Ce înseamnă TGO/AST

Oare ce înseamnă TGO/AST? Ce o fi el? Ce o face? Unde se găsește? De ce se găsește unde se găsește? Dacă ți-ai pus vreodată astfel de întrebări, ai ajuns în locul potrivit. Explicațiile următoare te vor lămuri cu privire la tot ce înseamnă TGO/AST.

Organe interne

Ca să începem cu începutul, o să spunem așa:

Din câte bine știi, ficatul este alcătuit din celule. Punem stop aici și spunem așa: celula este unitatea de bază, structurală și funcțională, a tuturor organismelor vii. Bun! Continuăm.
În interiorul acestor celule se produc reacții – care mai decare mai importante. Pentru ca aceste reacții să decurgă normal, reacțiile au nevoie de substanțe. Substanțele, în cazul nostru, se numesc enzime – că în alte cazuri se pot numi parfumuri (ha ha, ce glumeț sunt).
Enzimele de care vorbim se găsesc – într-o oarecare măsură – în ficat.
Două dintre aceste enzime se numesc TGP/ALT respectiv TGO/AST – așa ca fapt divers, ele fac parte din clasa transaminazelor; nu că ar fi interesant, dar să mai discutăm și noi una alta…

De aici lucrurile se împart așa:

Enzima TGP se găsește într-o mai mare concentrație în ficat, decât TGO. Adică este mult mai specifică ficatului decât cealaltă. Menirea ei este de a evalua funcția hepatică. Dar despre subiectul ăsta am vorbit cu altă ocazie – dacă vrei să studiezi mai multe despre el, citește: Ce înseamnă TGP/ALT.

TGO/AST (transaminaza glutamică oxaloacetică sau aminotransferaza aspartat), este o enzima care, pe lângă faptul că se găsește în ficat, se mai găsește și în: inimă, mușchi, rinichi, pancreas, creier, splină, și altele. Din câte observi este un indicator mai puțin specific funcției hepatice.

Dacă enzima TGP este specifică bolii de ficat, despre TGO nu putem spune același lucru. Oricum, problema apare atunci când analizele făcute indică o valoare mai mare decât cea normală.
De preferat ar fi ca valorile indicate de analiză să le citească un specialist. El este cel mai în măsură să facă lumină în cazul tău. În cazul nostru afecțiunile pot fi diverse: de la ficat, pancreas, rinichi, inimă, …până la creier… 

Oricum, ideea este simplă, dacă valorile depășesc 40 U/L (unități pe litru) este bine să cauți un doctor care să te îndrume ce să faci.

Informațiile pe care le-am prezentat nu au încercat să facă altceva decât să te lămurească puțin. Nu am vrut să bat câmpii, am prezentat doar o idee generală.

Oricum, dacă ai probleme cu enzima TGO/AST, stai liniștit! Se poate rezolva.

În mare parte sper să fii înțeles ideea principală.

Multă sănătate și la cât mai puține boli.