Avantaje și dezavantaje pe termen scurt și lung

În acest articol vom discuta despre avantaje și dezavantaje – pe termen scurt și lung – a unor lucruri pe care le faci periodic sau regulat. O să intru rapid în subiect expunându-ți scurt câteva exemple ca să prinzi repede esențialul.

Balanță

1. Mâncarea fast food – avantaje și dezavantaje

Aceasta este mâncarea pe care o mâncăm aproape săptămânal. Că vrem sau nu să recunoaștem, chiar este o mâncare pe care o servim săptămânal! Acum vorbesc de marea majoritate a oamenilor, nu de aceia care fac excepție de la regulă!

Mâncarea „fast”, dacă ar fi să gândim pe termen scurt, îți oferă o sumedenie de avantaje:

  • nu mai gătești acasă
  • nu mai murdărești vase
  • salvezi bani – pentru că este destul de ieftină
  • ai siguranța că va fi gustoasă de fiecare dată

Pe termen lung, lucrurile se schimbă:

  • este nesănătoasă
  • te îngrășa
  • te îmbolnăvește
  • te urâțește

2. Avantaje și dezavantaje pe plan sportiv

Dacă mergi acum și alergi o oră în parc, după ce termini, poate nu contează chiar atât de mult, pentru fizicul tău, ora alergată „în ritmul tău”. Dar dacă alergi o oră, de 3 ori pe săptămână, într-un stil corect (tempo moderat, respirație corectă, alonjă corectă), timp de 10 ani, cu siguranță beneficiile vor fi mult mai mari decât dacă vei alerga doar „ora” de la care am plecat. Probabil vei fi mai atletic, mai fibrat, și eventual mai sănătos… Dar ca să ajungi la performanța asta de care vorbim – că totuși e o performanță – alergarea nu ar trebui să însemne o obligație! Mai degrabă ar trebui să însemne un stil de viață, pe care să-l trăiești și în care să investești.

3. Avantaje și dezavantaje, pe termen scurt și lung, atunci când faci economii

Dacă pui astăzi un euro deoparte, poate mâine nu va reprezenta cine știe ce, dar dacă pui un euro deoparte, timp de 20 de ani, o să ajungi să-ți cumperi mașină nouă – doar pentru că ai economisit un euro pe zi.
Lucrurile mărunte, la prima vedere, nu reprezintă mare lucru, dar pe termen lung pot reprezenta averi. 

Din câte bine observi, avantajele și dezavantajele din viața ta, depind de felul cum îți organizezi ziua, sau mai bine spus, de felul cum îți organizezi viața. Numai tu decizi, dacă merită să sacrifici viitorul vieții tale în detrimentul plăcerilor de scurtă durată. Numai tu alegi, dacă sacrifici plăcerile pe termen scurt, în avantajul celor pe termen lung. 

Nu-ți spune nimeni cum să gândești, sau ce să faci, dar realitatea a dovedit faptul că dacă nu te îngrijești, pe viitor, o s-o pățești! Așadar, ca pe viitor să nu te îmbolnăvești, ai grijă în fiecare zi cum gândești.