Ce este bine să mănânci când mergi la restaurant

Atunci când ne pregătim să plecăm în oraș, de multe ori suntem puși în fața unor situații neplăcute. Sunt momente când efectiv nu știm cu ce ar fi bine să ne îmbrăcăm, care-i localul potrivit pe care să-l vizăm, ce mâncare să mâncăm, și tot așa… Ei bine, astăzi o să discutăm despre ce este bine să mănânci când mergi la restaurant. Nu vorbesc din perspectiva vreunui comerciant, vorbesc strict de lucrurile firești pe care tu ar trebui să le gândești.

Restaurant

De foarte multe ori, rezolvările situațiilor cheie sunt asemenea improvizațiilor live (deciziile sunt luate la repezeală exact cum sunt gândite pe moment). În acel moment (când suntem la restaurant și trebuie să ne decidem la un fel de mâncare) considerăm că ajutorul celor din jur (mai exact ajutorul ospătarului) este soluția ideală. Dar de cele mai multe ori, pe parcurs, realizăm că soluția pe care am ales-o nu a fost chiar atât de ideală pe cât credeam… Câți dintre noi am primit următorul răspuns la întrebarea: „Ce îmi recomandați să mănânc?” 

„Oare ce am putem să vă recomandăm cât timp nu vă știm dorințele, plăcerile, pasiunile…? Singurul care ar putea recomanda ceva sunteți tot dumneavoastră. Cu puțină documentare sau informare, în funcție de dorințe sau plăceri, puteți alege exact ce vi se potrivește. Nu ezitați să vă implicați, și singur să vă interesați, de toate lucrurile pe care le căutați”.

Personal nu am primit niciodată un astfel de răspuns. Mai mult de atât, nu am auzit pe nimeni, niciodată, sa fi primit o astfel de sugestie. Sincer, dacă s-ar fi întâmplat să fi fost într-o asemenea conjunctură, m-aș fi gândit de două ori la situație. Tind să cred că ideea generală a exemplului de mai sus este cât se poate de potrivită (conformă cu principiile și cerințele rațiunii). În consecință, afirmațiile raționale vor fi mereu în avantajul celui care le primește. Să detaliem subiectul:

farfurie

Ești la restaurant cu meniul în față. Nu te-ai decis încă. Dorești să comanzi ceva dar efectiv ești lipsit de inspirație. Nu știi ce să alegi… Te întrebi în sinea ta: „Să merg pe mâna ospătarului? Să-l întreb direct, fără jenă, ce mi-ar recomanda să mănânc?” Fii convins că în majoritatea situațiilor (asta în cazul în care nu ești client fidel) va recomanda specialitatea casei sau orice altceva care probabil nu va fi prea ieftin. Să facem o mică aroganță: dacă preparatul pe care ospătarul îl recomandă, este exagerat de scump, te sfătuiesc să îl întrebi dacă are în meniu și garsoniere. Dacă tot au prețuri exorbitante măcar să știm o treabă. Ospătarul cu siguranță va înțelege ironia… Nu-i va pica prea bine dar ăsta este și scopul: să-l tratezi cu aceeași monedă.

Dacă vei adresa întrebarea: „Ce îmi recomandați să mănânc?”, crezi că ospătarul îți va satisface pe deplin dorințele culinare? Eu unul sunt convins că nu, ci dimpotrivă! În principiu, sugestiile ospătarilor sunt discutabile… Cu excepția celor amuzante:

Coffee

O doamnă la restaurant:
– Chelner, de ce cafeaua mea are miros de penis?
Chelnerul se apropie, miroase și răspunde:
– Doamnă, înainte să răspund să facem un mic test:
Țineți vă rog ceașca cu cealaltă mână și spuneți-mi dacă mai simțiți ceva?
……………………..
– Vai! Fantastic! Nu mai miroase deloc!

Oricum ar fi ospătarul („hoţspătar” sau om cinstit), cea mai corectă recomandare poate fi făcută numai în condițiile unui dialog direct – dialog care să analizeze toate posibilitățile favorabile. Nu ai de ce să te impacientezi dacă vezi pe meniu preparate despre care nu știi mai nimic. Este de ajuns să știi să explici ce ți-ai dori să mănânci, și în funcție de preferințele pe care le ai, ospătarul îți va face o prezentare detaliată a preparatelor similare din meniu. În cazul în care dorești să încerci preparate noi, vei merge pe mâna ta! Ai mare grijă ce-ți alegi! Sfatul meu este să ceri ospătarului, ori de câte ori este nevoie, cât mai multe detalii despre preparatele comandate.

Dacă vrei să mergi într-un restaurant pe care nu l-ai vizitat niciodată, preferabil ar fi să faci un mic „research” înainte. De exemplu, ar dura cinci minute să cauți pe internet, informații referitoare la anumite restaurante sau detalii referitoare la anumite specialități.

În zilele noastre pe internet putem găsi aproape orice. Avem nevoie doar de puțină implicare și ceva mai multă dorință de informare.

Cu ceva ani în urmă, când eram mai tinerel, am omis să mă documentez, adică nu m-am interesat ce este bine să mănânci când mergi la restaurant, și am pățit ceva care în mod normal nu ar fi trebuit să se întâmple. Dar cum toți am învățat și încă mai învățăm din propriile greșeli, și eu la rândul meu am pățit-o… Am fost destul de neinspirat atunci, dar asta a fost situația. De fapt s-a întâmplat așa:

Am intrat cu prietena într-un restaurant chinezesc, am comandat la întâmplare un preparat despre care nu știam mai nimic, și… ca să vezi: „am luat o țeapă de ciorbă de nu mi-a mai trebuit chinezesc șase luni”. Probabil or mai fi fost câțiva ca mine… Chiar m-aș simți prost să știu că nu. Oricum, ideea era că în meniu detaliile preparatului erau scrise în limba chineză – De altfel, o limbă foarte frumoasă și ușor de înțeles (scuzați-mi ironia dar nu am putut să mă abțin). În ziua respectivă, am fost ambițioși amândoi. Nici unul dintre noi nu a întrebat nimic despre detaliile specifice descrise acolo. Eram plini de noi. Așa este la început de relație: „Te dai cocoș că le știi pe toate.” 

Ciorba pe care am comandat-o nu o puteam arunca nici la rațe. În fine, să trecem peste acest exemplu demn de ne luat în seamă și să ne concentrăm pe concluzia concretă, care spune așa: 

Ori de câte ori ai nevoie de ajutor, apelează la mijloacele din dotare! Smartphone-ul este cel mai util dispozitiv care a existat vreodată. Internetul te poate scoate din foarte multe situații penibile. Un simplu Google Search pe tema „unde se mănâncă bine” (la tine în oraș) și afli cu ușurință toate datele necesare. Deci mănânci bine, trăiești bine! 

„Puțină implicare corelată cu puțină informare va face ca seara la restaurant să fie o încântare.”