Ce înseamnă TGP/ALT

La perioade de timp, atunci când ești nevoit sau obligat, se întâmplă să-ți faci analizele medicale. De regulă, după ce faci analizele, …iei rezultatele și aștepți. Da! Aștepți ziua când vei avea timp să ajungi la specialist să ți le interpreteze. Între timp, bineînțeles, te uiți pe ele și vezi o grămadă de valori printre care și TGP/ALT – valori despre care nu știi mai nimic. Ce înseamnă TGP/ALT? Ce este el/ea de fapt?

Ficat

Prima idee, care-ți vine în minte, este să cauți pe internet ce înseamnă TGP/ALT. Așa am procedat și eu. Am căutat pe internet și am constatat că, de fapt, TGP/ALT nu „înseamnă” ceva anume, ci „ESTE” ceva anume:

TGP/ALT este o enzimă care se găsește în principal în ficat, se mai poate găsi (în cantități mici) în rinichi, inimă, mușchi și pancreas. Rolul acestei enzime este de a detecta posibilele vătămări la nivelul ficatului.
Prin urmare, atunci când unitățile per litru (U/L), indicate de analizele făcute, depășesc normalul admis, este de preferat să se studieze mai în detaliu cauza. Adică sunt necesare investigații amănunțite.

Valorile normale, ale acestei enzime în sânge, ar trebui să fie între 0 și 41 U/L (unități per litru). Cam acolo ar trebui să te încadrezi tu – nu mai mult de 41 de unități pe litru.
Dacă valorile analizei tale sunt mai mari de 41, este bine să consulți un specialist. Dar să nu ne speriem. O valoare ceva mai mare nu înseamnă neapărat boală… Dacă persoana respectivă prezintă câteva kilograme în plus, va să zică e mai voinic așa de fel, valorile ceva mai mari sunt acceptabile.
Toate valorile peste 60 U/L justifică începerea unor investigații suplimentare. Deci abia de aici în sus treaba e serioasă.

Afecțiuni posibile atunci când valorile TGP sunt mărite:

Inimă obosită. Cu alte cuvinte, vorbim de o insuficiență cardiacă: inima nu este în stare să pompeze sânge suficient pentru a satisface necesitățile metabolice ale organismului. (Soluții: odihnă, dietă sau tratament).

Probleme renale.
Funcția rinichilor este de a elimina reziduurile toxice din sânge, iar această funcție, în cazul problemelor renale, nu mai funcționează cum ar trebui să funcționeze – rinichii nu mai lucrează corespunzător.

Pe lângă cauzele obișnuite (diabet, hipertensiune, infecții) rinichii pot fi afectați și de medicamente – mai exact, de reacția adversă a unor medicamente. Să dăm cele mai banale două exemple:

Știai că paracetamolul și ibuprofenul pot afecta ficatul? În cazul acestor medicamente, și în cazul multor altora similare, specialiștii spun următoarele: „dacă ai  probleme ale ficatului, rinichilor sau inimii (incluzând boala cardiacă coronariană) severe, nu folosiți aceste medicamente.” Car va să zică, dacă ești prea bolnav, ferește-te!

Ficat gras (steatohepatită).
Cauze: consum de alcool în exces, obezitate, consum de zahăr în exces (și aici nu mă refer la consumul zahărului cu lingurița, ci la zahărul din alimentele și lichidele pe care le consumi), valori mari ale colesterolului, și altele.

Steatohepatita poate progresa către ciroză iar ciroza către cancer la ficat. Adică dacă afli că ai ficatul gras, este de preferat să începi să te gândești mai mult la tine. Așa cum a făcut Dan – dar el a făcut bine doar parțial… 
Dan este un amic, de-al meu firește, care s-a dus la doctor pentru că-l înțepa foarte rău ficatul. I s-a spus că are ficatul mărit, i s-au spus și cauzele (alcool în exces, bla, bla… prostii de genul ăsta), și el ce crezi că a făcut? După 2 săptămâni de abstinență la alcool a tras concluzia că pierduse 14 zile din viața lui ca prostu’…

” – Păi ce mă, eu trăiesc ca prostu’? Mai am puțin și mă trimit ăștia să pasc iarbă pe câmp cu oile?! I-a mai lasă-mă dracu mă cu doctorii tăi! Decât să trăiesc 90 de ani ca găina, mai bine trăiesc 50 ca vulturu’.”

Da mă Dane, ai și tu dreptate, dar cred că ești cam egoist. Se pare că te gândești doar la tine. La ceilalți din jurul tău nu te gândești? La copilul și la nevasta aia care o să-ți aducă plosca la pat – că tu ai cancer – la 50 de ani, în faza terminala, nu te gândești? La faptul că o să chinui fizic și psihic copilul, te gândești?

De multe ori uităm că, o posibilă boală, gravă, implică și persoanele dragi, nu doar pe noi. Ceea ce cred că ar trebui să dea de gândit…

Probleme ale cailor biliare.
Problemele căilor biliare apar atunci când: grăsimile animale sunt și au fost o prioritate în viața ta, atunci când prăjelile sunt la ordinea zilei, când exagerezi zilnic cu condimentele, cu mezelurile, cu afumăturile, cu conservele, cu ouăle, când mănânci des brânză topită, maioneză din comerț, tocături, icre făcute cine știe pe unde, când exagerezi cu făinoasele, cu produsele de patiserie, cu supele și ciorbele la plic, cu prăjiturile la cutie, cu alcoolul, cu carbogazoasele și toate lucrurile astea banale care știm că nu sunt bune dar totuși le îngurgităm.

Prin căile biliare se elimina bila formata de ficat in duoden. Aici explicația este oarecum complicată și nu vreau să intru în termeni de specialitate, că nu sunt doctor, dar ideea este simplă: dacă ai aflat că ai probleme cu căile biliare trebuie să-ți schimbi alimentația. Scopul regimului alimentar, în bolile de cai biliare, este următorul:

  • împiedică apariția calculilor (pietrelor).
  • favorizează evacuarea bilei.
  • împiedică apariția durerilor și celorlalte simptome datorate proastei funcționări a fierii.
  • previne apariția altor complicații sau simptome datorate proastei funcționări a cailor biliare.

Când mi-am pus prima oară întrebarea ce înseamnă TGP, am dat peste următorul răspuns:
„Alaninaminotransferaza sau transaminaza glutampiruvica (TGP) este o enzima ce face parte din clasa transferazelor și catalizează transferul reversibil al grupării amino”. În primă fază am zis că doctorii ăștia sunt nebuni, și că-și bat joc de mine. Dar ei nu sunt nebuni, și chiar nu-și bat joc de mine! Sunt doar prea pasionați, sau poate prea expliciți – uită că noi nu știm limba lor. De aceea, am considerat că este musai necesar să descifrez câteva fraze.

Sper să te fi făcut, în câteva minute, să înțelegi care-i treaba cu TGP/ALT’ul ăsta…
Dacă am reușit, mă felicit!