Ce înseamnă webinar?

Dacă nu ți-ai pus până acum întrebarea Ce înseamnă webinar?, află că webinarul este unul dintre cele mai moderne mijloace interactive de a învață de acasă. Este una dintre cele mai comode variante de a asimila informații, direct din fotoliul tău de acasă.

webinar

General vorbind, webinar înseamnă conferință web interactivă. Mai simplu spus, este un seminar live predat prin intermediul internetului în vederea formării profesionale la distanță.

Trainerul sau trainerii, care organizează prezentarea, de regulă sunt experți – sau mai bine spus: „oameni care știu foarte bine ce vorbesc”. Aceștia, prezintă în fața unui grup de persoane, conectate online la internet, seminarul în cauză. Acum, fie vorba între noi, pentru că nu există o definiție standard a webinar-ului, el este prezentat sub tot felul de forme (în funcție de dorințele speakerului): poate fi curs, seminar, prezentare de carte, review de aplicație, prezentare de soft, de serviciu etc.

Modalitatea de conectare, sau de participare la un webinar, este una cât se poate de banală – nu ai nevoie de cunoștințe tehnice elaborate: îți trebuie un browser web, o conexiune stabilă la internet și un sistem audio care să funcționeze.

Pentru a menține o oarecare relație trainer – cursant, de obicei cursantul deține un cont (pe siteul sau blogul trainerului). Dar nu este o regulă – situațiile pot diferi de la caz la caz.

Pentru a fi, din timp, în temă cu subiectul tratat, înainte cu câteva zile de începerea webinar-ului, participantul este anunțat cu privire la tema subiectului tratat – i se va trimite un mail cu prezentarea scrisă a subiectelor care vor fi abordate.

Pe lângă faptul că vor fi anunțați în prealabil despre punctele și sub-punctele care vor fi dezbătute, participanților li se va comunica și ora la care sunt așteptați online pentru webinarul în cauză – ora începerii va fi transmisă cu câteva zile înainte de eveniment, dar și cu câteva ore înainte de începerea oficială… Deci toată lumea se va conecta la o oră fixă – oră stabilită de organizator.

Persoanele care vor fi online, pentru acest webinar, se pot conecta de oriunde: pot fi acasă, pot fi la birou, pot fi în concediu, pot fi oriunde conexiunea la internet nu este o problemă.

În funcție de durata conectării, se pot acorda și pauze. Totul depinde de situație…

Transmisiunea live, la care participantul va fi conectat, de regulă este audio-video. Aceasta cuprinde:

  • prezentări de slide-uri (poze grafice și nu numai)
  • prezentări de fișiere multimedia (tot felul de fișiere informative)
  • prezentări scrise la tablă – (tablă virtuală sau reală) aici se adaugă, de către trainer, desene, schițe, cuvinte și notițe.
  • prezentare în care speakerul este personajul principal – adică speakerul vorbește iar tu îl privești.

Webinarul include și un chat room, unde participanții se pot exprima: pot adresa sugestii, aprecieri, păreri și întrebări. Răspunsurile la intrebari pot veni: în timp real (sub formă de text sau răspuns live), sau offline (imediat după terminarea sesiunii live). Deci în timp ce vezi și asculți webinarul, dacă nu înțelegi ceva, poţi adresa întrebări. Şi în timpul cel mai scurt, vei primi răspuns.
De știut: toate întrebările adresate, mai devreme sau mai târziu, vor primi răspuns.

Pentru ca toate lucrurile să fie așa cum ar trebui să fie, adică pentru ca tu să poți păstra informațiile acumulate și sub formă de text, trainerul se obligă să-ți trimită pe mail transcriptul webinarului și discuțiile din timpul chatului. Apropo, fișierul poate fi transmis și în stare inițială (audio/vide). Deci este înregistrat și poate fii urmărit ulterior pentru studiu și aprofundare.

Costurile pentru un webinar sunt mult mai scăzute în comparație cu seminariile tradiționale.
Dacă pentru un seminar tradițional trebuia să pierzi timp cu deplasarea, află că webinarul te scutește: și de costurile pentru transport, și de costurile pentru o eventuală cazare, dar și de timpul pe care-l pierdeai cu toată această organizare.

Imaginează-ți cum ar fi să te prezinți într-o sală de curs, doar prin intermediul internetului. Tu să stai acasă confortabil în pat, și defapt să fii online la un curs de dezvoltare personală unde participă peste 60 de cursanți din toată lumea. Interesant, nu?

Dacă mâine te-ar întreba cineva pe stradă Ce înseamnă webinar?, spunei simplu:
„Webinarul este noua modalitate de a învăța de acasă”.