Cum să nu fii înșelat pe internet

Dacă vrei să știi cum să nu fii înșelat pe internet, te rog să citești următoarele 3 îndrumări. Ele sunt cât se poate de simple și de firești, numai că mulți dintre noi, din grabă ori neatenție, sau poate chiar din euforia instantanee a prețului mic, trecem cu vederea peste aceste aspecte. Așadar, pentru ați păstra banii în siguranță, și pentru a nu fi escrocat, nu uita să faci următoarele lucruri:

Phishing

1. Nu cumpăra de la cei pe care nu-i cunoști. 
O bună strategie, în cazul de față, este să cauți pe internet totul posibil despre numele persoanei de la care cumperi. Informațiile despre ei ar trebui să fie cât se poate de transparente. Răspunsurile la întrebările tale ar trebui să fie clare. Să fie totul la vedere. Chiar și adresa personală a celui care vinde. 

2. Nu trimite bani în avans.
Asta-i regulă clară! Nici o companie care se respectă nu cere banii înainte! Ar fi fost chiar culmea! Cum ar veni: trimiteți-ne banii, și dacă e, vă contactăm noi zilele următoare după ce vă trimitem coletul… Așa am pus eu botul odată, când eram mai mic și mai prost. Acum pare-mi-se m-am m-ai deșteptat puțin. Nu mai pun botu la speculanți și la oameni de nimic care promit „din suflet” numai lucruri bune pentru tine. Cumpără doar de la oamenii recomandați de către alți oameni, pe care îi cunoști.

3. Nu-ți introduce datele personale, sau bancare, pe siteuri care nu prezintă siguranță.
Sunt mii de oameni care au fost păcaliți prin metoda magazinelor online fictive. Metoda respectivă se numea „phishing”. Adică tu vroiai să-ți cumperi un produs, erai rugat să îți introduci datele personale într-un formular – inclusiv datele care nu se dau – și prin metoda „phishing”, indivizi fără scrupule îți clonau cardul și îți furau banii de pe card. Bineînțeles, metode de a jecmăni pe internet sunt cu zecile. Nu ne putem referii doar la una. Dar oricum, ideea este limpede: nu-ți introduce niciodată datele de contact în formularul oricărui site, sau în orice conjunctură. 

Ca să nu fii înșelat pe internet, trebuie să îți iei, de fiecare dată, măsuri de precauție. Nu-i nimic greu! Trebuie doar să fii puțin mai atent. Cele 3 măsuri de precauție, pe care ți le-am spus mai sus, sunt de ajuns cât să te pui bine la adăpost.