Cum să evoluezi ca om

Atunci când ești tinerel, frumușel și subțirel, este cât se poate de normal ca atenția ta să fie îndreptată spre lucruri tipice vârstei – spre exemplu, marea majoritate a adolescenților se gândesc la distracție, băutură, femei etc. – Așa-i? – „Așa-i!” De ce să nu fie așa? Este cât se poate de firesc să fie așa! Nu este nimic anormal în asta… Numai că normalitatea de care vorbesc ar mai cuprinde, pe ici, pe colo, câteva lucruri în plus – lucruri care din păcate le conștientizăm mai târziu – sau poate chiar deloc. Așa că, pentru a te dezvolta odată cu vârsta, trebuie să știi cum să evoluezi; și pentru a știi cum să evoluezi, trebuie să te documentezi.

Evoluție

Când suntem tineri, fără griji și fără responsabilități, este clar că nu avem maturitatea necesară să privim balanța care face diferența între oameni! Dar nu te gândi că ar fi o mare problemă… Este firesc să fie așa! Când mintea este tânără și necoaptă, ea își urmează cursul firesc: adică testează și învață tot ce-i iese în cale. Ce, tu nu ai învățat din greșeli? Normal că ai învățat din greșeli, că doar nu oi fi fost savant de mic!

Ca să ajungi să te gândești la întrebarea „Cum să evoluezi ca om”?, și să conștientizezi într-adevăr ce se întâmplă cu tine, trebuie să treci prin câteva etape. Mai bine spus: „trebuie să dai cu capul, de mai multe ori, de pragul de la ușă” (trebuie să te lovești singur de probleme).  Abia atunci, te vei trezi din euforia în care te-ai băgat și vei căuta soluții de scăpare!

Ca să evoluezi ca om, ești nevoit să cauți compania oamenilor de la care ai de învățat câte ceva. „Omul cât trăiește învață”, dar ca să învețe, este nevoit să caute sursa potrivită de la care să se inspire. Să știi că nu tot timpul sursa este una bună! Spre exemplu, dacă ai 3 prieteni bețivi notorii, asta ce înseamnă? – Înseamnă cumva că sursa este una de apreciat?
Nu! Cu siguranță nu! 

Progresul are un preț: te obligă să fii responsabil, să-ți accepți faptele și să recunoști atunci când greșești. Cine nu le acceptă este un orgolios fără moralitate. Orgolioșii nu vor devenii niciodată ceea ce-și vor dorii.

Un om, care vrea să progreseze, analizează criticile care i se aduc în mod constructiv. În felul ăsta realitatea va fi percepută mult mai bine. Dacă accepți criticile și reproșurile, vei fi ajutat să vezi și partea goală a paharului.

În viață nu fii supărăcios! Supărarea și ura nu-ți vor face deloc bine! Supărarea este un sentiment firesc. Toți am fost supărați la un moment dat… „Mare grijă cu nervii și supărarea!” Momentele astea trebuiesc tratate cu foarte mare seriozitate: omul la nervi face lucruri pe care, mai târziu, ar putea să le regrete.

Ca să pășești spre evoluție, trebuie să tratezi amenințările cu diplomație și discernământ. Cursul vieții nu poate fi ascendent dacă răspunzi cu aceeași monedă amenințărilor! Amenințarea este arma omului fără rațiune. Nu are rost să te compari cu omul fără minte – chiar nu ai de ce! Tratează cu înțelepciune și decență orice conflict din viața ta și vei fi de 1000 de ori mai câștigat.

Dacă vrei să faci o schimbare, dezobișnuiește-te să mai judeci oamenii din jurul tău. Bârfa este un fenomen care a bătut topul oricăror așteptări… Dacă urmărești lumea din jurul tău, acolo unde se strâng mai mult de 3 ființe umane la un loc, în 7 din 10 cazuri se bârfește…

Nu mai pierde timpul cu activități inutile – când spun inutile mă refer la cele care nu te ajută deloc să evoluezi. De exemplu: ce ar fi să îți petreci toată săptămâna viitoare, stând în fața blocului mâncând semințe și bând bere – tu având la activ o grămadă de datorii și facturi neplătite…
Ar fi bine, nu?
Nu, nu ar fi bine deloc! În felul ăsta nu faci altceva decât să te duci în jos.

Ca să te dezvolți ca om trebuie să te zbați, nu să lenevești!
Lupta pentru supraviețuire nu se dă numai între animale…

Schimbă tot ce nu-ți convine. Nu te mai amăgii, nu te mai consola din cauza leni! Atunci când nu-ți convine ceva, i-a atitudine!

Orice ai face, fii mereu cu picioarele pe pământ! Cum să evoluezi dacă nu ești realist? Ori de câte ori situația o cere, axează-te pe lucruri realizabile, nu pe planuri sau idei care nu au nici o legătură cu realitatea…

Lucrează în fiecare zi la ceva care, în timp, ți-ar schimba viața în bine. Să presupunem că visul tău este să construiești o casă – o casă a ta – o casă în care să te relaxezi cum îți șade mai bine.
Dacă ai pune, în fiecare zi, o cărămidă la temelie, într-o perioadă de timp vei observa că ai ajuns la jumătate; și tot așa, puțin câte puțin, îți vei realiza visul. A evolua ca om înseamnă a contribui, în fiecare zi, câtuși de puțin, la îndeplinirea scopului propus.

Nu ezita să pui în aplicare ideile care consideri că te-ar avantaja. În general este bine să testezi cam tot ce crezi că ți-ar aduce beneficii. Nu tot ceea ce crezi tu că e bine va fi și bine, dar cum poți afla dacă nu încerci?

Fii mereu încrezător în tot ceea ce faci!
Când faci un lucru, îl faci cu un scop: acel scop este să-ți fie bine (că doar nu o să-ți bați joc singur de tine). Atunci când te implici în ceva, fii încrezător că totul va ieșii bine.

Evoluția ta ca om poate avea loc doar dacă ești sănătos. Dacă ai grijă de corpul și de sănătatea ta, în timp vei progresa. Nu ai nici o șansă să-ți realizezi planurile, atunci când corpul tău suferă…
Prin urmare: mănâncă tot ce știi că este natural, fă zilnic puțină mișcare, renunță la alcool și țigări, și nu uita să dormi îndeajuns cât să ajungi să fii un „om tare”.

Îndrumările pe care le-ai citit au avut menirea să te ghideze spre o nouă etapă. Această etapă se numește nivel superior de evoluție. Aici este vârful muntelui unde trebuie să ajungi.