Cum să devii un om cunoscut

Sunt foarte multe modalități prin care ai putea devenii un om cunoscut. Din păcate… nu toate modalități-le le poți avea la îndemână. Una dintre cele mai simple abordări, la îndemâna tuturor – la care ai putea apela și pe care te-ai putea baza – este aceea de a utiliza internetul. Așadar, iată cum să devii un om cunoscut prin intermediul internetului:

Profesor

Având această ocazie, o să-ți spun o poveste. Este vorba despre un tânăr curajos, care a riscat și a câștigat. Ce a câștigat? Ce a făcut? Cum a făcut? O să-ți explic imediat.

Nu o să mă lungesc cu cine știe ce povești interminabile. O să-ți spun simplu: de unde a pornit acest băiat, ce a vrut să realizeze și ce a realizat.

Povestea lui începe prin anul 2007. Tipul era american. De fapt este… Pe atunci avea în jur de 30 de ani. Lucra ca ofițer de credite la o bancă. Nu era nici prost, dar nu-l dădea nici inteligența afară din casă. Era un om mediocru. Nu excela cu nimic în ceea ce făcea.

Omu’ avea o viață liniștită. Serviciu cu program de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Soție iubitoare, copil mic, sănătos, frumos, cuminte, deștept… Familie sănătoasă, părinții sănătoși. Ce să mai… Nu-i lipsea nimic (din tot ce ar fi fost la îndemâna unui om de rând). Oricum, tipul nu era vreun plângăcios. Avea o viață frumoasă și era conștient de asta. 

În ziua de astăzi este din ce în ce mai greu să ai o viață normală. Problemele sunt la tot pasul: situațiile complicate te surprind exact când nu te aștepți, problemele de sănătate te ating atunci când nu te gândești, conflictele în familie, și nu numai, sunt pornite din orice… Deci tânărul de 30 de ani chiar avea motive să fie mulțumit. Numai că el nu prea era. De fapt, nu se punea problema că nu este mulțumit de ceea ce avea, ci vroia să facă mult mai multe pentru el și pentru familia sa. Vroia să îi ofere copilului și soției o viață mai bună. Vroia să călătorească, să vadă lumea, să stea mai mult cu copilul, să-și viziteze mai des părinții, să se ocupe mai mult de el, să iasă la plimbare mai des cu prietenii, și câte și mai câte…

Din păcate, jobul zilnic și banii pe care-i câștiga îl mențineau doar la suprafață – „cât să nu se scufunde”. Era conștient că, pentru a ajunge acolo unde își dorea, trebuia să facă ceva. 

La un moment dat a găsit pe internet o varianta care i-a captat atenția.  Era vorba despre dezvoltarea unei afaceri online. Mai simplu spus: îți făceai un blog, scriai acolo câteva sute de articole, căpătai ceva audiență (popularitate), după care scoteai un produs la vânzare și făceai bani (de pe urma lui) prin vânzarea zilnică a acestuia. Toate bune și frumoase până s-a apucat de treabă…

Lucrurile nu erau simple! Trebuia să investească bani – ceea ce nu suna bine. Adică îi trebuia un nume de domeniu, un plan de hosting, câteva cursuri să se pregătească, și încă alte câteva lucruri de care chiar nu se putea lipsi.

Tânărul nostru s-a ambiționat, a urmat pașii care i s-au sugerat (în cursurile pe care le-a învățat), a scris despre ce știa mai bine: despre bănci, credite, plăți , oridine de plată, depuneri, și așa mai departe. Şi a ajuns la stadiul în care câteva sute BUNE de oameni îi vizitau zilnic blogul. 

Ca să ajungă la câteva sute de vizualizări zilnice, a trebuit să îndure vreo 2 ani de muncă. Timp în care s-a dedicat, săptămânal, scrisului. În timpul liber, după ce își rezolva problemele familiale, se așeza la calculator și scria: câteodată se întâmpla după ce copilul adormea, câteodată se întâmpla dimineața – se trezea, înainte cu 2 ore de a pleca la muncă, și scria articole despre tot ce avea legătură cu finanțele sau cu băncile).

După 2 ani de muncă reușise să adune vreo 300 de articole și vreo 600 de vizualizări zilnice. Acum era momentul să conceapă produsul care știa că poate să-i aducă bani! Ceea ce s-a și întâmplat! S-a pus pe studiat și a scris un ebook despre cum a ajuns el ofițer de credite – când am spus s-a apucat de studiat m-am referit la faptul că a învățat cum să scrie un ebook. 

În carte pe care a scris-o explica viața lui dinainte de a devenii ofițer de credite, ce a făcut, câte a îndurat, ce a învățat, cum a învățat, și cum a obținut oficial funcția de ofițer de credite. Cu alte cuvinte, explica „pașii care trebuiesc urmați pentru a ajunge să obții o funcție într-o bancă”.

Din câte vezi, evit să comentez detalii. Şi fac asta pentru a fi cât mai scurt. Oricum, unde vreau să ajung și ce vreau să îți explic nu are legătură cu ce ți-am spus până acum – asta să spunem că a fost, așa… o descriere a subiectului pentru a putea să te fac să înțelegi esențialul. Deci omul a scris cartea, a pus-o la vânzare și a așteptat să vadă ce se întâmplă…

Din păcate pentru tânărul nostru, cartea nu prea se vindea. Pur și simplu nu avea succes – vindea o carte la 3 zile… Ceea ce era foarte puțin.

Următorul pas, pe care l-a făcut – din fericire pentru el – a reprezentat salvarea:  salvarea care l-a transformat dintr-un om obișnuit într-un om bogat. Simplu vorbind, văzând că nu avea succes cu vânzarea cărții, a încercat să-și facă publicitate căutând ajutor la bloggării cei mai cunoscuți din branșă pe care o reprezenta. 
Publicitatea asta nu ți-o face nimeni moca! Așa că, a aflat, fără să fie surprins în vreun fel, cât îl costă să-și facă publicitate cu ajutorul bloggerilor consacrați.

L-ar fi costat aproximativ un salariu, să-și facă publicitate pe 3 bloguri consacrate – adică, făcând promovare, acei bloggeri, cu audiențe mari, se obligau, fiecare în parte, să scrie un articol despre cartea sa – de fapt să o recomande.

Nu-și permitea să-și facă publicitate, dar în schimb avea posibilitatea să se împrumute. Ceea ce a și făcut! Lucrând în domeniu, s-a împrumutat și a făcut rost de banii pentru ceea ce urma să facă. 

Un lucru foarte important este că nevasta lui, la început, nu a știut nimic despre împrumut… Omul era conștient că „femeia” nu o să fie de acord, și a ales s-o facă („ca băieții curajoși”) pe cont propriu. Ori ieșea ceva, ori vedea el ce făcea…

Măi oameni buni, nu vă zic că a făcut publicitate și a doua zi a vândut peste 50 de cărți! A fost super inspirat! Ce să mai… Ajunsese să facă într-o lună cât câștiga el la serviciu într-un an.

Omul a reinvestit o parte din profit, a reinvestit și tot reinvestit, și a transformat blogul, care era decent din toate punctele de vedere, într-o adevărată sursă zilnică de venit.

Acum, e și o morală: nu toate panaramele care merg la televizor, propulsate de unii cu bani, care „dau în ele”, ajung vedete! Dacă cineva îți oferă șansa să fii auzit, asta nu înseamnă că vei ajunge vedetă doar că ai avut șansa să fii auzit. Totuși…  trebuie să te pricepi și tu la ceva… Va să zică, tânărul nostru, dacă a plătit să fie promovat, asta nu însemna că automat ajungea să câștige și bani. Ceea ce l-a avantajat, a fost faptul că a scris o carte din care mulți au avut de învățat. Dezavantajul lui, ca începător, a fost că nu era om cunoscut. Deci aproape nimeni nu știa că acea carte exista. Era ca și cum vindea o carte în deșert.

Ca să poți produce un venit lunar decent, din blogging, trebuie să ai pe blog mii de oameni care să te viziteze zilnic! Ceea ce el nu avea (până să-și facă publicitate).

Promovarea i s-a potrivit mănușă. Ceea ce exprima el, prin articolele sale și prin cartea sa, chiar însemna ceva. Ceea ce a făcut, de-a lungul timpului, combinat cu puțină publicitate de calitate, se pare că au dat rezultate. Mai precis, l-au făcut cunoscut. 

Idei și strategii de a te face cunoscut sunt cu sutele. Dar nu numai „a fi cunoscut” este important. Esențial este ce ai de spus, după care urmează felul în care pui în practică ce ai spus, și nu în ultimul rând publicitatea care să-ți promoveze, sub o formă sau alta, toate lucrurile importante și utile pe care le-ai spus.

Aceasta a fost poveste unei idei despre cum să devii un om cunoscut.
Sper că ți-a plăcut.