Ce înseamnă vegan

Acum câteva zile am citit un articol interesant despre vegani. M-a interesat subiectul și am studiat mai mult pe tema asta. Curios din fire, am învățat lucruri interesante. Treaba cu veganismul este o adevărată filozofie – un adevărat mod de a trăi. Dacă vrei să știi ce înseamnă vegan, ce filozofie de viață au și ce mănâncă ei de fapt, te invit să citești următoarele rânduri.

Vegan

Înainte de a explica ce este, în esență, un vegan, să vorbim mai întâi despre noțiunea de veganism:

Veganismul este un mod de a vedea lucrurile, o concepție, o credință. Este un stil de viață bazat pe rațiuni și convingeri. Este un fel de a gândi și de a trăi…  Totul se rezumă la ideea de a-ți trăi viața fără a sacrifica sau exploata animale.

Veganii cred cu tărie că exploatarea animalelor, de către om, nu este altceva decât lipsa de respect față de acestea și față de viață în general. „Atunci când prețuiești viața, prețuiești și animalele.” 
Convingerile veganilor sunt profunde… „Viața trebuie respectată sub toate formele ei.”

Veganul este omul care elimină din dieta sa toate produsele de origine animala, inclusiv produsele lactate. Nu servesc nici pește, fructe de mare, ouă de nici un fel sau miere…

Dacă vorbim de obiceiuri comune, să vorbim și de vestimentație:

Veganii sunt adepții hainelor ecologice. Purtarea hainelor din piele este exclusă. Aceștia nu poartă haine sau încălțăminte din piele de animal; nu poartă: lână, mătase, piele, blană, …nici măcar produse care au avut contact cu animalele.

Aceste diete vegane aduc organismului foarte multe beneficii: elimină riscurile atacului de cord, reglează tensiunea arterială, scad nivelul colesterolul în sânge, previne cancerul și multe altele.

Beneficiile dietei de care vorbim sunt valabile doar în cazul în care dieta este pregătită corespunzător. În caz contrar, pot apărea dereglări nutriționale. O dietă echilibrată este tot ce-ți trebuie – dacă ești documentat lucrurile sunt foarte simple!

Vegan înseamnă: grijă, respect și convingere. Grijă pentru viață, respect pentru mediul înconjurător şi convingerea că tot ce vrei să faci este întreprins pentru o cauză nobilă.

Dacă nu ești îndeajuns de lămurit, despre ce înseamnă vegan, poți găsi pe internet sute de articole detaliate. Aici am punctat doar esențialul – cât să înțelegi ideile generale.