Cum să devii un blogger de succes

Dacă îți dorești să înveți cum să devii un blogger de succes, faci foarte bine! De aceea, în continuare, voi veni în întâmpinarea ta cu îndrumări care te vor ajuta. „Cât timp îți dorești, nu ai de ce să nu reușești”. Prin urmare, să punem în aplicare îndrumările elementare:

Afacere online

Dacă vrei să câștigi bani din blogging, în primul rând ar trebui să îți propui să-i câștigi. 

În viață, ca să realizezi ceva, mai întâi trebuie să știi ce vrei cu adevărat. Dacă știi ce vrei, nu-ți rămâne decât să treci la acțiune:

Când îți propui un lucru, și vrei cu ardoare să fie realizat, nu-ți rămâne decât să pui mâna pe carte și să te apuci de studiat. Cu cât știi mai multe, despre ceea ce te interesează, cu atât mai repede o să ajungi la ceea ce vrei.

Blogul este o super unealtă. Aceasta te ajută să faci bani (tu, cu priceperea și îndemânarea ta, folosești unealta, iar ea, în timp, te va recompensa). Dacă am compara blogul cu un obiect comun din viața reală, am putea spune că este asemeni unei undițe. Dacă știi cum, și unde, să o folosești, vei prinde foarte mult pește! Și nici nu trebuie să ai cea mai performantă undiță. Trebuie să ai îndemânare: să știi cum și unde să o folosești, să știi cum să îți alegi corect locația, și cam atât. Cu alte cuvinte, blogul este undița care te ajută să prinzi „peștele” – peștele îl convertești în banii, iar banii …în ce vrei tu.

Fii pregătit să investești muncă și energie!
Dacă ești pregătit să muncești, cu siguranță vei avea! Există posibilitatea să pierzi nopți (asta în cazul în care vei prefera să nu lucrezi la blog ziua). Există posibilitatea să nu ai chef. Familia, munca, oboseala, greutățile, vor fi obstacolele principale. Nu va fi ușor, dar asta este viața (are și părți plăcute, și părți mai puțin plăcute). Ca să faci bani din blogging, trebuie să te zbați! Trebui să conștientizezi de la bun început că fără sacrificiu nu se poate face nimic.

Folosește internetul și documentează-te (ori de câte ori va fi nevoie).
Internetul este o mină de aur din care fiecare se poate servi. Orice întrebare ai avea despre blog, sau orice nelămurire, „dai search” și în câteva secunde ai răspunsul pe tavă. Îmi amintesc, când eram mai mic, dacă aveam vre-o nelămurire, trebuia să merg la bibliotecă să mi-o rezolv. Adică pierdeam jumătate de zi ca să aflu ce mă interesa. Acum, cu ajutorul internetului ăsta fabulos, aflu răspunsurile în câteva secunde – search pe Google și am rezolvat problema.

Axează-te pe un singur proiect.
Nu știu dacă mă crezi, dar să știi că sunt o droaie care doresc să câștige totul, din nimic. Adică lansează 10 bloguri simultan, scrie 2 articole pe fiecare blog, neglijează detaliile, și se așteaptă la cine știe ce minune – minune care bineînțeles nu va venii niciodată. Una este când te implici trup și suflet într-un proiect, și alta este când pleci la drum cu 10 proiecte deodată. Un începător trebuie să investească timp și muncă doar într-un singur concept. Abia atunci când acel blog a ajuns de succes, se poate trece la un altul.

Analizează stilurile celorlalți din branșă.
Studiază cu atenție concurența. Vezi ce strategii au pus în aplicare. Vezi ce stil de lucru adoptă: ce fel de atitudine, de comportament, de exprimare… Urmărește care sunt bloggerii cu cel mai mare succes la public. Monitorizează concurența, experimentează, compară, separă, trage concluzii.

Străduiește-te să ajungi printre cei mai buni.
O să fie un drum anevoios. Vei avea momente când vei simții că nu mai poți face față. O să vezi! Va fi foarte greu, dar tu vei reuși! De ce spun asta? Spun asta pentru că tu ești un învingător! Obstacolele sunt o provocare pentru tine. Eu știu că te-ai săturat să mai fii la fel ca toți ceilalți. De aceea, ar trebui să înțelegi că lenea nu face altceva decât să te tragă înapoi. De acum, o să faci tot ce îți stă în putere să ajungi un blogger de succes. Cum? Simplu! O să înlocuiești în programul liber, o oră de relaxare cu o oră de muncă pentru pentru blog. Dacă ai parte de 3 ore libere zilnic, o oră o rezervi pentru a lucra pe blog. În felul ăsta, peste o perioadă de timp, ai șansa să fii printre cei mai buni.

Postează săptămânal.
Activitatea pe blog este asemănătoare unei gospodării – cât timp te ocupi de curte, de grădină și de animale, ai aproape tot ce vrei: ai și ouă, ai și carne, ai și brânză, ai și late, ai și legume, și cereale, și câte și mai câte. Toate aceste produse pot fi transformate, cu ușurință, în bani. Ele sunt roadele muncii tale; așa și cu blogul: dacă te ocupi de el cu atenție, șansele, ca tu să-ți transformi blogul într-o afacere, sunt foarte mari.

Învață cum să înduri neplăcerile.
Te pun în fața unei situații. Presupunem că astăzi ai o zi liberă. Dimineață îți faci planul spunându-ți că, pe lângă odihnă, o să scrii și pe blog. S-a făcut seară. Este ora 10 și încă nu ai scris nimic. Ai preferat să stai toată ziua în pat; și la ora 10 seara, nici că mai ai de gând să scrii ceva… Pur și simplu la ora aia nu ai nici un chef. Ideea este că un blogger serios, care are de gând să ajungă faimos, nu gândește niciodată așa. Preferă să se ridice din pat (cu toate că nu vrea) și se apucă de treabă. Își părăsește zona de confort şi merge la calculator să se ocupe de blog. El este conștient că numai așa poate ajunge acolo unde a visat mereu. În felul ăsta ar trebui să gândești și tu.

Fii calm și răbdător!
Totul în viață se realizează cu răbdare. Nu dispera. Oferă, așteaptă, și totul se va realiza. Este ca și cum ai lucra la propria grădină. Sapi pământul, plantezi sămânța, o uzi, o pigulești, și aștepți să se facă mare. La un moment dat, vei culege ce ți-ai dorit să plantezi (sau ce nu ți-ai dorit – dar situația asta este valabilă doar în cazul în care încurci semințele). Blogul este clădit cu ajutorul muncii tale săptămânale. Rezultatul final este asemeni unei grădini pline cu flori „admirată și lăudată de trecători”.

Scrie despre subiecte comune.
Dacă ai de gând să faci un blog care să conțină numai știri despre eschimoși, să știi că nu vei acapara atenția majorității. Nu spun că nu vei fi citit. Nu spun că faci un lucru rău. Spun doar că te îndrepți către o direcție opusă. Majoritatea sunt cei care citesc, sau care privesc, materiale comune (subiecte de interes general). Pe tine ar trebui să te intereseze majoritatea, nu minoritatea.

Axează-te pe calitate.
Concentrează într-un singur articol multe idei valoroase. Fii interesant și captivant. Oferă omului de rând ce ai tu mai de preț. Străduiește-te ca materialul pe care îl oferi să emane abundență de interes și prețuire. În felul ăsta vei rezista în timp…

Fii original!
Exprimă-ți propriile opinii. Nu copia frazele altora. Oricât de mult te-ai inspira, nu uita regula de bază: „Nu fura munca altuia.” Dacă furi, să știi că ți se poate întâmpla și ție (să fii furat de către alții). Pe lângă faptul că ți se poate întâmpla, poți fi dat în judecată; așa că, nu cred că este cazul să pățești, lucruri pe care nu ți le dorești.

Folosește-ți inteligența și alcătuiește titluri atractive.
Titlurile postărilor tale vor stârni, în mintea cititorilor tăi, interesul sau dezinteresul pentru subiect. Dacă faci cititorul curios, el va intra să citească conținutul. Interesul publicului este stimulat de titluri captivante – regula este valabilă și în cazul tău: dacă titlul este super interesant, devii curios și intri să citești sau să vezi detaliile expuse acolo. Am dreptate sau nu? Să nu omiți un lucru: titlul este asemeni unor cuvinte lipite pe o ușă închisă – titlul îl va determina pe om să intre, sau să nu intre. Dacă minți, oamenii te vor taxa. Pe lângă faptul că nu vor mai intra niciodată pe blogul tău, îți vor face și reclamă proastă, și nu cred că se merită. Minciuna, sau păcăleala, au picioare scurte. Nu păcăli userul cu titluri mincinoase, pentru că, în timp, lumea te va blama.

Fii practic!
Ajută oamenii în felul tău. Fii util. Fii practic. Contribuie cu ceva folositor. Arată ce știi mai bine. Povestește din experiențele personale. Fii darnic și viața îți va demonstra că bunătatea se răsplătește înzecit.

Exprimă-te pe înțelesul tuturor.
Fă-te înțeles ușor. Fii popular. Lasă cuvintele academice deoparte. Exprimă-te liber și direct – exact ca și cum i-ai vorbi unui om normal (cum ești tu).

Fii ordonat!
Așează textul în pagină. Folosește-te de toate trucurile posibile pentru a face textul cât mai simplu posibil.

Scrie articole în avans.
Vor fi zile când efectiv nu vei putea scrie nimic. Cauzele pot fi multiple: probleme de familie, conjuncturi care nu pot necesita amânare, zile de naștere, nunți, concedii, și multe altele. Când ai timp liber, este indicat să profiți din plin de el. Dacă astăzi ai 5 ore libere, și ți-ai propus să lucrezi doar una, fă un efort și mai adaugă 30 de minute pentru blog. Acestea vor compensa munca pentru zilele în care nu vei putea lucra la materiale. În felul ăsta, tot timpul vei avea pregătit în avans material proaspăt pentru publicare.

Nu te repeta.
Nu folosi aceleași expresii în fiecare postare. Este de preferat să schimbi câte ceva din când în când. Publicul se plictisește repede. Este ca și cum ar asculta o melodie de 100 de ori, sau un album întreg cu piese asemănătoare între ele. Transformă-ți stilul în forme multiple și variate; cu astfel de abordare nu ai cum să pierzi.

Folosește dicționarul.
Poate nu te-ai gândit, dar să știi că dicționarul este cea mai importantă sursă de inspirație (atât pentru cunoaștere cât și pentru exprimare). Ne folosim de un exemplu: presupunem că ne preocupă domeniul dezvoltare personală. Avem o propoziție dată: „Scopul de a fi bogat”. Ca să nu ne repetăm (să spunem că am mai folosit cuvântul scop de vre-o 5 ori înainte) schimbăm cuvântul scop cu un sinonim din dicționar. Sinonimele cuvântului scop sunt: țintă, obiectiv, țel. De aici situația ar trebui să fie foarte clară : cauți cu ajutorul dicționarului sinonimele cuvintelor frecvent folosite și faci o mică schimbare în exprimare.

Fii sincer!
Dacă începi să inflorești, de dragul audienței, în timp vei avea de suferit. Pe blog, sinceritatea este o calitate esențială. La fel ca și în viață: atitudinea generală ar trebui sa fie sinceră, corectă și onestă.

Gândește cu mintea și exprimă-te cu inima.
Trebuie să fii, în același timp, și coerent, și inteligent, și plăcut. Omul care pune suflet în ceea ce face, pe termen lung va obține cele mai bune rezultate.

Fii amuzant (bineînțeles, când situația o cere)!
Tu ești omul care face și întreține atmosfera. Publicul așteaptă să fie: distrat, relaxat, încântat, impresionat. Deci tu ce faci? Păi tu ești cel care, prin modalitatea de exprimare, sensibilizează publicul.

Fi atent la exprimare. Adaptează-ți vocabularul în funcție de subiect sau conjunctură…

Rezolvă problemele uzuale ale oamenilor.
Fie că te axezi pe știri, sau pe entertainment, userul care îți vizitează blogul trebuie să rămână cu ceva. Ajută-l într-un fel. Oferă-i materiale care să-i rezolve problemele.

Nu omite să precizezi sursa, ori de câte ori copiezi propoziții.
Dacă ai citit undeva un citat, care ți-a plăcut, și dorești să îl retranscrii pe blogul tău, totul este ok cât timp respecți regula de aur a drepturilor de autor – adică nu îți atribui exclusivitate frazelor care nu îți aparțin. Pentru furt intelectual poți ajunge într-un loc urât și răcoros. Ceea ce nu cred că este cazul.

Nu te lăuda.
Dacă ai o atitudine narcisistă, publicul te va taxa. Nu te autoaprecia. Lasă-i pe alții că facă lucrul ăsta pentru tine.

Nu publica articolele în aceeași zi în care le-ai scris.
Pe parcurs vei realiza cât de multe schimbări pot apărea. Este la fel ca și în viață: acum spui ceva, dar mai târziu realizezi că mai trebuia adăugat ceva. Scrisul pe blog este într-o continuă evoluție. De aceea este indicat să îți recitești articolul, din draft, și a doua zi.

Corectează-ți mereu ortografia.
Cum să devii un blogger de succes dacă nu-ți corectezi ortografia? Bloggerul responsabil corectează cu atenție ortografia fiecărui articol. Blogul este ca și o carte de vizită – deci nu-l concepi ca să te faci de râs, ci să ajungi faimos – așa că mare atenție la claritatea și corectitudinea frazelor pe care le postezi.

Postează articolele doar atunci când ești convins că ai oferit maximul posibil.
De obicei, când scrii din plăcere, atitudinea ta de perfecționist te determină să ștergi de mai multe ori aceeași propoziție (modifici pentru că așa simți tu că trebuie făcut – nu neapărat că nu ar fi fost bine). Sunt bloggeri care modifică textul final de mai mult de 10 ori. Sunt oare ei nebuni? Nu! Nu sunt nebuni. Doar că atunci simt ei într-adevăr, că textul este așa cum trebuie.

Nu insista prea mult pe design.
Dacă exagerezi și îți petrece prea mult timp pentru design și „zorzonele”, nu vei mai avea timp pentru conținut. Situația este asemănătoare scenariului următor:

Mâine susții proba de licență. Ești la cel mai important examen al vieții tale. Din obișnuință, te axezi pe aspect – ceea ce nu este un lucru rău, numai că tu exagerezi! Toată ziua ți-o petreci în fața oglinzii schimbând haine. Uiți de aspectul cel mai important, și anume: lucrarea de licență pe care trebuie să o prezinți. Cu toate că, din punct de vedere estetic, vei fi impecabil, nu cred că te ajută foarte mult. Comisia nu va fi sensibilizată că ești tu îmbrăcat frumos. Ci pe ei îi interesează prezentarea din punct de vedere al conținutului; așa este și pe blog: 90% conținut, 10% aspect, și lucrurile vor merge exact cum trebuie.

Nu folosi multe culori.
Poți folosi două, poți folosi trei. Patru culori sunt deja prea multe. Dacă vrei să ai succes, nu sorcovi site-ul doar pentru că așa îți place. Fi inteligent și înțelege că banii îi câștigi doar dacă oferi designul care place majorității.

Organizează-ți articolele pe categorii.
Dacă scrii doar despre istorie, nu este cazul să clasezi articolele pe categorii. Dar dacă ai peste două categorii, organizarea este necesară.

Fii simplu!
Simplitatea este cuvântul de aur la care ar trebui să te gândești foarte serios. Dacă ții neapărat să te complici, vei risca pe barba ta. Nu uita că majoritatea populației este simplă…

Construiește o pagină care să te descrie.
Mă refer la pagina „Despre autor”. Oamenii sunt curioși să citească detalii despre viața personală a celui care le scrie. Deci fii deschis și descrie-ți viața așa cum crezi că este bine să o descrii.

Învață noțiuni generale despre SEO.
Ca să devii un blogger de succes trebuie să cunoști câteva noțiuni generale despre optimizarea paginilor web. SEO este de fapt logica dintre titlu și conținut – nu este nimic dificil. Este doar legătura firească între elemente (cuvintele din titlu, plus sinonimele lor, integrate inteligent în text).

Folosește poze de fiecare dată când situația o cere.
Poza atrage atenția – când atragi atenția pui în valoare mesajul postat.

Implică-te să-i cunoști pe bloggerii buni din branșa ta.
Oamenii buni în meseriile lor sunt cele mai bune modele pentru cei care doresc să evolueze. Vei avea multe de învățat de la ei. Pe lângă meserie, vei cunoaște noi prieteni care îți pot rămâne alături tot restul vieții.

Fă-ți publicitate.
Ca să devii cunoscut trebuie să investești bani – în ziua de astăzi toți ne putem face cunoscuți dacă investim bani. Nu este vorba de bani mulți, este vorba doar de o sumă modică investită periodic. Publicitatea este „tribuna VIP a stadionului”. Ea îți dă posibilitatea să fii: văzut, apreciat, revăzut, discutat, lăudat.

„Pricepere + publicitate = succes.”

Participă la întruniri ale bloggerilor.
Dacă timpul îți permite, nu omite acest aspect. Toată lumea bună va fi acolo. Vei putea schimba idei, păreri, cărți de vizită, și altele. În felul ăsta, prin intermediul oportunităților care se pot ivi, vei fi mult mai aproape de succes decât îți imaginezi.

Nu exagera cu publicitatea pe blog.
Este adevărat, publicitatea pe care o poți face pentru alții îți va aduce cu siguranță bani – nu este nimic anormal în a câștiga bani din publicitate – deci poți încheia parteneriate cu oricine, și în orice conjunctură dorești – numai să nu exagerezi. Ai mare grijă! Banii sunt ochiul dracului. „Ei te ridică, ei te coboară!”

Excesul de publicitate te poate face să pierzi (la un moment dat) tot ce ai construit până în momentul respectiv.

Nu-ți neglija publicul.
Publicul este și va rămâne nucleul în jurul căruia se vor învârti toate. Trebuie să știi cum să ajungi la sufletul omului, trebuie să știi cum să îi vorbești, cum să îl asculți, cum să îl ajuți. Pe lângă ceea ce faci, studiază bine psihologia umană. Vor fii multe de învățat.

Pune întrebări cititorilor despre ceea ce faci și ascultă-le opinia.
Când asculți păreri, orizontul minții tale va devenii mult mai aerisit. Părerile din jur te vor face să gândești mai profund – în unele cazuri vei trata subiectul mult mai atent.

Răspunde emailurilor și întrebărilor care ți se adresează.
Cei care te vor contacta, în mare parte o vor face pentru că i-ai interesat – pur și simplu persoana ta reprezintă interes. Pentru ca acest interes să fie activ pe perioadă nedeterminată, încearcă să ții legătura cu ei. Interesul tău pentru ei va fi direct proporțional cu viitorul tău financiar.

Ascultă reproșurile și încearcă să tragi concluzii constructive.
Asocierea blogului cu situațiile din viață să știi că sunt foarte strânse. „Un om supărăcios nu poate vedea niciodată dincolo de gard.” Nu te pune cu orgoliul. Orgoliul te face să vezi doar partea plină a paharului, nu și cea goală. Ca să poți descoperii lucruri noi, acceptă reproșurile ca atare. Acceptă-le cu fruntea sus și trage concluziile de rigoare. Reproșurile te pot ajuta să fii din ce în ce mai bun, nu altfel!

Fii generos!
Generozitate înseamnă noblețe sufletească. Calitatea omului generos este mărinimia. Să oferi ajutor oamenilor din jur, fără a aștepta nimic în schimb, este un lucru pe care foarte puțini dintre noi îl mai fac.

Citește-ți articolele postate ca și cum ai fi un critic literar care are posibilitatea să modifice ceea ce nu-i place.
La o perioadă de timp, după ce ai postat articolul, citește-ți textul ca și cum ai fi propriul critic. O să vezi câte lucruri vor fi de modificat…

Copiază-ți toate articolele într-o arhivă separată de blog.
Siguranța să fie pe primul plan. Este ca și cum ți-ai salva pozele personale, din calculator, în altă parte… (dacă calculatorul s-a defectat, asigură-te dinainte că ai salvat, într-un loc separat, copia tuturor fișierelor unicat).

Monitorizează-ți periodic vizualizările.
Cum să fii un blogger de succes dacă tu nu știi nimic despre publicul tău? Dacă vizualizările sunt puține, ori ești la început de drum, ori nu faci bine ceea ce faci. Dacă studiezi bine detaliile vizualizărilor, vei afla multe.

Mulțumește-le celor care te ajută.
Ca și în viață: când primești ajutor, spune mulțumesc. Este firesc să fii recunoscător celor care te sprijină. Doar nu vrei să fii prost-crescut ca alții care „se ajung” și trec pe lângă cei care i-au ajutat făcându-se că nu îi văd…

Laudă-i pe cei mai buni.
Chiar dacă nu este cel mai plăcut sentiment să recunoști că alții sunt mai buni, fii corect și recunoaște când cineva este mai bun decât tine! Să presupunem că situația nu are legătură cu nișa ta, chiar și așa, respectă-i și apreciază-i pe cei care sunt în top 10. Este pur și simplu respectul tău pentru unul care a depus foarte mult efort.

Dacă ai fost ajutat, ajută-i și tu pe alții.
Legea firii este să-l ajuți pe cel care te-a ajutat, sau să încerci, pe cât posibil, să dai o mână de ajutor, celor care merită cu adevărat.

Nu uita niciodată de unde ai plecat.
Toți avem un trecut. Mulți dintre noi suntem, sau am fost, săraci. Sunt puțini aceia care au fost săraci și au ajuns bogați. Prin urmare, dacă te numeri printre aceia puțini care au ajuns bogați, să nu uiți niciodată de unde ai plecat. Respectă-ți părinții, neamul, prietenii, orașul, țara… și tot ce au însemnat ei, sau ele, pentru tine. Numai în felul ăsta vei putea ajunge un blogger de succes!

Succesul în blogging nu înseamnă bani picați din cer, ci muncă, pasiune și determinare. Ca să devii un blogger de succes trebuie să renunți la multe activități plăcute. Bănuiesc că ești conștient…

Indiciile de mai sus au fost enumerate pentru ați croi un drum – un reper pe care să-l urmezi – exact cum ai citi rețeta preparatului tău preferat. Respecți, în cel mai mic detaliu, rețeta, și la final te bucuri de gust. Deci în cazul dat, blogul poate da gust vieții doar dacă știi cum să respecți rețeta. Ținând cont de faptul că ai și ingredientele, și rețeta, nu-ți rămâne decât să te apuci de treabă.

Îți doresc din suflet succes!

PS: peste un timp, sper să citesc pe blogul tău un articol despre „Cum am reușit să am succes în blogging”.