Ce ar trebui să mănânci ca să ai o memorie mai bună

Peste tot auzi îndemnul: „Mănâncă sănătos!” Eu unul îl aud aproape zilnic. Oare de ce îndrumarea asta la nesfârșit? Ţi-ai pus vreodată întrebarea? Dacă ai interesul și curiozitatea să afli, să știi că alimentația generației noastre, în mare parte, este una „otrăvitoare” (otrăvirea este lentă dar sigură). Dacă vrei să știi ce ar trebui să mănânci ca să ai o memorie bună, sacrifică-ți câteva minute din viața ta și citește următoarele afirmații.

Fructe

Vremurile s-au schimbat, iar noi odată cu ele. Natura nu mai este ce a fost odată – fructele și legumele nici atât… Suntem angrenați într-un circuit închis, ghidat spre interesele comerciale ale unor așa ziși „bine intenționați”. Îți dau cel mai simplu exemplu: părinții tăi, toată copilăria lor au băut apă de la robinet (cei care copilăreau la țară beau apa de la fântână). Așa era atunci. Acum, peste ani, după ce s-au inventat atât de multe lucruri revoluționare, nu mai putem bea apă proaspătă direct de la robinet!
De ce oare?
Păi au avut grijă „firmele de stat”, să nu se mai poată bea direct de la chiuveta de acasă… Au avut grijă ca apa potabilă să nu mai poată fi potabilă. Cu alte cuvinte, acum 50 de ani, apa de canal era la discreția tuturor, iar acum, când evoluția tehnologică a ajuns la cel mai înalt nivel posibil, nu mai poate fi băută deloc!

Cam același lucru se întâmplă și cu mâncarea. Țăranul român nu își poate vinde brânza în supermarket pentru că nu se încadrează în standardele U.E. Adică cu alte cuvinte U.E vrea ca țăranul român să aibă mașinării de ambalat brânza direct la stână… „Halal evoluție!” Junk food peste tot…
Lucrurile naturale sunt aproape interzise. Mai este puțin și interzic ăștia și sănătatea…

Să îți spun o scurtă întâmplare:

Cu câțiva ani în urmă, am avut de susținut un examen scris la fiziologie. Spre surprinderea mea, în ziua aceea nu puteam învăța. Mă apucam să citesc, și după câteva pagini citite, cu toate că nu eram obosit, mă lua somnu’. Nu înțelegeam ce se întâmpla cu mine. Am căutat pe internet câteva sfaturi despre ce ar trebui să fac pentru a avea o memorie mai bună, și spre surprinderea mea, am găsit răspunsul. Nu este vorba de vreo pastilă minune, este vorba doar de grija față de tine: ce ar trebui să bei, ce ar trebui să mănânci, cât să te odihnești etc.

Pentru a avea o minte limpede și o viață sănătoasă, dimineața, înainte de a servii micul dejun, este indicat să nu omiți lichidele. Bea pe stomacul gol un pahar de apă plată. Apa proaspătă te revigorează instant – pe lângă senzația de revigorare, te va ajuta și la tranzitul intestinal. Acest pahar cu apă poate fi un început de zi excelent. Reține un mic amănunt: să nu confunzi apa cu votca (băieții veseli știu la ce mă refer).

Pe lângă mâncarea de care vom discuta în continuare, o foarte mare importanță o au și lichidele. Deci nu este de ajuns doar să mănânci sănătos… Este necesar să și bei sănătos! Dacă te arunci la țuica din cămară, la prima oră din zi, nu faci bine deloc. Cine bea tărie în exces, cine fumează și cine exagerează cu cafeaua, va devenii sclavul viciilor sale. De ce să nu-ți faci tu un ceai din plante uscate (cum făcea bunica), să ți-l îndulcești cu miere și să începi dimineața frumos?

Viața frumoasă și memoria sănătoasă se întreține cu o alimentația corespunzătoare – altfel, efortul intelectual te va epuiza – te va stoarce de energie. Energia, sănătatea și starea de bine, nu vin de la sine! Pentru a le avea, trebuie să fii foarte atent cu tine. Așa că, renunță la tot ce nu este natural și îți vei face un mare bine.

Fructe

Când ai mâncat ultima oară fructe dimineața? Te întreb pentru că energia pe care o consumi zilnic trebuie într-un fel recuperată. Cum altfel să o recapeți dacă nu asimilezi vitamine? Îmi aduc aminte, vara, când copilăream la bunici, mă trezeam dimineața în zorii zilei și mergeam în grădină. Rupeam fructe din copac, le ștergeam pe tricou și le mâncam pe loc. Sincer, chiar îmi este dor să merg în picioarele goale prin iarba din grădina bunicilor. Chiar îmi este dor de omleta aia din ouă de țară și de salata aia zemoasă de roșii în care nu mă mai săturam să înmoi pâine…

Când ești la birou, decât să ronțăi chipsuri sau biscuiți, mai bine mănânci semințe sau sâmburi combinați cu fructe (nuci, alune, caju sau migdale combinate cu kiwi, mere, pere, banane, portocale). În felul ăsta împuști doi iepuri deodată. Îți potolești: și foamea, și setea.

Viitorul sănătății tale va depinde de grija și atenția ta pentru alimentația zilnică. Va fi foarte greu sa te abați de la sistemul în care conducerea țării tale te-a băgat, dar nu va fi imposibil. Marile magazine alimentare vând, în mare parte, produse importate – adică tu nu mai ai posibilitatea să cumperi, de la supermarketul de lângă casă, toate produsele tradiționale pe care ți le dorești – prioritate vor avea producătorii din alte țări.

În supermarketuri, nu mai găsești legume sau fructe autentice. Găsești doar legume și fructe produse în alte țări. Oare de ce s-a ajuns aici? Cum vine asta? Este ca și cum cineva a făcut, în fața grădinii tale, un magazin în care vinde tot ce dorește el – fără ca tu să mai ai acces la propria-ți grădină. Ţara mea nu îmi mai poate oferii produse autentice pe care să le cumpăr. Ţara mea îmi spune ca produsele din alte țări sunt mai bune (calitativ, igienic bla bla ) – și cu ajutorul monopolului, mă și obligă să le cumpăr. 

Dacă te afli într-un Mall, și iți este foarte foame, degeaba vrei tu să mănânci ceva tradițional, dacă în stânga și-n dreapta ai numai fast-food-uri occidentale. Dacă îți faci un obicei și mănânci numai prostii prin oraș, s-ar putea ca în câțiva ani să începi să ai probleme. Problemele nu vor fi numai de sănătate, pot fi și de memorie. Nu poți avea o memorie sănătoasă dacă bei suc și mănânci de la fast-food zilnic. Chimicalele din alimentație te zăpăcesc. Este adevărat că nu te zăpăcesc pe moment, dar în timp te ramolesc de tot.

Peste 70% din alimentele care se vând pe piață sunt periculoase – spun periculoase pentru că majoritatea sunt artificiale. Alimentele 100% naturale se găsesc din ce în ce mai rar (sunt foarte greu de găsit pentru că nu se pot produce în cantități industriale). Tot ce nu se produce în cantitate industrială este rar, iar tot ce este rar este scump – pe lângă faptul că este scump, nu se poate găsi peste tot. De aceea spun, mare atenție la situație și la tentație…

Ca sa fii un om sănătos, cu o memorie bună, trebuie să cauți simplitate. Caută în piață, acea băbuță simplă care vinde fructe sau legume adunate direct de pe ogorul ei. Cumpără miere direct de la cel care trăiește din activitatea asta. Mergi în cel mai apropiat sat, sau vorbește cu cea mai apropiată rudă de la țară, și cumpără carne (de port, de curcan, de miel sau de găină) direct de la țăranul care crește așa ceva. Caută să fugi de mâncarea din locurile industriale. Aproape tot ce se produce în cantități industriale este „sintetic”. Până și sucul pe care scrie 100% natural, nu este natural! În acel suc, tot ce este natural este 2-3 % pulpa uscata de fruct, restul este apă și aditivi. Nu crezi că e ciudat să desfaci 10 sticle de suc natural și toate cele 10 sticle să aibă gust identic? Da-l încolo de suc natural, că dacă storc astăzi 5 portocale să-mi fac un pahar de suc, și mai storc și mâine, și poimâine, niciodată nu va avea gust identic – unele portocale sunt mai dulci, altele mai acre, depinde de cum se nimeresc. Deci naturalul nu poate fi perfecțiune. Singurul lucru perfect pe lumea asta este natura. Şi știi de ce? – Pentru că în natură totul se întâmplă natural.

Conținutul sticlelor de suc, de care vorbeam mai sus, au gust identic – parca ar avea o formulă chimică dozată pe fiecare sticlă. De fapt așa și este… 

Te întreb ceva:
Când ai ros ultima oară un morcov dimineața? Când ți-ai făcut ultima oară un ceai din plante pe care sa-l bei, vara cu gheață iar iarna fierbinte? Oare de ce uităm de lucrurile astea simple? Crezi ca e comoditate? Sau dezinteres?

Ar fi cazul să încerci să gătești și să mănânci cum mâncau bunicii tăi. Amintește-ți cum trăiau ei. Nu-ți mai face Sandwich-uri cu salam. Da-l încolo de salam! Ai 100 de alternative din care să alegi. Tot ce este produs de animal, tot ce crește pe pământ, în pământ, și în apă, este la dispoziția ta. De ce să nu alegi să trăiești sănătos? Este timpul să lași deoparte viciile și obiceiurile proaste! Fii mai atent cu tine! De ce uiți de tine? Cum vrei să-ți funcționeze ficatul și creierul bine dacă-i dai zilnic, mezeluri, tutun și alcool?

Memoria bună se dobândește prin atenția continuă asupra stilului de viață.
Odihna și alimentația sunt factorii cei mai importanți. Dacă-i neglijezi, ai mari șanse să involuezi.