Care este cea mai bună apă de băut?

Ținând cont de faptul că, pentru a supraviețui, ai nevoie de apă, vrei nu vrei, ești obligat să ți-o procuri. Faptul că unii au înlocuit apa de băut cu alte lichide, e treaba lor. Nu ne băgăm. Acolo e cu totul o altă discuție. Noi acum discutăm de oamenii care funcționează pe principii normale, aceia care știu că apa este cea mai bună sursă de sănătate și prosperitate. Dar oare care este cea mai bună apă de băut? Cum să o procurăm? Pe cine să întrebăm?

Apă curgătoare

O să-ți spun ceva:
Dacă întrebi 100 de persoane, „Care este cea mai bună apă de băut?”, fiecare va avea răspunsul şi varianta lui (de la exemple de companii care îmbuteliază apă, până la sfaturi pertinente sau impertinente). 

În principiu, cea mai bună apă, la fel ca și orice alt produs de foarte bună calitate, nu este la îndemâna oricui. Apa de cea mai bună calitate, care este îmbuteliată la nivel industrial, nu o poate cumpăra oricine! Aici vorbesc de puterea de cumpărare pe termen lung… Lucrul asta a fost, și o să fie, de când lumea. Şi nu vorbesc numai de apă, putem discuta de orice altceva: de la cele mai rare fructe de pădure până la cele mai scumpe mașini.

Ca să continuăm cursul logic al ideilor, încercăm să vedem problema așa:

Dacă fructele cele mai rare ar fi răspândite tuturor, cu siguranță nu vor ajunge. Poate nici dacă cele mai bune mașini, ar fi fost împărțite (tuturor), nu ar fi fost bine… Vezi? Situația este discutabilă. E! Acum, când vorbim de apă, situația se schimbă. Şi te-aș întreba pe tine: dacă ai avea acces la cea mai bună apă din lume, știind că se extrage foarte greu, și știind că se poate îmbutelia și transporta și mai greu, ai livra-o tuturor doar de dragul de a face un bun public pe banii tăi? Bineînțeles că nu! Şi cu siguranță ai avea o grămadă de argumente să-ți susții ideea. Problema nu trebuie pusă așa, de fapt, nu trebuie să plece de aici (de la nivelul sau de la inițiativa unui om bine intenționat), ci de la nivelul unei instituții publice – instituție care respectă și reprezintă oamenii. Dacă toate țările lumii ar fi fost conduse de „oameni care vor binele oamenilor”, cursul vieții (al nostru, al tuturor) ar fi fost cu certitudine altul.

Apa nu ar trebui să fie o afacere pentru unii și o cheltuială pentru alții. Ea este un drept fundamental al omului. Acest drept nu trebuie monopolizat. Chiar nu avem de ce să plătim pentru ea! Conducătorii fiecărei țări, prin intermediul puterii (financiare și politice) de care dispun, ar trebui să se lupte pentru oameni. De aceea sunt aleși: să lupte și să susțină drepturile oamenilor.

Noi toți avem dreptul la apă gratuită, și se cuvine ca politicienii să investească în lucrurile cu adevărat importante pentru ființa umană. Nu în prostii! Apropo, că vorbeam mai devreme de monopolizare: înainte de 1990, fiecare om folosea apa care-i curgea la robinet. Acum, peste ani, după atâta și atâta evoluție, apa de la robinet nu mai poate fi folosită! Mai mult de atât, conducătorii noștri, care ne reprezintă interesele, spun că nu mai este sigură pentru sănătate. Păi dacă nu mai este sigură, de ce nu o fac să fie sigură (cum a fost odată)? Sau interesele sunt altele??? Dar să revenim la calitatea apei – mai bine spus la întrebarea din titlu. Deocamdată să lăsăm politicienii în pace. Oricum ne batem gura degeaba – Ideile bune pentru oameni, la nivel politic, sunt văzute altfel decât ar trebui, …așa că trecem peste. 

Cele mai sănătoase surse de apă potabilă, de pe pământ, se găsesc în zonele în care oamenii nu au ajuns încă să polueze. Cu alte cuvinte, se găsesc în zone virgine, departe de civilizațiile moderne – acolo unde totul funcționează conform legilor naturii.

După cum bine știi, în munți, gradul de poluare este foarte scăzut. În zonele polare însă, gradul de poluare este minim. Cea mai bună și cea mai nepoluată apă de băut, provine din topirea ghețarilor. Aceea este cea mai recomandată. Dar pentru că nu prea avem acces la ea, sau pentru că firmele care o vând cer bani mulți, suntem nevoiți să căutăm alternative. Alternativele sunt diverse: dacă locuim la casă, și dacă solul ne permite, putem face un puț sau o fântână – fiecare după cum preferă. Dacă locuim la munte, putem procura apă de izvor direct de la izvor, dacă locuim la oraș, putem lua cele mai renumite ape, îmbuteliate, de pe piață, mergem cu ele la un institut autorizat, facem câteva teste, și alegem apa în funcție de recomandările specialiștilor. Deci alternativele sunt multiple. Apă bună de băut se găsește, trebuie doar să o căutăm.

Cea mai bună apă de băut este aceea care are legătură directă cu natura. Aceea care nu a fost supusă niciodată modificărilor artificiale.