Cum să câștigi 20.000 de euro în două luni de blogging

Acest articol te va învăța cum să câștigi 20.000 de euro în două luni de blogging. Este vorba de povestea de viață a unui tânăr american, care a reușit, într-o perioadă relativ scurtă, să câștige bani cât nu ar fi visat vreodată. O să-ți spun povestea exact așa cum a spus-o chiar el.

Euro

Totul a început în anul 2008. Atunci când economia mondială s-a prăbușit. Criza mondială aproape că i-a sfâșiat pe toți. Majoritatea și-au pierdut locurile de muncă, unele companii (de prestigiu) au dat faliment, unii oameni de afaceri și antreprenori au fost nevoiți să-și închidă afacerile… Ce să mai… A fost o debandadă totală! Apropo, unii spun că totul a fost provocat și gândit în prealabil – adică, criza mondială ar fi fost provocată de „organizații bine intenționate”. Da! Se poate și asta. În lumea asta frumoasă și imprevizibilă, în care trăim, totul este posibil!

Tânărul nostru, un eminent student la arhitectură și un bine plătit angajat, a pățit ceea ce era aproape de neevitat. A fost dat afară! Nu din țară, ci de la locul de muncă – „by the way”, discutăm de un tânăr american din San Francisco. 

Până ca șeful lui să-i dea vestea proastă, ducea o viață de vis. Era plătit bine, nu se omora cu munca, pleca în interes de serviciu prin toată lumea, cunoștea o grămadă de oameni potenți financiar… Ce să mai, se învârtea într-un domeniu care se credea de viitor. Ca să știi să construiești case, și mai mult de atât, să știi să le și renovezi, nu este ceva la care să te gândești că nu este de viitor… 

Băiatul era dedicat meseriei, lucrurile îi mergeau foarte bine, avea o viață frumoasă, până când a venit criza. Atunci, economia s-a prăbușit, banii dintr-o dată s-au devalorizat, iar afacerile, în toată lumea, au înghețat. 

Studentul nostru eminent a fost concediat! Lucrurile în viața lui au început să scârțâie. Banii pe care îi avea, de la părinți, îi ajungeau doar pentru facultate. Era într-o situație grea. 

În perioada respectivă, și-a făcut un blog. Acesta îl ajuta să-și țină cursurile și notițele online. Ideea lui era să extragă esențialul din cursurile pentru examene, să-și facă notițe, să și le posteze pe blog (sub formă de lecție), și să învețe mai ușor oriunde s-ar fi aflat. 

Accesând informațiile online, oriunde s-ar fi dus, câștiga foarte mult timp și putea învăța mult mai ușor pentru examene – toate schemele și ideile pentru examenele la arhitectură erau online – tot felul de proiecte despre cum să construiești o casă și tot felul de idei despre design interior le găseai la el pe blog.

Idea lui cu blogul nu a fost una rea, ci dimpotrivă, una extraordinară! În felul ăsta a luat toate examenele.

Părinții l-au lăudat, prietena la felicitat, el s-a bucurat, totul a fost, „după spusele lui”, cu un final așteptat. În definitiv, cum să nu te aștepți să ai rezultate bune dacă mare parte a timpului ți-l petreci studiind?  Păi el studia și în drum spre facultate! Că era în autobuz, că era în tren, că era în taxiu, deschidea laptopul sau telefonul și citea ce posta…

Acum, că tot terminase facultatea, trebuia să-și caute loc de muncă. Piața era destul de afectată, locuri de muncă nu prea se găseau, lumea era bulversată, supărată, agitată. „Întreaga lume era dezolată.

Tânărul nostru și-a păstrat calmul, a acceptat situația – că încă trebuie să depindă de părinți (oricum nu avea încotro) – și a continuat să facă ce știa el mai bine: schițe și proiecte. S-a gândit că dacă tot are timp liber berechet, să pregătească proiecte de noi locuințe și design interior pentru viitor.

Ideea de a posta pe blog noi proiecte și noi idei de design, a fost o mișcare foarte inteligentă! Nici el nu bănuia cât de inteligentă era. El avea în cap doar ideea că îi va fi foarte ușor să învețe și să prezinte proiectele atunci când va fi cazul. Şi drept urmare, a început să studieze fenomenul blogging. A vrut să vadă cum îl poate ajuta blogul să se organizeze mai bine. Aici a fost scânteia! De aici a plecat totul! 

Citind tot felul de articole și materiale, a înțeles că blogul poate devenii o afacere. Lucru care l-a surprins – el neștiind altceva să facă, pe blog, decât să scrie. Nu studiase nimic despre fenomenul ăsta până atunci.

La un moment dat, printre multe alte lucruri, pe care le-a citit, a înțeles că blogul permite oamenilor, din întreaga lume, să citească tot ce el a postat. A fost curios dacă blogul lui este vizitat, s-a interesat – ce trebuie să facă pentru a determina traficul – și a instalat pe blog Google Analitics. Acest Google Analitics este un serviciu de analiză web care urmărește rapoartele de trafic (zilnice, săptămânale, lunare, anuale) – mai simplu spus, este un oarecare cod, care, odată instalat, îți indică câte persoane te-au vizitat.

A doua zi, după ce a instalat codul respectiv, a văzut minunea! Zilnic, mii de oameni îi tranzitau blogul. În primă fază a rămas blocat. Nu-i venea să creadă. Nu știa cum să reacționeze. Să se bucure? Să se sperie?

Primul lucru „reflex”, pe care l-a făcut, a fost să editeze tot ce scrisese până atunci. A reașezat în pagină conținutul, la modificat, i-a dat o nuanță mult mai profesională, la corectat gramatical și la redenumit în limbaj arhitectural. Dacă tot îi vizita atâta lume blogul, nu vroia să se facă de râs! Timp avea, prost nu era, a muncit și a reușit să facă totul așa cum și-a dorit.

După ce a aranjat totul exact cum a vrut, a observat că pe blog exista opțiunea „comentarii”. A activat această opțiune și a așteptat să vadă ce se întâmplă.

Lumea a început sa comenteze, să lanseze aprecieri, să pună întrebări. El a început să răspundă, să-i ajute și să-i mulțumească (cu răspunsuri solide și concrete). A început pana și să se documenteze cum să răspundă (atunci când nu știa răspunsul, se interesa pe internet).  

Văzând că există un interes public destul de mare pentru blogul lui, s-a informat despre cum să facă bani din treaba asta, și a dat peste o variantă destul de interesantă: Google AdSense.   

A adăugat pe blog un simplu cod, „și surpriză”: a doua zi a văzut că publicitatea din AdSense îi adusese profit 3 dolari – ceea ce era destul de mult. (De când avea blogul nu produsese nimic). A rămas foarte plăcut surprins să vadă că poate face bani din blogging – ceea ce nu se întâmplase până atunci. Lucru care la motivat să creadă foarte tare în treaba asta.
Chiar și dacă făcea câțiva dolari pe zi, realitatea îi arăta că se pot câștiga bani.

Văzând că lucrurile merg bine, a început să studieze mai bine fenomenul. Şi-a cumpărat cărți despre blogging, și-a cumpărat cursuri, a citit articole – despre cum să-ți monetizezi blogul, a vizionat tot felul de tutoriale, și încet, încet, asimilând tot felul de informații, a aflat de cea de-a doua varianta de monetizare, numită: publicitate privată.

În momentul respectiv, publicitatea privată se rezuma la adăugarea unui banner publicitar direct pe prima pagină a siteului în cauză. Firmele care erau interesate de reclamă își puneau propriul banner pe siteul tău, iar toți userii care erau interesați (de reclame) făceau click pe bannerul respectiv.

Tânărul nostru a început cu banere de 125 pe 125 cm. A contactat singur companii, le-a explicat cine este, ce face, câte vizualizări zilnice are, și le-a propus dealul… Avantajul de a avea multe vizualizări l-au făcut să găsească câteva firme care să-i accepte oferta. Va să zică, pentru 100-200 de dolari lunar, câteva companii își țineau banerele publicitare pe blogul lui.

După o perioadă, din AdSense combinat cu publicitate privată tipul ajunsese să facă 500-600 de dolari pe lună. Trecuse aproape un an și jumătate de când terminase facultatea și se părea că lucrurile îi mergeau foarte bine. Chiar și fără loc de muncă…

Majoritatea oamenilor care îi citeau postările chiar îl apreciau. I s-a spus de mai multe ori că poate fi un bun profesor. El s-a sesizat, s-a ambiționat și s-a implica din ce în ce mai mult: ținea legătura intensă cu unii care-l vizitau, răspundea la toate întrebările care i se adresau, și se părea că pe zi ce trece devenea din ce în ce mai popular.

La un moment dat, a cunoscut pe internet o comunitate restrânsă de bloggeri independenți – era vorba despre un cerc restrâns de bloggeri care se întâlneau și discutau chestiuni legate de afacerile pe internet. Aceștia l-au primit cu entuziasm, l-au acceptat în comunitatea lor, l-au studiat și au constatat că tânărul chiar era talentat. I-au spus că ar fi păcat să nu scrie o carte. Au văzut că are multe de spus și l-au îndrumat spre a treia posibilitate de a face bani, și anume: „bani din cărți electronice” – variantă pe care nu o implementase până atunci.   

La început a fost reticent – la sugestiile făcute de cei din comunitatea de bloggeri. Nu credea că va cumpăra cineva o carte scrisă de el. S-a gândit că nu ar avea șanse ca scriitor… Dar colegii lui, bloggerii, l-au încurajat și l-au convins că nu are nimic de pierdut, ci dimpotrivă. Acest lucru l-a ambiționat și la motivat să meargă mai departe.

Tânărul absolvent de facultate a trecut din nou la treabă, de data asta studiind cum să scrie o carte. A învățat pașii necesari, și s-a apucat de scris. A scris ce a știut el mai bine – despre cum se construiesc casele și despre design interior – și în aproximativ 3 luni de scris + studiat a avut produsul gata terminat.

Cartea pe care o terminase era sub forma unul eCourse (în care detalia, pas cu pas, cum se construiește o clădire și cum se renovează).

Era foarte mulțumit de ceea ce făcuse. Mai ales că lucrase 3 luni în care făcuse destule nopți albe…

A pus cartea la vânzare, pe blogul personal, și după o lună de așteptare, s-a uitat în cont să vadă câți bani are. A RĂMAS BLOCAT! FĂCUSE 8000 DE DOLARI în doar 31 de zile de la postare! Nu-i venea să creadă! Dansa prin casă, cânta, plângea și nu-i venea să creadă ce i se întâmpla. 

Cu ocazia asta i-a făcut o surpriza neașteptată iubitei. A cerut-o în căsătorie. I-a spus întâmplarea, după care, cu lacrimi în ochii, a cerut-o de nevastă.

Îți dai seama, s-a lăsat cu pupături, cu iubit, cu clipe frumoase, cu câteva zile de concediu și cu multe cadouri. 

Acum se simțea un om fericit. Banii îl echilibra și îl făceau să fie așa cum vroia să fie.

A povestit colegilor lui bloggeri întâmplarea, le-a mulțumit din toată inima pentru ce au făcut pentru el, și viața lui a continuat așa cum poate te așteptai…

Nu a încetat să se intereseze despre monetizarea pe blog și a implementat o altă variantă, numită: „diversificare„. A contactat un profesionist care i-a creat un al doilea produs rezultat din primul (și anume un audio book), pe care bineînțeles și la pus la vânzare. În final au rezultat 3 produse (cartea propriu zisă, ghidul audio și cartea + ghidul audio la pachet). Deci 3 produse lansate în mai puțin de două luni.

Următoarea lună a făcut un total de aproximativ 12.000 dolari.

În fiecare lună profitul creștea, ajungând chiar și la 35.000 de dolari într-o singură lună. Cu ocazia asta, luna de miere si-a petrecut-o în Hawaii. O lună întreagă a stat acolo – „Vai, urât o fi fost…” După care, a revenit la vechea casă (care acum era nouă – pentru că în timpul în care el a fost plecat casa a fost dată la renovat), și s-a apucat de ce știa el mai bine să facă. 

În timp, studentul nostru eminent s-a dezvoltat:  a intrat pe „piața” YouTube (unde posta tot felul de materiale video interesante), a început să creeze podcasturi (pe care le posta pe blog în fiecare săptămână), asociindu-se cu o companie de profil, a intrat și în domeniul aplicațiilor pentru telefoane mobile, mai adăugăm faptul că și-a angajat câțiva oameni care se pricepeau la scris și, împreună cu ei, a creat mai multe siteuri de nișă, între timp s-a ocupat și de pluginuri pentru platforme web, iar în prezent este speaker (vorbește oamenilor despre „cum îți poți dezvolta o afacere online”)… Se pare că este un om împlinit. Mai bine spus un tătic fericit și împlinit (în luna de miere „a avut treabă” și s-a procopsit). „

Acum, personajul nostru „de poveste”, este un tânăr milionar, fără probleme sau fapte penale la dosar.

Așadar, care a fost cheia succesului care l-a făcut milionar?

» În primul rând, cheia succesului acestui tânăr este faptul că a oferit, întregii lumi, ceva de valoare. Faptul că nu s-a gândit la bani din prima zi, a fost un mare lucru. Din câte bine observi, banii pot veni și ca rezultat al unei munci voluntare. Niciodată nu știi ce îți aduce Dumnezei atunci când faci un bine…

» Al doilea lucru este faptul că a știut să scrie și să vorbească în engleză. Una este când scrii un articol în limba ta nativă, pe care o vorbește zeci de milioane de oameni, și alta este când scrii un articol în limba engleză, limbă pe care o cunosc sute de milioane de oameni

» Chiar dacă pare o poveste simplă, lucrurile nu fost chiar așa. Omul ăsta chiar s-a dedicat. Chiar a pierdut nopți. Chiar a scris sute și sute de ore… Deci s-a implicat. A muncit și s-a dedicat!

» Nu s-a plafonat. Pentru el cerul nu a avut limite. Nu s-a rezumat doar la un singur lucru. A creat mai multe posibilități de a livra informații, și acele multe variante i-au adus un profit mult mai mare decât s-ar fi așteptat.

A fi bogat nu este ușor. Dar nici imposibil. Sunt mii de povești care-ți spun ce să faci să fii bogat, dar să nu crezi că va veni cineva să te ajute să fii bogat. Lucrul ăsta va depinde doar de tine și de ambiția ta.

„Dacă vrei să ai tot ce-ți dorești, mai întâi trebuie să muncești.”