Care este cel mai sănătos tip de sare

Înainte să deschid subiectul – despre cel mai sănătos tip de sare – aș vrea să-ți spun o scurtă poveste despre cum am ajuns să scriu acest articol. Să nu te aștepți la cine știe ce lucruri surprinzătoare! O să-ți spun ceva simplu. Lucruri care te privesc: și pe tine, și pe mine. 

Sare de mare

Acum câteva zile, nevasta mea scumpă și frumoasă a ținut neapărat să-mi reamintească că sforăi. Vezi doamne, sforăi și o deranjez… Îți dai seama: când unui bărbat orgolios și integru i se fac reclamații, s-a terminat! I s-a stricat toată bună-dispoziția! Nu zic că nevasta nu are dreptate, dar să spună domnule și ea pe un ton mai blând, mai frumos, eventual alintându-mă, luându-mă în brațe, poate chiar făcând și dragoste cu mine! De ce nu? Așa i-ar cădea și omului mai bine. Nu zic bine ce zic? În fine, scuză-mi ironia – de fapt sinceritatea…

Pentru că m-a deranjat ironia soției – oricum trebuia să rezolv de mult situația asta – am căutat pe internet cum pot rezolva problema cu sforăitul. Am citit o grămadă de articole, am văzut o sumedenie de filmulețe informative, recomandări, sugestii etc. În final, am tras linie și m-am rezumat la două lucruri importante:

  1. Să merg la un doctor de specialitate și să verific dacă am vreo deviație de sept.
  2. Să cumpăr un recipient, special, pentru igienă nazală.

Prima variantă a căzut, așa că m-am rezumat la a doua.
Am cumpărat de pe internet acel irigator (o sticlă specială cu care “pompezi” apă în sinusuri – practic este un recipient pe care apeși, și apa din interiorul lui îți desfundă canalele sinusoidale pentru a putea respira mai bine).

L-am pus la treabă și a funcționat. Concluzia este că problema s-a rezolvat.
În prezent respir mai bine, și nevasta mea este liniștită – din toate punctele de vedere.

Acea sticlă specială, de care-ți vorbesc, o umpleam cu 240 ml de apă distilată (adică o fierbeam pentru a elimina toate impuritățile), o lăsam să se răcească până devenea călduță, presăram în ea „praful alb”, recomandat de producător – un praf livrat sub formă de pliculeţe. 

împreună cu produsul au venit vreo 30 de pliculețe, și cu ajutorul recipientului introduceam apa în nări.

Curios din fire, am citit pe prospect și am văzut că de fapt acel praf fin nu era altceva decât clorură de sodiu fără iod (adică sare neiodată) amestecată cu bicarbonat de sodiu.
M-am gândit și mi-au venit idei…

Prima oară când am ajuns cu soția la piață, la ditamai supermarketul, am mers la raionul cu sare, zahăr, și alte nebunii, să cumpăr sare neiodată. Dar, ce să vezi? Din 30 de tipuri de sare, toată era iodată. Am zis că nu are cum! Am chemat un angajat să-l întreb și mi-a spus că nu au sare neiodată. În fine. Am trecut peste moment și am zis că o să cumpăr de la alt supermarket când oi mai avea drum.

Peste câteva zile am fost la un alt supermarket. Ce să vezi? Ca prin minune aceeași problemă! Sare iodată cât cuprinde dar nici urmă de sare neiodată. Îți spun sincer că nu-mi venea să cred!
Din momentul ăla am început să studiez fenomenul cu sarea…

Sare de mare

Citind mai multe articole, am înțeles că după anul 1920 s-a constatat, de către câțiva specialiști, că populația Americii suferea de deficiențe de iod. Explicația expusă de specialiști era absurdă, dar să continui și să ți-o spun până la capăt:
Va să zică ei au constatat că sub 10% din populația Americii – că doar acolo s-au făcut studiile – se îmbolnăveau de cretinism și prezentau disfuncționalități la nivel de glandă tiroidă. Și ce au spus ei? Hai să băgăm iod în sare, să-i facem bine și pe ăia bolnavi, și pe ăia sănătoși. Pe lângă asta, tot specialiștii spun: 
„Dacă mănânci sare iodată îți crește IQ-ul.” Îți dai seama ce aberații? În fine, scopul era să se creeze o lege mondială care să vulnerabilizeze populația – ceea ce s-a și întâmplat. Doar fă o comparație între bolile care existau acum 100 de ani și bolile prezente…

Ce m-a făcut să râd, dar totodată m-a revoltat, a fost înscrisurile de pe un produs pe care scria sare gemă (adică sare brută, naturală) – „produs impropriu pentru consumul uman”. Cu alte cuvinte se folosește doar la aruncat pe zăpadă iarna, nu la mâncare. Că doar strămoșii noștri au mâncat, de când se știu, sare pură, iodată și ultra-procesată… Asta este ca aia cu cauciucurile. Când au apărut cauciucurile pentru autoturisme se mergea cu ele, și iarna, și vara. Acum că ne-am modernizat, trebuie să-ți cumperi, și de iarnă, și de vară – că parcă dacă ești pe gheață nu alunecă la fel amândouă… Ce exemple să-ți mai dau? Cu taxa pe parcare? Păi acum 30 de ani dacă venea unu să-ți ia bani, pentru că ai parcat mașina pe stradă, îl luai la bătaie! Acum e normal să-ți ia banii! Îi dai bani, îi spui mersi, și te bucuri că nu ți-a luat mult. Așa și cu sarea! E normal să găsești în supermarket doar sarea pe care vor ei să o găsești! De ce să nu te îmbolnăvită și tu? Ce, sistemele de sănătate nu au și ele nevoie de bani? Apropo, ai văzut ce ironie? Când te îmbolnăvești doctorul îți spune să nu mai mănânci sare. Și ăștia de la guvern, prin campanii de publicitate, zic că dacă mănânci sare devii mai deștept și mai sănătos. Să-mi trag una dacă mai înțeleg ceva! Deci fiecare e cu treaba lui: unii cu grija pentru oameni, iar alții cu grija de a profita de pe urma oamenilor.

La un moment dat, prin România, se dăduse o lege că trebuie să existe pe piață numai sare iodată. Adică ca și cum, de mâine o să găsiți în magazine numai carne de pui, celelalte tipuri de carne nu sunt corespunzătoare.
Păi cum măi prietene să-mi impui tu mie așa ceva? Ce-i cu atitudinea asta? Cum să-mi impui să mănânc sare iodată când sarea iodată s-a dovedit că face mai mult rău decât bine?! De exemplu, știai că peste 90% din compoziția sării iodate conține clorură de natriu iar substanțele folositoare, în mare parte, sunt înlocuite cu carbonat de sodiu, carbonat de magneziu, iod, și în unele cazuri dextroză? Știai că procesarea sării implică mai multe substanțe artificiale printre care și E536? Știai că la peste 100 de grade Celsius E536 se descompune în CIANURĂ DE POTASIU și clorură de fier? Păi ce-i mai toxic de atât prietene? Sarea iodată, „ultra purificată”, sau aia naturală pe care o foloseau bunicii noștri?

Sare de mare

Evită să mai cumperi sare iodată. Oricum, cât te-ai feri de ea, tot o vei găsi peste tot: în pâine, în conserve, în brânză, în mezeluri, în toate produsele procesate pe care le mănânci zilnic.

Cel mai sănătos tip de sare este cea naturală. De exemplu sarea de mare neiodată (sarea de mare rezultată din evaporarea apei de mare). Aceea care nu a suferit nici un proces chimic.
Nu-mi spune că n-ai gustat sare de mare!

Hai că te-am plictisit cu atâtea explicații. Oricum, m-aș bucura dacă ai înțeles mesajul.
Pune sănătatea pe primul plan și nu asculta la cei care te conduc! În mare parte cei care te conduc nu-ți vor binele, binele ți-l vrea doar familia ta, nicidecum cel care nu te cunoaște.