Cum să creezi un produs gratuit care să-ți aducă profit

Cu toate că, la prima vedere, poate părea o prostie, să știi că produsele pe care le oferi gratuit, mai devreme sau mai târziu, chiar îți pot produce bani (discutăm strict despre produse digitale). Cum pot ele să-ți producă bani? Cum pot ele să-ți dezvolte afacerea? Înainte de a răspunde, mai întâi să vedem cu ce te pot ajuta aceste produse.

Free

Afacerile online și produsele digitale

Ca să poți oferii un produs gratuit, în primă fază ești nevoit să deții un spațiu care să-l găzduiască. Aici mă refer la un site sau eventual un blog. Bineînțeles, sunt multe alte alternative, dar acestea două sunt cele mai indicate.

Logica, cu produsele digitale oferite gratuit, este următoarea:

Atunci când oferi ceva gratuit, lumea este interesată. Deci captezi atenția! Captând atenția, automat îți faci reclamă. Reclama aduce cu ea vizualizări, comentarii, trafic, și de ce nu, laude și aprecieri. Acest produs, dacă este unul valoros, va genera „efectul de bumerang”. Adică lumea se va întoarce pe siteul tău să te revadă. Vor fi interesați de tot ce reprezinți tu, inclusiv de produsele tale noi – care probabil nu vor fi gratuite, ci pe bani. Va să zică, îți formezi propriul tău public.

Atunci când oferi ceva gratuit, tu ca om, capeți încredere. Şi încrederea este primordială! Nu mai punem faptul că oamenii te vor privii cu alți ochi… Deci per total, cu ajutorul acestui produs digital, îți vei crea un avantaj pentru viitoarele tale proiecte.

Când ar trebui creat acest produs?

Produsul poate fi creat oricând. Nu există un criteriu. Nu are relevanță nici măcar calificarea ta. Argumentul suprem este să oferi ceva de care omul să se folosească. Din care omul să învețe. Nu trebuie să fii nici complicat, dar nici banal. Trebuie să păstrezi o oarecare mediocritate.

Înainte să trecem la următoarea întrebare vreau să-ți reamintesc ceva. Acest produs, pe care tu îl vei oferii, nu ține loc de afacere! Adică în tot acest timp tu trebuie să produci și altceva. De exemplu: „conținut”. Exact așa cum vezi la mine pe blog.

Apropo! Din câte observi despreorice.com nu are un produs care să fie oferit gratuit – și asta pentru că nișa blogului nu este una singulară. Adică, rezonabil ar fi fost să mă axez pe un singur domeniu și să creez un produs gratuit special pentru acel domeniu. Ceea ce nu am făcut. Şi nici nu am de gând să fac! Eu prefer să vorbesc despre ce îmi place, când îmi place și cum îmi place. Ăsta sunt eu și așa voi rămâne. Dar făcând abstracție de lipsa acestui produs gratuit, din câte observi, compensez cu zeci de articole gratuite pe care ți le scriu cu mare plăcere. Şi nu cred că-ți pare rău…

Să revenim la subiect și să discutăm despre tipurile produselor.

Dacă nu ai știut niciodată cum să creezi un produs gratuit care să-ți aducă profit, iată care sunt tipurile acestora și cum le poți crea:

1. Raportul PDF

Când spui raport te referi la relatarea unei activități personale sau colective. De exemplu, dacă ai fi fost militar, ai fi știut ce fac ei de dimineață și până seara – Nu că nu ai putea învăța’… Sau dacă ai avea căței, ai știi care le este programul lor săptămânal (asta este o chestiune valabilă în cazul tuturor animalelor).

Sunt convins că ai înțeles ideea. Deci relatezi un raport de activitate despre care ai habar, sau despre care vei învăța (să ai habar). Ideea este să informezi lumea cu privire la o activitate anume: ce să facă, ce să nu facă, la ce ore se fac anumite lucruri, la ce ore nu se fac, de ce se fac, de ce nu se fac, care sunt avantajele, care sunt dezavantajele etc.

2. Cursul în format digital

Cursul digital este o modalitate de a prezenta, pas cu pas (asemeni unui profesor la catedră), o lecție practică. Cum ar fi: cum să construiești o casă, cum să faci o prăjitură, cum să conduci o mașină, cum să dresezi un cățel, și lista poate continua – aici totul depinde de nișa pe care vrei să o abordezi. În fond, asta este de fapt afacerea ta pe care o promovezi.

3. Cartea electronică

Scrie o carte de 20-30 de pagini în care să relatezi ceva util pentru publicul tău. Ceva care are legătură cu afacerea ta. Pot fi generalități, pot fi detalii specifice… poate fi orice. Ideea este să mulțumești omul cu ceva. Procesul scrierii este simplu. Folosești orice program de scriere dorești și salvezi fișierul în format pdf. Îl pui la tine pe site la download și gata.

4. Interviul în format mp3

De regulă se contactează un specialist în domeniu și se înregistrează convorbirea dintre tine și el.

Contactezi o persoană din aceeași nișă (pe mail sau telefonic) și îi spui că ai vrea să faci un interviu cu el pe care să-l postezi pe blogul tău. Îi spui cine ești, ce vrei să faci, de ce ai vrea să faci treaba asta, care sunt întrebările pentru el și care este ideea principală a demersului tău. Acesta va răspunde întrebărilor tale (telefonic sau prin intermediul rețelelor de socializare online), iar interviul rezultat, va fi postat, pentru downloadat, oamenilor care au avut intenția să învețe ceva din ce tu le-ai dat.

În această „afacere”, ambele părți câștigă: expertul pe de-o parte că își face reclamă gratuită pe blogul tău, iar tu că obții un material valoros de la cineva care este avizat.

5. Prezentarea video

În primul rând îți pregătești un material pe care să-l rostești în fața camerei de luat vederi. Apoi te înregistrezi (o dată sau de mai multe ori – până consideri că a ieșit bine) și postezi filmarea pe blog sub forma unui produs gratuit din care lumea să se inspire. 

6. Produsele neutre

Acestea sunt produsele care nu sunt încadrate într-o categorie standard.

Tot ce trebuie să faci tu este să pui la download un produs care are legătură cu domeniul tău de activitate: poate fi un tablou în format digital, poate fi un grafic, o schiță, un tabel, orice altceva care are o oarecare valoare.

Orice lucru gratuit, pe blogul tău, va stârni interes. Interesul îți va produce audiență, iar audiența îți va aduce bani.

Acum, că tot ai învățat cum să creezi un produs gratuit care să-ți aducă profit, nu mai sta pe gânduri! Nu mai pierde timpul! Apucă-te de treabă, dacă tot vrei să faci bani…

Dacă vrei să ai succes, fii un om bun!

„Nu te gândi numai la profit. Oferă și ți se va oferii înzecit.”