Bani din priceperi și îndeletniciri

Te-ai gândit vreodată să pornești o afacere făcând obiecte handmade? Te-ai gândit cum ar fi să fii propriul tău șef exploatându-ți talentul de la tine de acasă? Ei bine, în caz că nu te-ai gândit, acum este momentul! Uite cum să faci bani din priceperi și îndeletniciri:

Bani

Înainte să-ți spun cum poți face bani din priceperi și îndeletniciri , o să discutăm puțin de noțiunea de handmade:

Când spui handmade, te referi la obiecte sau produse lucrate manual (executate individual cu talentul și priceperea mânuțelor tale). Pe lângă executarea propriu-zisă, obiectele handmade pot fi și personalizate – în funcție de cerințele clienților.

Să dăm câteva exemple de activități practice pe care le-ai putea întreprinde muncind la domiciliu:

Bani din crearea unor accesorii pentru femei, copii sau bărbați

Ai putea face: genți, pălării, bijuterii, eșarfe, portofele, accesorii de păr, cravate, papioane etc. Îți trebuie doar un simplu cont de utilizator pe un site de profil, și poți vinde produsele acolo. Bineînțeles, mai întâi trebuie sa înveți cum să produci. După aceea, totul vine de la sine.

Bani din realizarea unor obiecte artizanale

La confecționarea acestor obiecte se folosesc diverse tipuri de material – desigur, după preferință. Cel mai la îndemână ar fi lutul. Din lut poți face: farfurii, castroane, căni, ulcioare, suporți pentru căni, pentru lumânări, pentru șervețele etc. Al doilea material pe care îl ai la îndemână este lemnul. Din lemn poți face sute de obiecte: de la castroane, ustensile de bucătărie sau măști de decor, până la mobilă de interior, obiecte muzicale, jocuri, sau jucării pentru copii – sau jocuri pentru oameni mari (mai tot omul are prin casă table sau remi).

Apropo de lemn… bunică-miu, toată viața a fost tâmplar. Asta a fost meseria lui.

Datorită lui, părinții mei, mai tot timpul au avut prin casă un butoiaș de țuică. Cum bine te-ai prins, țuica provenea tot de la bunicu’. Îmi amintesc că butoiașele le făcea din lemn de dud. „Prindea țuica aia o culoare, de la doaga de dud, de ziceai că-i whisky”! 

Butoiaș

Își făcea treaba tatai-miu! Avea clienți mai tot timpul. Știu pentru că acolo am copilărit. Îmi amintesc că aveam vizitatori săptămânal. Vindea tatai-miu, și butoaie, și butoiașe, și ghivece pentru flori, făcea și bărci, și uși, și câte și mai câte…

Pentru ca era singurul tâmplar din sat, avea întâietate. Cu banii s-a descurcat tot timpul. Asta a fost marele meu avantaj.

Domeniul lemnului chiar este de studiat – nu este deloc de neglijat. Dacă te pricepi la sculptat, sau la orice altă îndeletnicire care implică lemn, poți face bani frumoși.

Alt material decât cel discutat anterior este papura. De exemplu coșul de pâine poate fi confecționat din papură.

Ai putea împleti din papură o husă pentru o sticlă specială. Ai putea lucra genți din papură (cele de plajă sunt excelente). Coșul de rufe poate fi făcut tot din papură, ștergătorul de picioare, …și multe multe altele. Din răchită ai posibilitatea să împletești coșuri. Din pânză ai posibilitatea să faci fețe de masă și ștergare… Ce să-ți mai spun… Sunt foarte multe lucruri pe care le poți face dacă ai un minim de talent.

În această industrie de obiecte artizanale, cu putină imaginație și cu puțin mai multă îndemânare, poți avea succes destul de mare. Te rezumi la un magazin virtual și toate produsele tale pot fi puse online la vânzare.

Posibilitatea de a-ți dubla sau tripla veniturile lunare, într-un termen relativ scurt, lucrând din interiorul propriei case, este plauzibil. Materialele folosite la realizarea obiectelor handmade, în principiu, se pot găsi la prețuri rezonabile: lemnul, pielea, papura, răchita, frunzele uscate, diferitele pânze sau materiale textile (gen bumbac, cânepă), se pot găsi mai peste tot – unele le poți lua direct din natură (fără să trebuiască sa plătești nimic).

Partea cea mai frumoasă este că aceste obiecte pot fi realizate de acasă (la orice oră din zi sau din noapte). Cu alte cuvinte, se muncește după bunul plac (când vrei și cât vrei) fără să fii bătut la cap de nimeni – fără termen limită, fără program fix, fără șef, fără obligații.

Pentru a face bani din priceperi și îndeletniciri, mediul online este cel mai propice – ai posibilitatea să îți faci, singur, un magazin online, sau poți apela la zeci de servicii de acest gen (site-uri specializate care pentru o sumă modică îți fac reclamă și îți aduc clienții direct acasă). Tu o să urmeze să livrezi produsul după dorința și cerința clientului : îl poți livra prin poștă sau curier (sub formă de colet), sau îl poți oferii personal (în cazul în care clientul locuiește în aceeași localitate).

Bani din broderii

Broderii
Foto: http://dantelebroderii.blogspot.ro/


De exemplu, ai putea concepe de la zero un veșmânt tradițional pe care să-l brodezi cum te pricepi mai bine. Sau dacă nu vrei să te complici, pui pe altcineva să lucreze pentru tine, îl plătești, și vinzi la alt preț ceea ce ai cumpărat inițial.

România se mândrește cu renumita ie, care în prezent se vinde la prețuri foarte bune – vorbim de cele autentice lucrate manual, nu de cele din comerț. La rubrica asta putem discuta și de mileuri, goblenuri, fețe de masă, ștergare, și câte și mai câte… Ai putea face și broderii la cerere: „doamna” își aduce bluza personală acasă la tine, iar tu i-o brodezi (personalizezi) după bunul ei plac.

Bani din împletituri

Împletituri
Foto: http://blog.baghetefermecate.ro/


Cine nu credea că se pot face bani stând acasă în pijamale, acum să creadă! Dacă bunicile noastre împleteau doar din pasiune, acum mamele sau nevestele noastre pot face lucrul ăsta, și din pasiune, dar și pentru bani! Împletitul unor haine banale, de damă, pentru copii sau bărbați, îți pot rotunji veniturile lunare destul de mult. Îmi aduc aminte, când eram copil, nu exista iarnă să nu merg la bunica în vacanță. Acolo, pe lângă dragostea și căldura care mă aștepta, știu ca aveam pregătiți și niște totoși –  făcuți special de bunică-mea pentru mine.

Când erau zile geroase, și când nu ieșeam din casă, îmi amintesc cât de bine îmi era cu ei în picioare. Eu stăteam cu bunică-miu la povești, iar bunica stătea în pat și împletea – ne făcea totoşi la toți. Pe lângă faptul că ne făcea la toți, mai făcea și de rezervă… Dacă pe vremea aia ar fi fost magazine online, la câți târlici, ciorapi, ilice sau pulovere, din lână, ne-a făcut bunica (la tot neamul), acum trebuia să aibă vila cu piscină…

Tu dacă stai acasă și nu ai ce face, de ce să nu câștigi bani din asta? 

Bani din pictură

Pensulă

Cu câțiva zeci de ani în urmă, munca la domiciliu reprezenta un lux. Acum, oricine poate să-și permită luxul ăsta! Dacă ești talentat într-un anumit domeniu, poți face bani cu ușurință (fără să fii nevoit să te deplasezi prea mult). De pildă, pictezi tablouri. La tablouri ai o multitudine de variante – ești liber să folosești orice tehnică dorești – orice te-ar avantaja. Poți face picturi în ulei, poți folosi ceară, acuarele, cerneală… Poți picta pe pânză, pe sticlă, pe hârtie, pe lemn, pe metal. Ai posibilitatea să faci câte și mai câte – unii au afaceri profitabile pictând ouă de găină.

Poți restaura până și picturi mai vechi, gen icoane, sau de ce nu, poți restaura picturile interioare ale unor biserici care trebuiesc renovate.

Cât timp ești în măsură să faci bani din asta, nu văd problema! Gândește-te câte oportunități ai! Este foarte ușor să-ți faci publicitate și să vinzi! Durează un minut să dai un anunț pe internet în care să specifici că execuți portrete la prețuri atractive. Sau că reproduci în creion fotografii de familie.

Încă ceva de menționat : marele avantaj al acestei idei de afaceri este că nu ai nevoie de calificări sau specializări. Ai nevoie doar de un simț artistic bine dezvoltat.

Din câte bine vezi, chiar poți face bani din priceperi și îndeletniciri! Fără șef, fără stres, ce poate fi mai frumos?

Ai o grămadă de avantaje, trebuie doar să vrei să le valorifici.

Îți doresc succes și tot ce îți dorești să se îndeplinească!