Ce ar trebui să ştii când vizitezi un bebeluș

Să presupunem că trebuie să mergi în vizită la un bebeluş. Eşti foarte entuziasmat să-l vezi dar în acelaşi timp şi foarte îngrijorat. De văzut bebeluşi ai mai văzut, dar acum te-ai blocat! Chiar nu ştii cum să procedezi! Ce să faci? Cum să te comporţi? Ce să-i duci? Ce să nu-i duci? Sunt multe întrebări la care nu ai răspunsuri… De aceea, cu ocazia asta, ai toate motivele din lume să te intereseze subiectul. Prin urmare, uite ce ar trebui să ştii când vizitezi un bebeluș:

Bebeluș

Pentru început, este bine de ştiut că nu poţi vizita un bebeluş „pe nepusă masă”! Adică nu este frumos să faci vizite inopinate. Vizita, în principiu, se stabileşte cu ceva timp înainte. Este bine să întrebi: în ce zi poţi veni, la ce oră, şi aşa mai departe…

Când mergi să vizitezi un bebe, ar trebui să ştii că, cel mai bine este să-l vezi după cel puţin 3 zile din momentul în care a ajuns acasă. Este vorba de etapele în care părinţii îşi reglează şi îşi organizează noua viaţă. Deci trebuie să-i laşi în pace. Ideea este să laşi mama, câteva zile,  să-şi revină după momentele grele pe care le-a avut.

Nu vizita niciodată un copil mic atunci când eşti bolnav. Asta chiar ar fi culmea: să fii răcit cobză şi să mergi în vizită la un ghindoc de om care abia s-a născut. Ar fi chiar impertinenţă din partea ta!

Trebuie să respecţi întocmai termenul fixat pentru vizită. Va să zică, dacă ai stabilit cu mama că vii la 5, pai la 5 să fii acolo! Punctualitatea este un lucru primordial. Aici nu este vorba doar de situaţia în cauză, ci este un lucru elementar și viaţa ta de zi cu zi.

Când urmează să mergi într-o casă în care există un bebeluş, ar trebui să ştii că nu ai voie să bei sau să fumezi înainte. Păi cum prietene să te duci la un nou născut duhnind a băutură? De ţigări nici nu mai vorbesc… Astea sunt lucruri care țin de bun simţ!

Înainte de a merge în camera pruncului, spalăte pe mâini. Înainte de a atinge copilul, trebuie să fii curat. Mâinile noastre adună tot felul de microbi, iar copilul se poate îmbolnăvi foarte rapid.

Nu trebuie să vorbeşti tare în prezenţa copilului. Copilul se sperie din orice. Se poate speria şi dacă-i faci „lugu lugu”. Aşa sunt ei: nu au multă minte! Şi dacă se sperie, s-a terminat „dispoziția”! Începe „concertul”! Şi de la concert…  o să-ţi aduci aminte INSTANT că ai o treabă urgentă de făcut… 

Este bine să-ţi laşi sfaturile acasă. Ar trebui să ştii că fiecare părinte îşi creşte copilul în felul lui – dacă nu eşti întrebat/ă înseamnă că nimeni nu are nevoie de îndrumări. Nu neapărat că nu ai fi tu un sau o sfătuitoare bună, dar ştii foarte bine cum e cu sfaturile… Câteodată pot fi interpretate greşit.

Să ştii că atmosfera nu va mai fi cum era înainte! Adică, altfel intrai în casa cuplului în cauză când erau singurei, şi altfel intri acum când au un omuleţ, de crescut, lângă ei. Viaţa se schimbă, oamenii asemenea.

Este foarte frumos să duci cadouri. În cazul în care vrei să fii mai practic – adică să-i dai bani copilului – să nu-i pui niciodată banii pe piele sau pe hăinuţe. Ideal este să-i pui undeva lângă el (undeva unde să nu aibă contact direct cu corpul). Toată lumea ştie că banii sunt murdari – sunt ei murdari şi la figurat, nu numai la propriu.

Ar trebui să ştii că orice lucru intenţionezi, să-i faci copilului, trebuie întrebată mama (tata oricum, pe aspectul ăsta nu dă doi bani). Deci mama e musai să fie întrebată. Altfel rişti discuţii critice la adresa ta după ce pleci. Şi sunt convins că nu-ţi doreşti.

Nu este bine să pui întrebări incomode. Nu de alta dar la cât de stresată este mama, fii sigur că nu are nimeni chef să-şi amintească cum a fost!

Să nu vii cu propuneri. Nu de alta dar numai la propuneri nu se gândesc părinţii acum…
Tu trebuie să fii o persoană echilibrată. Ești nevoit să înțelegi că noii părinți nu se gândesc la nimic altceva decât la copil. Planurile pentru noile întâlniri lasă-le pentru altă dată. 

Când vizitezi un bebeluș ar trebui să știi că nu este bine să exagerezi cu parfumul. Nu te duci la restaurant, te duci la un copil nou născut. Hainele proaspăt spălate și antitranspirantul sunt exact ce ai nevoie. Parfumul lasă-l pentru alte evenimente.

Nu pupa copilul pe gură. Treaba asta în mare parte o fac mămăițele sau bunicuțele. Gestul este foarte deranjant pentru noua mămică, dar fiind în fața faptului împlinit, nu mai poate face mare lucru. În unele cazuri nu este bine să-ți apropii buzele nici de obraz. Cel mai bine este să-l pupi pe mânuţe. 

Dacă observi să părinţii sunt, oarecum, neajutoraţi (din punct de vedere financiar), vorbeşte deschis cu unul dintre ei (ideal este să discuţi cu cel cu care te înţelegi cel mai bine – taţii vorbesc între ei, mamele între ele) şi oferă-te să-i ajuţi din tot sufletul. Dacă vezi că sunt reţinuţi, şi te refuză, spune-le că poate şi tu vei avea nevoie de ajutorul lor cândva. Felul ăsta de a pune problema îi va face să fie mai deschişi.

Din câte observi, ce ar trebui să știi când vizitezi un bebeluș, nu-i chiar așa „floare la ureche”! Asta în cazul în care vrei să te documentezi pentru a nu gafa ceva, că dacă ești „fără scrupule” și nu-ți pasă de nimic, poți merge pur și simplu – fără nici o jenă. Dar nu știu cât de bine ți-ar fi…

Recomandările pe care le-am făcut în acest articol vin din partea unui părinte care are legătură directă cu subiectul. Sunt un tată de băiețel și mă mândresc cu asta. Până acum am învățat foarte multe lucruri pe care nu le știam. Ideea este să înveți și tu.