Cum să alegi numele de domeniu pentru site sau blog

La prima vedere, alegerea unui nume de domeniu (pentru site sau blog) pare extraordinar de simplă. Din păcate, în realitate, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Ca să înveți cum să alegi numele de domeniu (mă refer la alegerea corectă), ești nevoit să respecți mai multe elemente strategice. Dacă ai gânduri serioase și dorești să alegi corect un nume pentru viitorul tău site, următoarele rânduri îți vor explica cum este cel mai bine să procedezi.

Globul pământesc

Internetul ăsta, în care ne tot trăim amarul, a fost inventat prin anul 1965. De atunci și până în prezent s-au întâmplat atât de multe lucruri încât alegerea domeniului preferat a devenit un lucru aproape de nerealizat. Cele mai comune domenii, sau cele mai simple, au fost deja epuizate. Disponibilitatea nu mai coincide cu anii precedenți. Acum situația este cu totul și cu totul alta – Dar să revenim la subiect și să începem cu începutul:

Ce este un domeniu? 

Numele de domeniu este o adresă virtuală care poate găzdui orice gen, fel, sau tip de conținut: text, video, audio etc. În altă ordine de idei, este adresa web pe care publicul o accesează pentru a vizualiza conținutul postat de autor (sau de autori).

Ce trebuie să știi când alegi numele de domeniu?

Dacă domeniile comune, formate dintr-un singur nume, au fost deja ocupate, pentru alegerea unui nou nume, ție nu-ți rămâne decât să combini două sau mai multe cuvinte (simple sau complexe). Pentru asta, trebuie să știi că ai nevoie de puțină creativitate. Nu cred că este cazul să te impacientezi – toți avem în noi o doză de creativitate. Puțină concentrare și totul va fi în regulă.

Când vrei să iei o decizie pentru alegerea unui nume, trebuie să știi de la bun început că aceea denumire, este și va fi : cartea de vizită oferită cititorului sau posibilului client. Combinația de cuvinte ar trebui să fie reprezentativă – sau eventual, să justifice activitatea pe care urmează să o întreprinzi. În funcție de acest aspect, tu un simplu user, pentru a te ridica și pentru a te dezvolta, trebuie să-ți folosești imaginația. Trebuie să-ți pui întrebări. Vrei ca siteul sau blogul să-ți reprezinte personalitatea? Vrei să-ți reprezinte afacerea? Vrei să-ți justifice meseria?

Numele unui domeniu ar trebui să reprezinte ceea ce vrei să pui în evidență, ceea ce vrei să desfășori, ceea ce vrei să reprezinți. Spun asta pentru că numele este primul lucru vizibil pe care omul îl accesează la contactul lui cu pagina ta web (prima privire = prima concluzie).

Când alegi denumirea blogului (sau a siteului), nu uita să iei în calcul legile în vigoare. Vreau să evidențiez faptul că nu poți alege un nume al unei firme prestigioase, doar pentru simplu fapt că extensia nou apărută îți permite înregistrarea lui. Înregistrarea unui domeniu nu te face proprietar cu drepturi depline, ci doar proprietar cu dreptul de al folosi… Drepturi depline ai în momentul în care denumirea domeniului web este marca înregistrată pe care o deții.

Dacă domeniul de activitate al blogului, sau al siteului, se va schimba pe parcurs, tu ar trebui să știi bine că numele unui domeniu se alege, de la bun început, cu foarte mare seriozitate – gândește-te că îl alegi o singură dată în viață. Exemplu:

Ești comerciant de prosoape roz și te decizi să-ți faci un site românesc unde să le poți comercializa. Prima denumire care îți vine în minte ar fi prosoaperoz.ro. O idee total greșită; o să-ți spun și de ce. Tu, peste un an, poate nu vei mai vinde prosoape roz, poate vei vinde prosoape turcoaz, sau de ce nu, poate vei vinde o multitudine de lucruri care nu vor mai avea legătură cu prosoapele. Atunci, ce faci? Îți schimbi siteul cu altul nou și o iei de la zero? Bănuiesc că nu – că doar nu ai de gând să muncești ani buni degeaba, să-ți faci popularitate, să faci lumea să te cunoască, după care să o iei de la zero muncind din nou la brand și popularitate. Deci ideea este simplă: alege o denumire cât mai generală – o denumire care să reziste în timp fără să se învechească.

Pentru domeniul ales ești nevoit să te decizi la o extensie (.com, .ro, .net, sau altele). Extensia domeniului ar trebui să se raporteze la ideea de bază (adică dacă vrei să te adresezi doar oamenilor din țara ta, îți pui extensia aferentă, dacă vrei să te adresezi lumii întregi, te rezumi la „.com”.

Cum ar trebui să fie alegerea unui nume de domeniul? 

Domeniul tău ar trebui să fie cât se poate de simplu și ușor de reținut. Să dăm un exemplu: mâine intru pe blogul tău, citesc câteva articole interesante – să spunem că mă simt bine… Peste câteva zile voi dori să intru din nou, dar din păcate denumirea blogului tău a fost atât de complicată încât am uitat cum se numea… Ai înțeles ideea principală?

Cum să alegi numele de domeniu potrivit

Teoretic, numele se alege în funcție de conținutul care urmează să fie postat.
Dacă urmează să îți faci un blog unde vei scrie numai despre vacanțele tale, ideal ar fi să combini două cuvinte generale (despre subiect) care să se potrivesc. Dacă deții o companie privată și vrei să-i faci un site, denumește blogul precum compania, sau precum ramura generală de activitate desfășurată.

Ai putea să folosești și o denumire care nu are legătură cu nimic. Nu este deloc greșit! Alegi pur și simplu combinații de litere. Secretul succesului pe internet nu constă neapărat în simplitate sau claritate, constă în informațiile pe care urmează să le oferi vizitatorilor. Numele reprezintă doar denumirea „ușii” pe care urmează să o deschizi. Ce este dincolo de ușă, este mult mai important decât ușa în sine. Cel mai concret exemplu este siteul Google. Nu are o denumire care să îți inducă ceva, dar din câte bine știm, cu ajutorul lui găsim răspunsuri la aproape toate întrebările posibile. Ajutorul pe care Google ți-l oferă, este neprețuit; și din câte vezi bine, denumirea siteului nu îți spune prea multe…

Alegerea potrivită a numelui de domeniu este o opțiune strict personală. Nu-ți poate garanta nimeni, că dacă respecți regulile standard, pentru alegerea domeniului, vei avea succesul scontat. Afirmațiile pe care tocmai le-ai citit ți-au fost oferite pentru a avea o idee generală despre cum poate fi ales un nume de domeniu, nicidecum despre „cum poți avea succes cu un nume de domeniu”. Dacă consideri că „fifigospodina” este un nume de domeniu corect, pentru blogul tău, perfect! Cumpără-l și treci la treabă. Cât timp ești satisfăcut de ceea ce ai ales, nimic nu mai contează.

Alege numele de domeniu așa cum îți dictează conștiința. Verifică disponibilitatea și încearcă variante diverse. „Clădește ceva grandios cu motivația că ai început frumos.”