm NOI inițiativa? Ce ne-ar împiedica să facem NOI, grătarul care să reunească „gașca”, rudele sau prietenii? Măcar o dată pe an… ce Dumnezeu!!!

Oameni buni, …îmbătrânim! Trec anii peste noi, uităm lucruri esențiale. Nu ne mai vedem, nu ne mai sunăm. Involuntar, uităm să ne mai relaxăm alături de persoanele în compania cărora ne simțeam bine cu adevărat. Cred că ar fi cazul să schimbăm ceva (ideal ar fi ca această schimbare să fie inițiativa noastră): spre exemplu, luarea unei inițiative pentru organizarea unui grătar în natură, unde să invităm cei mai apropiați prieteni, sau după caz, cele mai apropiate rude.

CELE 10 ETAPE PREMERGĂTOARE ORGANIZĂRII UNUI GRĂTAR LA PĂDURE

A organiza un grătar în natură nu este chiar atât de complicat pe cât crezi. Îți trebuie ceva voință, puțin mai multă implicare, „o leacă de determinare”… și gata, l-ai făcut! Haideți să vedem despre ce este vorba:

1). Planificarea și organizarea timpului liber.

Se consultă agenda cu planurile de weekend și se stabilesc prioritățile:

„Avem întâlnire cu socroşenia sau nu?” Dacă nevasta nu insistă, ești un caz fericit. Timpul liber este aproape salvat. În cazul în care nu sunt priorități planificate, următorul pas este să consultăm agenda numărul 2 (soția sau prietena – amanta doar în cazurile particulare). Dacă consoarta nu s-a gândit să vă facă vreun masaj, sau sa vă pregătească vreo masă romantică, v-ați putea gândi voi, pentru weekend, la ideea organizării unui grătar în aer liber cu familia, rudele sau prietenii. Dacă și soției sau prietenei îi surâde ideea, nu rămâne decât să pui lucrurile în practică.

2). Informarea și documentarea cu privire la prognoza meteo.

Nu ai de făcut nimic special: search pe Google, te informezi cu privire la prognoza meteo, îți faci calculele… , și în funcție de vreme, îți pui în practică planul propus. Dacă prognoza meteo este nefavorabilă, revii la punctul precedent și reevaluezi posibilitățile.

3). Alegerea persoanelor potrivite.

Fiind organizator, tu ești cel căruia îi revine sarcina să facă invitațiile. Avantajul organizării unui grătar este că, întotdeauna, invitațiile vor fi făcute în funcție de preferințele și dorințele tale.
Având acest statut, ești singurul în măsură să decidă cine vine și cine nu. În principiu, invitațiile se fac după bunului plac, dar este recomandat ca înainte să te apuci de treabă, să consulți și agenda numărul 2 (soția sau prietena) – Nu de alta dar poți evita o ceartă în plus.

4). Contactarea persoanelor și lansarea invitațiilor.

Tu ca organizator, ești cel care va da telefoanele și cel care va face invitațiile. Un exemplu de invitație ar suna cam așa:

„Salut Andrei. Ce mai faci? …În ultima perioadă ne-am cam neglijat. Nu ne-am mai văzut. Cu toate că suntem neamuri apropiate și cu toate că ne înțelegem foarte bine, se pare că trec anii peste noi și uităm să ne mai vedem. Ce spui de o invitație la un grătar în aer liber? Mă gândeam în weekend să ne relaxăm alături de consoarte, la o iarbă verde. Ce spui? Ţi-ar surâde ideea unui grătar la pădure?”

În funcție de disponibilitatea primului invitat, te decizi dacă mai faci sau nu invitații.
Numărul persoanelor invitate ar trebui să fie direct proporțional cu bugetul disponibil – Atunci când iei, de unul singur, inițiativa organizării unui grătar, din start îți asumi toate cheltuielile posibile. Nu neapărat pentru că așa ar fi normal, ci pentru că este cât se poate de firesc ca organizatorul să își asume, de fiecare dată, toate cheltuielile posibile.

Dacă rudele sau prietenii se vor oferii să împartă cheltuielile cu tine în mod egal (ceea ce este și normal), refuzi! Nu pentru că ar fi normal, ci pentru că, din punct de vedere moral, așa se cuvine. Ei sigur vor insista iar tu sigur vei ceda. Ăsta este cursul normal al lucrurilor.

Dacă locația desfășurării grătarului ar fi fost proprietate personală, situația s-ar fi schimba radical (cheltuielile erau suportate în totalitate de gazda evenimentului, fără a se mai pune problema „contribuției comune”).

Dacă faci o invitație la tine acasă, este cât se poate de firesc să îți asumi toate cheltuielile posibile. Că doar nu o să pui invitatul să plătească… De fapt, ai putea să faci și treaba asta, dar indicat ar fi „să nu”. Nu de alta dar altă dată nu o să-i mai prinzi pe la tine… Varianta asta este bine să o aplici musafirilor neinvitați care vin cu mâna goală și cu chef de distracție.

5). Alegerea zilei potrivite.

Ziua se stabilește de comun acord, în funcție de timpul și prioritățile fiecăruia. Totul se discută la comun.

6). Stabilirea locației.

Unde se simte omul cel mai bine? – În natură, nu? Păi normal că în natură, că doar toți căutăm intimitate. Toți vrem să profităm de această minunăție de la Dumnezeu. Este destul de dificil să găsești locația ideală, intimă și curată, cu iarbă grasă și frumoasă „unde să te lăfăi după bunul plac, fără să fii nevoit să asculți muzica sau gălăgia altora”, dar dacă insiști în căutări, nu-i chiar atât de imposibil s-o găsești. Trebuie să fii puțin umblat, sau după caz, documentat.

Dacă nu ai în minte un loc prestabilit, poți pune în discuție problema cu invitații. Locația se poate stabili împreună…

7). Alcătuirea listei cu produsele care trebuiesc cumpărate.

În general, dorința de a face un grătar este ceva spontan. Te decizi imediat, ai cumpărat (ce crezi că ți-ar trebuie) și ai plecat. Totul se întâmplă natural. Dar asta se aplică doar în cazul în care pleci cu familia.

Când ești organizatorul unui grătar, unde urmează să vină 3, 4 sau poate chiar 6 familii, lucrurile sunt puțin mai complicate – nu spun că nu este bine să procedezi la fel cum procedezi și când pleci cu familia, numai că, de multe ori, la repezeală, uiți lucruri. Ajungi acolo (iarbă verde, copaci, soare, păsărele, ciripele, …totul minunat) și constați că ai uitat acasă mai multe lucruri pe care nu trebuia să le uiți. Nu te poți întoarce, pentru că asta ar însemna foarte mult timp irosit…, și… „ce faci?” Probabil o lași așa… Dar este urât, și în același timp jenant, să dezamăgești 6 familii care s-au bazat pe tine. Nu este deloc plăcut să te scuzi în fața a 20 de persoane că ai uitat acasă muștarul pentru mici sau cărbunii pentru foc – Deci nu poți face așa ceva! Când te implici într-o asemenea situație, lucrurile trebuiesc organizate cu foarte mare atenție și seriozitate.

În funcție de perioada anului, te decizi unde ai vrea să pleci, ce ai vrea să bei, ce ai vrea să mănânci, și cum ai vrea să petreci – aspectul în cauză se discutat cu toate persoanele invitate.

Pe baza discuției cu toți cei care vor participa, structurezi o listă în care vei nota toate produsele pe care urmează să le cumperi – Tu ca organizator, vei propune ca lista produselor pentru grătar să fie diversificată (de toate pentru toți). În felul ăsta nu vor fi niciodată discuții. Dacă vrei ca lista să-ți iasă perfect, consultă o persoană mai experimentată decât tine – Această persoană poate fi: mama, soacra, soția, prietena. În general ele fac piața săptămânal – Deci au un atú în plus. Dacă le vom cere ajutorul, ne vor scoate din impas cu siguranță. De preferat ar fi ca alcătuirea acestei liste să se facă împreună cu una din persoanele de care vorbesc, altfel, există posibilitatea să uităm lucruri elementare, gen: muștar, pâine, șervețele, condimente, sare, și altele…

SFAT UTIL: pe lângă notițele și listele pe care ți le faci, nu uita să iei cu tine pungi cu gheață și ladă încăpătoare pentru băuturi – „Un bărbat care se respectă nu uită niciodată așa ceva acasă.”

8). Pregătirea lucrurilor și a accesoriilor care trebuiesc luate…

Dacă ești ordonat și bine organiza, poți evita mult mai ușor situațiile nedorite. Viața ordonată, organizarea şi planificarea, te pot scoate din foarte multe situații deranjante. În cazul de față, planificarea și organizarea sunt lucrurile de care aveam cel mai mare nevoie. Pentru prevenirea situațiilor nedorite, tot ce ar trebui făcut este să notăm în prealabil, undeva într-un carnețel, toate lucrurile necesare pentru organizarea unui grătar la pădure. Această listă va rămâne undeva la loc sigur urmând ca de fiecare dată când avem nevoie de ea, să o consultăm cu încredere. În felul ăsta, ieșirea la grătar va fi o adevărată plăcere, nu un motiv de stres și ceartă cum se mai întâmpla…

În funcție de preferințe, totul se discută în detaliu: cine aduce masa și scaunele extensibile, cine ia mingea, câte pături trebuiesc luate, și tot așa…

9). Pregătirea grătarului și a lucrurilor care țin de acesta.

Această pregătire se poate face în dimineața respectivă sau cu o zi înainte de eveniment. Totul depinde de tine. Nu există o regulă. Oricum, nu ai cine știe ce lucru greu de făcut: se curăță și se pregătește grătarul, se cumpără lemnele sau cărbunii, se pregătesc ustensilele pentru grătar și încă alte câteva lucruri mărunte, nimic deosebit, …dar mare atenție la detalii. Recomandarea mea ar fi să pui la punct, tot ce trebuie planificat, cu o zi înainte de eveniment. De ce? Pentru că noi, oamenii, de multe ori, uităm, și de ce să uităm când putem face aproape totul perfect.

Seara, înainte de ziua cu pricina, putem face câteva notițe unde să specificăm tot ce ne-am propus să luăm sau să împachetăm pentru a doua zi.

NU UITA: să ai întotdeauna cu tine o toporișcă, o brichetă și un lucru practic cu care să răscolești jarul.

10). Alegerea rutei corespunzătoare.

Dacă fiecare va pleca cu mașina personală, indicat ar fi ca alegerea traseului să fie făcut individual (fiecare își alege varianta potrivită). Pune-ți problema că poate traseul pe care tu îl consideri potrivit, nu este potrivit și pentru restu’.

Să știi o treabă: „Când mergi la pădure, traseul nu se impune.” Fiecare șofer alege ruta care i se potrivește.

  • Pentru a evita orice discuție nedorită, încearcă să prezinți invitaților doar variantele posibile, nu și sugestiile.
  • Îți faci datoria și explici, cât mai exact, locul unde ei ar trebui să ajungă.
  • Prezinți situația reală (drumurile libere, blocate sau aglomerate) și îi lași să decidă.
  • Dacă deplasarea va fi făcută cu mașina ta, situația este simplă: șoferul va avea întotdeauna dreptul să decidă care este cel mai potrivit traseu pentru mașina lui. Cât timp se merge cu mașina ta, nimeni nu are ce comenta!

DE REȚINUT:

Dacă vei fi documentat, cu siguranță te vei orienta la cel mai simplu și lejer traseu posibil.
Șoseaua cu traficul cel mai lejer poate fi aflată doar dacă ai plăcerea și bunăvoința să te documentezi.

Dacă ești bine organizat, și iei în calcul toate aspectele posibile, ieșirea la grătar va fi o plăcere. Este adevărat! Organizatorul depune efortul cel mai mare, dar în final, dacă totul va ieși bine, efortul depus va fi înzecit recompensat. Toți te vor aprecia, te vor lăuda, te vor respecta, și te vor recomanda. Oare ce să-ți dorești mai mult de atât?

Acum că ai învățat cum să organizezi un grătar la pădure nu-mi rămâne decât să-ți urez succes și distracție plăcută.