13 metode prin care poţi să-ţi ridici moralul

Vin momente în viață când totul merge prost. Serviciul nu mai este ce era, întâlnirile cu prietenii s-au rărit, ai devenit mereu obosit, dispoziţia ta a pălit, ceea ce era normal, în jurul tău, acum se întâmplă diferit… Deci ce e de gândit? Că moralul tău este la pământ, nu? – Sincer, cam aşa se subînţelege… Bon, păi şi-n situaţia astea ce e de făcut? În situaţia asta trebuie să-ţi ridici, într-un oarecare fel, moralul – Nu? Şi cum se face asta? Păi simplu: citeşti cele 13 metode prin care poţi să-ţi ridici moralul şi afli ce trebuie să afli.

Atitudine

Având în vedere faptul că viaţa ta nu este tocmai roz, este lesne de înţeles că ai nevoie de o schimbare. Dacă vrei să schimbi realitatea, eşti nevoit să-ţi schimbi modul de a gândi – trebuie să-ţi schimbi până şi gândurile despre tine! Deci în această situaţie, controlul minţii este esenţial. De aici şi prima îndrumare:

1. Controlează-ţi mintea (autocontrolează-te) şi analizează-ţi posibilităţile de ieşire din impas.

Supărat

Cea mai importantă metodă, de a te moraliza, este autocontrolul.
Dacă nu ţii cont de el, repercusiunile pot fi fatale! Exemple sunt cu miile: spânzuraţi, aruncaţi în faţa trenului, otrăviţi, împuşcaţi, înecaţi etc. În aceste momente, în care dispoziţia ta sufletească este la pământ, tu nu trebuie să faci altceva decât să te gândeşti că viaţa merge doar într-un singur sens – orice ai face, înapoi nu ai cum să mergi. Acum discutăm de probleme grave, sau foarte grave – nu mă refeream la fleacuri, gen: am luat notă mică la şcoală, m-a părăsit iubita etc. Cu toate că şi-n astfel de situaţii s-a ajuns la deces, considerăm că nu este cazul aici. Deci, în orice conjunctură, atunci când eşti demoralizat, gândeşte-te la:

  • amintirile frumoase pe care le ai.
  • lucrurile frumoase de care încă te bucuri.
  • oamenii pe care îi iubeşti.
  • oamenii pe care îi respecţi.
  • lucrurile minunate pe care ai putea să le realizezi în viitor.

2. Schimbă-ţi obiceiurile.

Copil

Analizează-ți viaţa şi elimină tot ce este nociv din ea! Înlătură toate lucrurile care-ţi fac rău şi caută alternative. De pildă: decât să-ţi cumperi un pachet de țigări, mai bine cumperi câteva prăjituri şi le savurezi împreună cu familia – în felul ăsta: vei dispune şi familia, te vei dispune şi pe tine.

Ce poate fi mai frumos decât satisfacţia unui copilaş care vede părintele intrând pe uşă ţinând în mână o surpriză pentru el? Nimic! A… eventual ar putea fi satisfacţia părinţilor. Oricum, bănuiesc că ai înţeles ideea. Şi să nu uit – încă ceva: când mă refer la obiceiuri, nu vorbesc numai de vicii, aici este vorba şi de timpul liber petrecut fără rost.

3. Ieşi la o plimbare cu un prieten apropiat.

Plimbare

Dacă te-ai întrebat vreodată „Ce aş putea face pentru un moral mai bun?”, gândeşte-te că o bună idee ar fi să ieşi la o plimbare cu cineva apropiat. Aşadar, cine poate fi apropiat? Păi apropiat îţi este prietenul care ţi-a fost alături în toate conjuncturile posibile: şi când ți-a fost bine, și când ți-a fost rău, și când ai plâns, și când ai râs.

4. Schimbă-ţi comportamentul faţă de corpul tău. 

Jogging

Redescoperă-ţi grija de tine şi fă lucruri pe care nu le-ai mai făcut de mult. De exemplu fă mişcare (puneţi adidaşii în picioare şi mergi la o alergare). Exerciţiile fizice te vor ajuta să scapi de stres.

5. Mergi la un psiholog sau apelează la terapia de grup. 

Terapie de grup

Orice am spune noi, specialistul rămâne specialist! Adică el ştie cel mai bine cum stau lucrurile. Prin urmare, dacă situaţia ta nu este oarecare, mergi la un psiholog, şi cu siguranță îţi va rezolva problema ca atare.

6. Petrece-ţi parte din timpul liber alături de copii. 

Familie

Dacă nu ai copii, caută conjunctura care să te aducă în preajma lor. Alături de ei vei trăi momente speciale. Starea lor de spirit îţi va întări psihicul şi-ţi va stimula dispoziţia sufletească.

7. Ajută un om care are nevoie disperată de ajutor. 

Ajutor

Atunci când cunoşti oameni în suferinţă, indirect vei înţelege, şi vei trăi, suferinţa lor. Acei oameni te vor ajuta să vezi, cu alţi ochi, situaţia în care te afli. Cu alte cuvinte, fără să ai vreun scop anume, te vei lămurii singur că, psihicul, spiritul şi intelectul tău, încă sunt puternice.

8. Ascultă melodii care te fac să te simţi bine. 

Căşti

O cale sigură, de a-ţi ridici moralul, este muzica. Orice melodie care-ţi place, indiferent de ritm sau gen muzical, în anumite conjuncturi, poate fi moralizatoare. Nici nu ştii cât de mult îţi poate schimba starea afectivă! Muzica este un fel de pastilă care te relaxează, te revigorează şi te energizează.

9. Ia-ţi un concediu. 

Relaxare

Pleacă câteva zile undeva… Deconectează-te de tot ce este rău în jurul tău şi mergi undeva unde crezi că te-ai simţii mai bine. Atmosfera peisajelor noi te vor ajuta să-ţi ridici moralul şi-ţi vor da curajul de care ai nevoie.

10. Relaxează-te 30 de minute în compania unui preot. 

Preot

Mergi la o biserică şi vorbeşte deschis cu un preot sau cu un călugăr. Fă-l să înţeleagă ce te doare (explică-i care este starea ta sufletească). Nu te sfii, nu ai ce pierde! Dimpotrivă: cu ajutorul lui îţi vei recăpăta tăria de caracter.

11. Joacă-te cu un animal de companie, sau cu orice alt animal care crezi că te-ar distra. 

Câine

Majoritatea animalelor sunt distractive şi amuzante. Atunci când te joci cu ele îţi schimbi starea de spirit fără să vrei. Ia pune-i la ochii unui căţeluş o pereche de ochelari de soare! – Ia vezi, te bufneşte râsul?

12. Mergi la un film. 

Cinematograf

Poate fi o parodie, poate fi o comedie, poate fi un film pe care doreşti să îl revezi. Indiferent de gen, toate filmele exprimă ceva. Toate au un mesaj. Iar tu, pentru a te revitaliza, ai nevoie de un mesaj concret: unul plin de „energie” care să-ţi readucă încrederea şi tăria sufletească.

13. Citeşte citate sau articole motivaţionale. 

Carte

Ele te vor ajuta să te remontezi. Te vor îmbărbăta. Te vor face mai puternic. Învăţând cum să suporţi pericolele, vei ajunge să le percepi altfel. Poate nici nu gândeşti cât de mult pot conta! De aceea, trebuie să încerci să citeşti despre „cum să-ţi recapeţi tăria morală”.

În aceste clipe grele, gândirea ta are nevoie de o schimbare. Are nevoie de o nouă viziune. Trebuie să asimilezi idei. Trebuie să te inspiri. Aşa că, cel mai bun sfat este să citeşti cărţi, articole sau citate motivaţionale, care să te facă să nu mai fii demoralizat.
– O altă variantă de informare poate fi şi enciclopedia video YouTube (numai că acolo este nevoit să ştii şi puţină engleză).

Trebuie să știi un lucru: „Eșecurile sunt inevitabile!” Fiecare experienţă nereuşită este o lecţie, iar fiecare lecţie un răspuns. Nu ești primul și nici ultimul care a trecut prin situaţii grele. În lumea asta sunt mii şi mii de oameni care au trecut peste probleme mult mai grave decât ale tale! Tu de ce n-ai face-o? 

Problema moralității este de când lumea. Rezolvările trebuiesc căutate; altminteri, nu vor putea fi rezolvate! Mă întreb: oare ce făcea Adam când se plictisea de Eva? – Știi foarte bine, la alte femei nu putea merge (nu putea pentru că nu avea, nu pentru că nu vroia). Deci ce făcea???
– Eu unul, dacă e să mă întrebi pe mine, cred că era băiat deștept: găsea el o soluție practică să nu se demoralizeze.

Prin urmare, dacă Adam se descurca, tu, la cât de multe avantaje tehnologice ai în preajma ta, nu te-ai descurca???