Cum am ajuns să scriem pe blog

Pentru a putea savura esența lucrurilor, și pentru a înțelege, cu adevărat, cum am ajuns să scriem pe blog, o să povestim, pentru început, câteva lucruri despre istoria scrisului. O să ne aducem puțin aminte de bunici și străbunici (mă refer la activitățile lor zilnice comparate cu cele pe care le ai tu în prezent), o să continuăm cu incursiuni în trecutul îndepărtat, revenim în secolul XX – XXI, și sfârșim cu o prezentare generală a blogului zilelor noastre…

Scris

EVOLUŢIA SCRISULUI
DE UNDE S-A PLECAT ȘI CUM AM AJUNS SĂ SCRIEM PE BLOG

Obiceiuri comune înaintea apariției blogului…

Cu ani în urmă, obiceiul comun al oamenilor de rând era așa zisul scris. Omul anilor trecuți obișnuia să-și relaxeze mintea creionând, pur și simplu, gânduri pe hârtie. Scrisul nu era altceva decât o relaxare indispensabilă de care toți profitau la maxim. Dar… se pare că au fost necesari sute și sute de ani de evoluție, până ce scrisul să devină acest obicei de care vorbim.

Facem o mică paranteză și „săpăm mai adânc”… Mergem într-o perioadă mult mai îndepărtată. Spre exemplu, acum 2000 de ani. Păi ca s-o spunem p’aia bună, cu 2000 de ani în urmă scrisul pe hârtie era un așa zis lux. Spun lux pentru că, în acele vremuri, cel mai utilizat material („pe care se scria”) era piatra. „Da, exact cum ai auzit!” Literele erau sculptate în piatră. Ca să fac o mică glumă: „Îți dai seama ce muncă era pe Gheorghiță dacă vroia să-i scrie o scrisoare iubitei? – Oare ce naiba făcea dacă vroia să șteargă un rând?”

Scris în piatră

Istoria și evoluția scrisului de-a lungul secolelor

Timpul a trecut și lucrurile au evoluat. De la „cioplitul literelor în piatră”, lucrurile au evoluat la scrieri și picturi pe piele de animal. De la pielea de animal s-a trecut la hârtie. De la scrisul cu pana pe hârtie, s-a trecut la mașina de scris; și tot așa… până în secolul XX, secolul în care s-a inventat primul calculator electronic de uz general din lume – calculator care „astăzi” a făcut posibil ca tu să-ți poți face o afacere din blog. De unde s-a plecat și unde s-a ajuns… Este cam de necrezut, nu?

De la hârtia inventată în anul 200 î.Hr. de care vorbeam, și până la revoluționarele calculatoare ale secolului XXI, au trecut mii și mii de ani până ce tehnologia sa facă toate aceste lucruri posibile. Deci evoluția scrisului nu a fost chiar atât de rapidă. Totul a evoluat treptat, iar blogul este rezultatul unei evoluții, pe care, din păcate, bunicii și străbunicii noștri nu au avut ocazia să o cunoască.

Plăcerile generațiilor trecute

În trecut, viața era extrem de complicată, clădită pe foarte multă muncă și sacrificiu. Datorită situațiilor neplăcute stresul se acumula extraordinar de repede. Altceva ar fi fost dacă aveau și ei blog – Nu crezi?

Cu toate că nu aveau prea multe activități care să-i relaxeze, oamenii erau obligați să-și găsească. Deci, ce făceau, ce nu făceau, mai trebuiau să se și relaxeze.

Principalele plăceri, ale generațiilor acelei perioade, rezumau omul la: plimbări, șuete, sex, scris și citit. Spre deosebire de noi, strămoșii noștri au avut o viață fără nici un fel de avantaj (nu au putut profita de nici o facilitate tehnologică, remarcabilă, care să-i ajute). Gândește-te doar, cum ar fi fost să trăiești fără curent, televizor, mașină, radio sau internet? Probabil oribil, dar uite că sute de ani în urmă oamenii au putut trăi și fără toate aceste facilități.

Pe atunci, cititul reprezenta o relaxare și o hrană sufletească fantastică. Unii citeau biblioteci întregi, alții scriau sute și sute de pagini. Ce puteau face altceva? Ce alte plăceri crezi că puteau avea? Crezi că aveau prea multe variante? În comparație cu noi, nu!

Să știi că noi suntem o generație foarte norocoasă! Foarte puțini își dau seama – probabil nu realizăm pentru că ne-am născut cu toate facilitățile astea în casă. Facilitățile ne-au fost la îndemână mai tot timpul: curentul, televizorul, radioul, internetul…Trebuie să recunoști asta!

Revenind la subiect îți spun că, în lipsă de alte pasiuni, o mare parte a oamenilor (din trecut) își petreceau timpul scriind. Ce scriau? Păi în general își puneau pe hârtie: gândurile, convingerile, ideile, concepțiile… Unii scriau jurnale despre activitatea lor zilnică, alții scriau jurnale cu picanterii din viața lor; o altă categorie se axa pe versuri (era o modă a poeziilor), alții scriau cărți… Majoritatea își petreceau nopțile făcând cam același lucru: aprindeau candela sau lumânarea, se așezau la masă, savurau ceaiul fierbinte, cafeaua sau țigara, și scriau ore în șir. „Totul din pasiune pentru scris.”

Scris

Povestea tristă a istoriei de care vorbim este că, lucrurile minunate, scrise de toți acești oameni, sfârșeau a fi aruncate într-un cine știe ce sertar, sau poate într-un loc secret, bine încuiat, uitat de timp… fără ca cineva să aibă vreodată acces la el. Sau poate în vreun pod vechi. Idei extraordinare, amintiri, suferințe, povești, pasiuni, iubiri… Toate aruncate într-un singur loc, complet inaccesibil pentru toți cei care ar putea aprecia valoarea acelor texte.

Blogul și oportunitățile generațiilor prezente

Dacă te întrebi cum am ajuns să scriem pe blog, să știi că Secolul XXI a fost tartorul!
Secolul în care trăim a spart barierele oricărei imaginații. S-au inventat atât de multe lucruri încât, aproape totul poate devenii posibil. Oportunitățile sunt inimaginabile. „Ce ți-e și cu tehnologia asta!” Îți dai seama? De la alergatul animalelor cu ciomagul prin pădure s-a ajuns la performanța de a putea mișca obiectele cu puterea minții. Realizezi ce salt uriaș?

Generația noastră poate face aproape orice. „Suntem cea mai norocoasă generație care a existat vreodată pe pământ!” Dacă s-a ajuns să poți posta, ceva care poate fi văzut, de oricine de pe pământ, în timp real… Îți dai seama, evoluția a fost de neimaginat! Să evoluezi de la trimiterea mesajelor cu porumbelul, la postarea online, e lucru mare, să știi!!!

Conceptul și noțiunea de blog

Tehnologia zilelor noastre a rezolvat o problemă care nu s-ar fi crezut posibilă vreodată. Cine ar fi crezut vreodată, că jurnalele personale sau scrierile de orice fel, pot fi arătate, instant, tuturor? Cine ar fi crezut vreodată că textele și propozițiile scrise de tine, pot fi trimise, în celălalt colț al lumii, cu viteza gândului?

Acum, cu ajutorul unei simple tastaturi, cuvintele scrise de tine pot fi arătate tuturor. Tot ceea ce gândești și dorești ca alții să vadă, poate fi arătat în câteva secunde. Toate ideile tale, părerile, gândurile, opiniile, sfaturile, concluziile, amintirile, …postate într-un singur loc: „numit BLOG”.

Dacă m-ai întreba cum am ajuns să scriu pe blog, ți-aș spune din curiozitate. De fapt nu a fost numai curiozitate, a fost și dorința de a-mi testa potențialul, și dorința de a-mi satisface o plăcere (scrisul), și încă alte câteva curiozități mărunte…

Uite așa am ajuns să scriu pe blog, și uite așa probabil și tu o să ajungi să scrii pe blog. Mâine, poimâine, o să ajungi să scrii pe blog: „Cum am ajuns să scriu o carte.” Nu te mira! În viață totul este posibil.

Evoluția scrisului a fost anevoioasă, dar uite că, timpul, încet, încet, a rezolvat și problema asta: cu ajutorul calculatorului am ajuns să scriem pe blog litere virtuale. Crezi că străbunicii tăi s-ar fi gândit vreodată la așa ceva?